13 °C Budapest

Itt álomfizu, rugalmas munkaidő várja a magyar anyákat: mégsem mernek belevágni

2020. július 13. 05:34

Csúcsokat döntöget az informatikushiány, nem csak Magyarország, de az egész kontinens küzd ezzel a problémával. Szakértők szerint vannak még tartalékok a társadalomban, azaz lehetne még találni "képeznivaló" szakembereket, csak el kell velük hitetni, hogy képesek rá.

Az utóbbi néhány hónapban, mint tapasztalhattuk, felértékelődtek a digitális szolgáltatások és ezzel együtt a technológiai területen dolgozók szakértelme is: nagyobb szükség van jól képzett informatikusokra, mint valaha. Jelentős munkaerőhiánnyal küzd a szektor, a magyar cégek mindent megtesznek annak érdekében, hogy felkutassák az úgynevezett társadalmi tartalékokat, mint amilyenek a nők is, akiknek aránya még mindig elenyésző ezen a pályán.

Számítástechnika hajnalán

Holott a nők főszerepet játszottak a számítástechnika korai történetének alakításában, beleértve a női programozók kulcsfontosságú eredményeit is. Az első számítógépes algoritmust Ada Lovelace tervezte, Grace Hopper pedig először alkotott magasabb rendű programnyelvről gépi kódra fordító alkalmazást. Kezdetben tudományos szakmának számított, de ahogy átalakult mérnöki területté, egyre kevesebb nő választotta, hiszen él a tévhit él a köztudatban, hogy a technológiai ágazatok inkább férfias szakmák, és ezeket a társadalmi berögződéseket nehéz meghaladni. 

"IT területen jellemzően még alacsonyabb a női munkavállalók aránya, itthon ez 5-10 százalék körül alakul, miközben számos kutatás bizonyítja, hogy a vegyes csapatok hatékonyabban működnek, jobb a csapaton belüli dinamika" - mondta el a Pénzcentrumnak Varga-Baráth Barbara, a Green Fox Academy cégvezetője, majd hozzátette,  azt látják egyébként, hogy az IT vállalatok is kifejezetten nyitottak arra, hogy több női fejlesztőt vegyenek fel.

Fontos, hogy ha IT-ról beszélünk, nemcsak a fejlesztői állásokra kell gondolni, számos más pozíció, például tesztelés, IT projektmenedzsment is elérhető a területen.

Ezzel egybevág számos magyar cég törekvése, hogy felhívják a figyelmet a problémára: "Azt tapasztaljuk, hogy a fiatal lányokkal sokszor úgy gondolják, hogy nem érdemes ilyen pályákban gondolkodniuk, és ha nem kapják meg a kezdő lökést, megerősítést, sokan nem is indulnak el ezen az úton. Holott a programozáshoz szükséges készségek, mint amilyen a szabályfelismerés és -alkotás, következetesség, alaposság és team-munka - nemektől függetlenek" - erősítette meg a Pénzcentrumnak Mátyás-Kollár Gabriella, a Morgan Stanley budapesti technológiai divíziójának operációs igazgatója. Éppen ezért az iparági szereplőknek korán, különösen a pályaválasztás előkészítése során foglalkozniuk kell azzal, hogy a diáklányoknak támogató környezetet, női példaképeket biztosítsanak, és megerősítsék bennük a hitet, hogy sok mindenre képesek

A hosszú távú cél az lenne, hogy megforduljon a lányok pályaválasztási szokásaiban a ma még uralkodó trend, és felhívják a figyelmüket a remek karrierlehetőségeket nyújtó STEM pályákra, tájékoztatást es bátorítást kapjanak. És persze sok cég, szívesen lát olyan kollegákat is, akik más területről váltanak a programozásra. 

"A nálunk dolgozó nőket Nők a Technológiában nevű belső hálózatunk segíti, célzott képzésekkel es változatos programokkal, amelyek nemcsak őket magukat célozzák meg, hanem a céljainkat támogató férfikollégákat is. Mentorprogramunk is kiemelten foglalkozik a női kollégák szakmai fejlesztésével, támogatásával" - vázolta a lehetőségeket Mátyás-Kollár Gabriella.

Mindenki érzi, hogy ez a jövő?

A legfrissebb adatok szerint (2015/16) a képzési területen a végzettek (1943 fő) 78,3 százaléka férfi volt, de azóta is egyre többen jelentkeznek informatikusképzésre, és ami nagyon fontos, hogy az első helyes jelentkezések száma is emelkedik - mondta el korábban a Pénzcentrumnak adott interjúbanHorváth Zoltán, az ELTE Informatikai Karának dékánja. Az esti képzésük is nagyon népszerű, erre főleg munka mellett járnak a hallgatók, köztük is sokan vannak, akik fizetnek a képzésért, hiszen az óriási hiány vonzó fizetéseket szül: a Diplomás Pályakövetési Rendszer legfrissebb adatai szerint a kezdő programtervező informatikusok átlagjövedelme bruttó 420 799 forint.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A felsőoktatáson túl

Ma már azonban nem csak egyetemeken, főiskolákon képeznek informatikai programozókat, hanem bootcampekben, azaz kódoló iskolákban is. Közülük átlagosan 10-ből 3 női hallgatója van a Green Fox Academy-nek, ami nagyjából a háromszorosa a hazai IT szektorban jellemző aránynak. Ők tudatosan dolgoznak azon, hogy minél több női hallgatót vonzanak be, így évek óta nagyjából állandó ez az arány.

"Indítottunk például egy kifejezetten kisgyermekes anyukáknak szóló junior programozó képzést az Academy4MoMs-szal közösen. Ennek különlegessége, hogy az időbeosztás az anyukák ritmusához igazodik, emellett egy bölcsőde is a rendelkezésükre áll a képzés helyszínén. A cégek nyitottságát mutatja, hogy az első végzett évfolyamunkból az összes anyukának sikerült részmunkaidőben elhelyezkednie. Hiszünk benne, hogy nagyon fontos figyelmet fordítani az anyukákra, akik az egyik legnagyobb kiaknázatlan munkaerőtartalék ma Magyarországon. 

Még sokat kell edukálni a cégeket ezen a területen, miközben felmérések is igazolják, hogy az anyukák nagyon erősek az idejük beosztásában, a fókuszálásban, vagy például a multitaskingban is. Ráadásul az IT kifejezetten jó karrierutat jelenthet a számukra, hiszen rugalmas lehetőségek - távmunka, részmunkaidő - tekintetében az egyik legerősebb szektor, így a munka-magánélet egyensúlya könnyebben megteremthető" - mondta el Varga-Baráth Barbara, a cég vezetője.

A gazdaságvédelmi akciótervhez kapcsolódó Újratervezés Programban ingyenes, 8 hetes informatikai online oktatás indult májusban. A felnőttképzésre bárki jelentkezhetett, aki betöltötte 18. életévét, rendelkezett saját számítógéppel, interneteléréssel.

A Codecool képzésein az IVSZ legutóbbi auditálása alapján 20 százalékos volt a női hallgatók aránya. Ez egyébként néha több, néha kevesebb, de összességében elmondható, hogy javul az arány, egyre kiegyenlítettebb, mert egyre népszerűbb is ez a szakma a hölgyek körében - tudtuk meg Ferenczy Annától, a Codecool marketingvezetőjétől. Véleménye szerint ennek oka lehet, hogy egyszerre van benne kreativitás és rutinszerű munka. Továbbá a foglalkoztatók is egyre rugalmasabbak, akár otthonról is végezhető, így az időbeosztást is lehet egyedi igényekhez igazítani, nem csak önálló programozóként, hanem akár egy cég kötelékében is. A Codecool is szokott különféle együttműködéseket kötni, azzal a céllal, hogy közelebb hozza a nőknek a programozást, például az Imagilabs-et is támogatják, akik kifejezetten a tinédzserek számára népszerűsítik ezt a szakmát, de rendszeresen vannak kifejezetten nőket célzó nyílt napok, meetupok, vagy jeles ünnepeken nőknek szóló rendezvények.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm