9 °C Budapest

Itt van Magyarország bértérképe: hol nőttek a legjobban a fizetések?

2017. április 27. 16:08

A nagy minimálbértől nem lett kisebb a bérkülönbség a boltokban, sőt, nőtt a legjobban és a legrosszabbul fizető megyék boltjaiban a február havi bérkülönbség. Döntő részben a munkaerőhiány nyomta fel a béreket. Hat megyében csökkent a bolti dolgozók létszáma. Nagyfoglalkoztatók a multik, nem csak a Tesco, a nagyobb boltokban ők több embernek adnak fizetést, de vajon meddig?

A munkaerőhiány és a jócskán megemelt minimálbér vállvetve nyomták fel a béreket a boltokban is - írja a Blokkk.com. A nagyobb löketet, ami első pillantásra talán meglepően hangzik, a munkaerőhiány adta az elmúlt egy éves időszakot nézve. A bolti kiskereskedelemben egy év alatt 2017 februárjára közel 20 százalékkal, 29 ezer forinttal emelkedtek a havi bruttó átlagkeresetek a fizikai munkát végzők körében, na, de hogyan is.

Dolgozik a munkaerőhiány

Hát úgy, hogy ezen az egy éves időszakon belül 2016-ban februártól decemberig, amikor a munkaerőhiány dolgozta fel a béreket, 20 ezer forinttal nőtt a fizikai dolgozók (eladók, pénztárosok, árufeltöltők, raktárosok) havi bruttó átlagkeresete a kiskereskedelemben. Ezután viszont, amikor jött a minimálbéremelés 2017 februárjára - 2016 decemberéhez képest - már csak 9 ezer forint volt a további növekmény, elérve egyébként a 181 ezer forintot.

Ebből az következik, hogy az egy éves időszakot nézve azoknak a hónapoknak volt nagyobb súlya a béremelésben, amikor a munkaerőhiány nyomta felfelé a béreket. (Egyébként nemzetgazdasági szinten nézve ez olyannyira igaz, hogy 2017 februárjában a fizikai dolgozók havi bruttó átlagkeresete ugyanannyi volt, mint decemberben, 195 ezer forint, tehát egy átlagvállalkozásnak már nem is kellett tornáznia a minimálbéremelés miatt. Az átlag mögött persze még cégen belül is jókorák a különbségek.)

Nem mindegy, melyik faluban vagy eladó

Nem valószínű, hogy a boltos dolgozók nagyon bánkódnának a béremelés miatt, hiszen nem kevés ez, növekedési üteme harmadával több is, mint a nemzetgazdaság egészében mért 15 százalék. Persze, ki is kellett ezt fizetniük a boltos kiskereskedelmi vállalkozásoknak valamiből, az a valami pedig a bevétel. Ami nem egyforma a boltokban, akad különbség bőven, a térképre tekintve is.

Elöljáróban meg kell jegyezni, hogy a bértérképen, mely megyék szerint mutatja a havi bruttó béreket, nem a minimálbérhez (127 ezer forinthoz), vagy az úgynevezett garantált, szakképzettséghez kötött bérminimumhoz (161 ezer forinthoz) kell viszonyítani, hiszen az átlagban például a részmunkaidősök is benne vannak. Emellett pedig egyes szakmákban kötelező a garantált bérminimum (például élelmiszer eladónál), máshol (például ruházati árusnál) nem. Ráadásul szerepet játszik egy-egy megye településszerkezete is, így ahol nagyobb a súlya a nagyobb településeknek, városoknak, ott emiatt is magasabbak a bérek. A több aprótelepülés már lefelé nyomja az átlagot. Ugyanígy fontos egy-egy megye gazdasági teljesítménye, iparosodottsága, vagy éppen idegenforgalma is.

A minimálbér emelése nem csökkentette a bérkülönbségeket

Legalább is a februári adatokat nézve. A boltokban a legtöbb havi bruttó bért 2017 februárjában a Fejér megyei eladók könyvelhették el, 200 ezer forintot, a legkevesebbet Nógrádban lehetett keresni, 160 ezer forintot. A különbség a legjobban és a legrosszabbul fizető megyék között 40 ezer forint volt 2017 februárjában, egy évvel korábban viszont kisebb, csak 30 ezer forint (akkor egy Fejér megyei bolti dolgozó 165 ezer forintot keresett a toppon, egy Békés megyei 135 ezer forintot - ez a két megye volt a bérszélsőség két végpontja).

A bérek és a bérkülönbségek persze év közben hullámoznak is, így az olló még minden irányban mozoghat a későbbi hónapokban. A kötelező minimálbér vastagabb vonalat és borítékot jelent a bértáblák legalján, de hát a munkaerőhiány besegít a bértorlódás lemorzsolásában.

A legnagyobb összegű béremelésben is Fejér viszi a prímet, a legkisebb mértékben pedig Veszprém és Zala megyékben nőttek a bolti keresetek, így 35 ezer és 23 ezer forint között szóródtak a fizukülönbségek a februári hónapokban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem véletlen, hogy a megyés bérlista második és harmadik helyét a főváros és Pest megye foglalta el. Közép-Magyarországon van a legtöbb bolt, folyamatosan keresik a bolti dolgozókat, ami vastagabb borítékot hoz a konyhára.

Érdekes módon az amúgy gyengébbnek is hihető alföldi megyék közül Jász-Nagykun és Szabolcs-Szatmár is felfurakodott a bérlista első felére. Alaposan visszacsúsztak a Zala megyei boltosok, ahol a fizikai dolgozók korábban még a hatodik helyen tanyáztak, most viszont - hátulról - a harmadikon. A hátul kullogó megyék boltosainak helyzete - már ami bérlista sorrendjét illeti - nem sokat változott a korábbiakhoz képest, Hajdú-Bihar és Nógrád a két utolsó.

Némi létszámmustra: nem csak a Tesco

Nógrád megyére rájárt a rúd a boltokban, hiszen a Palócker vesszőfutása nyomán a megye eleve rosszul fizető boltjaiban az alkalmazottak létszáma esett egyet, nem véletlenül, hiszen egyre több boltot kellet bezárni. Nógráddal együtt összesen hat megyében csökkent 2017 februárjában a bolti dolgozók létszáma, Pest megyében is, ami azért némi meglepetés (emellett Győr-Moson, Szabolcs-Szatmár, Komárom és Somogy megye boltjaiban is csökkent a létszám).

A 143 ezer bolti dolgozó 30 százaléka a fővárosban dolgozik, közel negyede pedig Pest megyében, így Közép-Magyarország boltos foglalkoztatási súlya 50 százalék felett van (ha valaki pontos akar lenni, akkor 53,6%). Ebben azért a multi áruházak vastagon benne vannak, hiszen a legtöbb áruházuk ebben a térségben van (mert itt lakik és utazik keresztül a legtöbb vásárló, tehát csodák a boltban sincsenek).

Nem csak a vállalkozói körben legnagyobb foglalkoztató Tesco számít a boltos foglalkoztatási mérlegben, ahogyan Lázár miniszter úr a kereskedelemregulázó csomag elvetésekor felelevenítette, hanem a többiek is, hiszen például a Spar is tízezer feletti létszámmal dolgozik. Egy kis kitérő: az egy alkalmazottra jutó forgalomban már nem a Tesco, vagy a Spar vezet, hanem a diszkontok, ami azért némi létszámkarcsúsítást is előrevetíthetne a jövőben, kivéve, ha a brüsszeli bürokraták után a piaci versenyt is megállítjuk.

Az élelmiszeres, napicikkes multi áruházak egyébként több mint ötvenezer alkalmazottnak adnak fizetést, ha pedig ehhez a különböző iparcikk áruházakat is hozzászámítjuk (bútor, barkács, műszaki, sportszer, ruházat), akkor könnyen megkockáztatható, hogy a négy főnél többet foglalkoztató boltokban (ezekről gyűjt részletes adatot a KSH) nagyobb a multi áruházak létszámsúlya a hazaiakénál. Kérdés persze, hogy ez meddig marad így. Egy-két suta létszámszabály ötlet még ronthat is a mérlegen, a hazai vállalkozói oldalról nézve, de egy meglepetésszerű felvásárlás (nincs most róla pletyka) fordíthat is ezen. A bolti kiskereskedelem foglalkoztatási mérlegében persze a legkisebb (1-4 alkalmazottal dolgozó) vállalkozásokkal együtt már más a kép.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem