2021. január 25. hétfő Pál
HR Centrum

Jöhet a 9 órás iskolakezdés: 12 ezer szülő már döntött


Bármennyire is fájó belegondolni, néhány hét múlva véget ér a nyári szünet, és a szülőknek ismét minden reggel csatát kell vívniuk fáradt, durcás gyermekükkel, hogy időben beérjen az iskolába. Persze ez nem minden családban működik így, mert bizony kipihenten csicsergő tanulót is lehet látni a reggeli órákban. De kipihent tinédzsert legfeljebb nagyon elvétve. Utánajártunk, miért is van annyi fáradt gyerek és fiatal, és szakembert kérdeztünk arról, jó lenne a 9 órás iskolakezdés, vagy sem.

A legegyszerűbben úgy lehetne lezárni a fáradtság és a kialvatlanság problémáját, hogy korábban kellene elaludni. Sokan le is tudják a dolgot ennyivel, meg hogy nem kellene hagyni, hogy a fiatalok nyomkodják a telefont, hamarabb kellene befejezni a leckeírást, és bevezetni a 9 órás villanyoltást. Természetesen ennél sokkal összetettebb a helyzet, és bonyolultabb a fáradtság háttere is.

Valójában ez generációs probléma lehet, a család ritmusa, időbeosztása meghatározó. Manapság gyakran később tud együtt lenni a család, ezért később kerülnek ágyba a gyerekek, az iskolakezdés miatt viszont korán kell kelni, ez eredményezi a fáradtságot"

- mondta Major Imola Réka iskolapszichológus. A szakember szerint a kisgyermek nagyon rugalmas, gyorsan veszi az akadályt, jól alkalmazkodik. Ebből következik, hogy akik este élik a családi életüket, olyankor aktívabbak, esetleg tinédzser nagytesója van a kisiskolásnak, nagyobb az esélye, hogy nem alszik eleget. Nehéz összeegyeztetni az életet egy serdülővel, mert sokkal rugalmatlanabb, így inkább hozzá kell igazítani mindent.

Kikapcsolt internet, elkobzott telefon

Mielőtt bárki elkezdene ítélkezni, a serdülőkori fáradtság hormonális eredetű. Nem azzal van a gond, hogy nincs villanyoltás, hanem egyszerűen nem tud elaludni. Ez ugyanis a nagy álmodozások kora, amikor felvetődnek a világmegváltó kérdések, mindent újra kell gondolni, valójában az egész agy újraprogramoz. Mindez nehezíti az elalvást, és egyben a reggeli felkelést is.

Sokan még este is nyomkodják a telefont, ami egy újabb konfliktusforrás. Megy a társas élet az interneten, ki sem lehet robbantani onnan. Ami sokszor igazán fájó pont a szülőknek, hogy ebben az életszakaszban a kortárs kapcsolatok jelentősebbek a családinál. Ez egyébként ebben a korban normális. Az iskolapszichológus szerint nem az a jó megoldás, ha a szülő kontrollálja az interneten töltött időt.

A közösségi oldalak és az internet fontos a tinédzsereknek, de meg kell tanulniuk a mértéket. A cél az, hogy a fiatal megtanulja saját magát kontrollálni, és ne a szülő tegye. Érezze a fiatal, hogy most lerakja a telefont, mert vannak feladatai is, és amikor végez velük, akkor megint lehet egy kicsit netezni. Ennek persze sok, tabuk nélküli beszélgetés az útja, és a szülőnek bíznia kell a szárnyait bontogató gyerekében"

- mondta az iskolapszichológus. Hozzátette, az lenne az ideális helyzet, ha az iskolakezdést hozzá lehetne igazítani a tinédzserekhez, és később kezdődne az iskola. Ebben az esetben sokkal jobban teljesítenének - kutatások szerint az első két órában írt dolgozatok sokkal rosszabbul sikerülnek, mint amiket 10 óra után írnak. Ráadásul este jobban fog az agyuk, nem lenne probléma, ha vacsora után vennék elő a történelem leckét.

A tinédzserkori fáradtság egyébként a életszakasz végére elmúlik, tehát nem lesz állandó.

Az életkori sajátosságokon felül azt sem szabad szem elől téveszteni, egyre gyakoribb jelenség, hogy a gyerekek túlterheltek, sok különórára járnak, túl nagyon az elvárások az iskola és a család oldaláról is. Tehát a gyerekek fáradtsága több összetevős.

Jöhetne a 9 órás iskolakezdés?

