Itt a legális adókerülés: egyre több magyar csinálja így

NapiCsárt2019. május 3. 17:33

Egyre több egyéni vállalkozó van Magyarországon, ám még bőven az EU átlaga alatt vagyunk, mégis olyan országokat előzünk meg, mint Németország és Svédország. Itthon különösen megéri a kisadózó vállalkozások tételes adóját fizetni, hiszen évente mindösszesen 600 ezer forintot kell befizetni az államkasszába, és maximum 12 millió forintnyi bevételről állíthatsz ki számlát.

A 2018-as évben Az Európai Unió 15 és 74 év közötti lakosai közül 32,6 millióan voltak önmaguk foglalkoztatói, azaz egyéni vállalkozók. Ez az összes dolgozó 14 százalékát jelenti.

A tagállamok közül Görögország van az élen, ott a munkapiacon lévők 30 százaléka önmaga foglalkoztatója, tőle jócskán lemaradva Olaszország a második 22 százalékos aránnyal, a harmadik pedig Lengyelország 18 százalékkal. 

Loading...


Magyarország a lista végén a 25 helyen volt 2018-ban, itthon az Eurostat adatai alapján 10 százalék az egyéni vállalkozók aránya, ennél kevesebben már csak Németországban, Svédországban (9-9%), Dániában és Luxemburgban (8-8%) vannak olyandolgozók, akik nem kötelezték el magukat egyetlen vállalat mellett sem.

Kata a legnépszerűbb

A mikrovállalkozások között messze a legnépszerűbb adónem a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata), részben az alacsony adóteher, részben az egyszerűsége és kiszámíthatósága miatt - mondta el a PwC Magyarország adószakértője a Magyar Hírlapnak. Idén januárban már 311 ezer vállalkozás választotta a kata szerinti adózást, legnagyobb részük egyéni vállalkozó, - ismertette Honyek Péter. Jellemzően a szolgáltató cégek választják ezt az adónemet, taxisok, fodrászok, könyvelők, egyéni ügyvédek, szerelők, független biztosítási ügynökök, művészek, szabadúszó újságírók, óraadó tanárok

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kata havi ötvenezer forint közterhet jelent, az évi hatszázezer forintnyi adóteher ugyanakkor évi 12 millió forintos bevételt mentesít a további terhek alól. Az alanyi áfamentesség szintén évi 12 millió forintos bevételig választható. A szakember rámutatott, nem éri meg átlépni a bevétel felső határát, mert e felett már 40 százalékos különadót kell a katásoknak fizetniük.

Címkék:
hrcentrum, kata, eurostat, egyéni vállalkozó, eu, statisztika,