Itt a legális adókerülés: egyre több magyar csinálja így

NapiCsárt - 2019. május 3., 17:33

Egyre több egyéni vállalkozó van Magyarországon, ám még bőven az EU átlaga alatt vagyunk, mégis olyan országokat előzünk meg, mint Németország és Svédország. Itthon különösen megéri a kisadózó vállalkozások tételes adóját fizetni, hiszen évente mindösszesen 600 ezer forintot kell befizetni az államkasszába, és maximum 12 millió forintnyi bevételről állíthatsz ki számlát.

A 2018-as évben Az Európai Unió 15 és 74 év közötti lakosai közül 32,6 millióan voltak önmaguk foglalkoztatói, azaz egyéni vállalkozók. Ez az összes dolgozó 14 százalékát jelenti.

A tagállamok közül Görögország van az élen, ott a munkapiacon lévők 30 százaléka önmaga foglalkoztatója, tőle jócskán lemaradva Olaszország a második 22 százalékos aránnyal, a harmadik pedig Lengyelország 18 százalékkal. 


Magyarország a lista végén a 25 helyen volt 2018-ban, itthon az Eurostat adatai alapján 10 százalék az egyéni vállalkozók aránya, ennél kevesebben már csak Németországban, Svédországban (9-9%), Dániában és Luxemburgban (8-8%) vannak olyandolgozók, akik nem kötelezték el magukat egyetlen vállalat mellett sem.

Kata a legnépszerűbb

A mikrovállalkozások között messze a legnépszerűbb adónem a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata), részben az alacsony adóteher, részben az egyszerűsége és kiszámíthatósága miatt - mondta el a PwC Magyarország adószakértője a Magyar Hírlapnak. Idén januárban már 311 ezer vállalkozás választotta a kata szerinti adózást, legnagyobb részük egyéni vállalkozó, - ismertette Honyek Péter. Jellemzően a szolgáltató cégek választják ezt az adónemet, taxisok, fodrászok, könyvelők, egyéni ügyvédek, szerelők, független biztosítási ügynökök, művészek, szabadúszó újságírók, óraadó tanárok

A kata havi ötvenezer forint közterhet jelent, az évi hatszázezer forintnyi adóteher ugyanakkor évi 12 millió forintos bevételt mentesít a további terhek alól. Az alanyi áfamentesség szintén évi 12 millió forintos bevételig választható. A szakember rámutatott, nem éri meg átlépni a bevétel felső határát, mert e felett már 40 százalékos különadót kell a katásoknak fizetniük.

Címkék:

A weboldalon cookie-kat használunk.

Cookie tájékoztató |  Értem