Többször is felvetődött már a 9 órás iskolakezdés ötlete, és valójában a magyar oktatási rendszerben van lehetőségük az iskoláknak arra, hogy eltérjenek a 8 órás kezdéstől. A megvalósítása azonban nem lenne olyan egyszerű. Ennek az egyik fő oka, hogy nagyon sok szülőnek 8 órakor kezdődik a munkaideje, és nem tudná elvinni a gyereket az iskolába.

Korábban többször írtunk már a 9 órás iskolakezdés esetleges hatásáról, és az olvasóinkat is megkérdeztük, szerintük jó ötlet lenne később kezdeni, vagy sem. Csaknem 12 ezer szavazat érkezett, a legtöbb szavazatot (44 százalék) az a válasz kapta, hogy igen, kezdődjön később a tanítás, mert az ő gyermeke is mindig fáradt. A későbbi kezdés mellett még 3 százalék szavazott, de ők azért, mert délután könnyebbséget jelentene neki, ha nem kellene rohannia a gyerekért az iskolába.

A második legtöbben arra szavaztatok (30 százalék), hogy előbb kellene lefektetni a gyerekeket, mert kortól függően este 8 és 10 óra között az ágyban van a helyük.

Nem mellett a szavazók 20 százaléka azért tették le a voksukat, mert reggel nem tudnák elvinni iskolába a gyereküket, vagy emiatt elkésnének a munkahelyükről. És akadt 4 százalék (több mint 400 fő) keménykezű szavazó is, akik szerint meg kell edződniük a gyerekeknek: az élet kemény, szokjanak hozzá.

Külföldön már több államban bevezették a későbbi iskolakezdést, és nagyon jó tapasztalatokról számoltak be. A tinédzserek kezelhetőbbek, az eredményeik pedig jobbak lettek. Úgy tűnik, hogy Magyarországon erre még várni kell.

Hogy készüljünk az iskolakezdésre?

Sok szülő úgy gondolja, hogy a nyári szünet végén elő kell venni a tavalyi könyveket, kicsit átnézni a tanultakat, és akkor könnyebb belerázódni a tanulós hétköznapokba. A szakember szerint azonban ez nem feltétlenül igaz.

Személyiség függő, hogy hasznos az ismétlés, vagy sem, inkább csak feszültség levezetésnek jó. Valójában úgyis ismétléssel kezdik a tanéveket, ráadásul nem lehet tudni, hogy pontosan melyik részével. Érdemesebb inkább feltöltődni és lazítani, hogy kipihenten kezdhesse a gyerek az új tanévet."

Véleménye szerint inkább a koránkelésre kell edzeni a szervezetet, mert az megterhelheti. A szünetben sok gyerek és fiatal sokáig alszik, ezért érdemes az utolsó hetekben már hamarabb felkelni, hogy ne legyen hirtelen nagy váltás a szeptemberi koránkelés.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
coachco
2021. 01. 24. 15:10
Kiírni magunkból a családot

Az alcím friss könyvélményemre utal. És arra, amin sokat gondolkodom mostanában. Miért is annyira...

vezetoi-coaching
2021. 01. 24. 09:46
Széljegyzet egy bejegyzéshez... és a “mit lehetne tenni” örök kérdéséhez...

Oberfrank Zoltán blog-posztjához (“Miért vesznek fel a cégek munkatársakat”) a  Linkedin terjedelmi...

legacykft
2021. 01. 22. 20:00
4 érv a sokszínű csapatok mellett

Az nem kérdés, hogy a diverzitás témaköre mára már nagy népszerűségnek örvend a csapatok...

perfekt
2021. 01. 20. 07:19
Ilyen lesz a mérlegképes képzés! Felmentési lehetőségek! - III. rész

A gazdaságtudományi képzési területen – természetesen elsősorban a pénzügy és számvitel...

hrdoktor
2021. 01. 18. 04:16
Fejfájástípusok

Sajog, szorít, görcsöl vagy lüktet a homlok mögött, a halántékon vagy a tarkótájon? Az emberek...

hrbonbon
2020. 12. 24. 00:05
Adventi ajándék egypercesek - 24. nap

2020-12-21 00:05 "„Ahogy a visszajelzéseknek, úgy az érdemek elismerésének is nagy szerepe van...

ajovomunkahelye
2020. 12. 18. 13:56
Globális Covid felmérés és Legjobb Munkahelyek Program a Liferaynél

2016-ban az egyik kereskedelmi tévé híradójában látta meg először a Liferay cég vezetése...

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked