Itt a bejelentés: ezeket az alapszakmákat tanulhatják a magyar diákok

MTI2020. október 9. 18:59

 Megjelent az alapszakmákat ismertető új tájékoztató füzet, a kiadványból a fiatalok és szüleik megismerhetik az átalakított szakképzés struktúráját és részletesen tájékozódhatnak a választható képzésekről - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormány célja, hogy a magyar fiatalok versenyképes tudásra tegyenek szert, ezért alakította át a szakképzés teljes rendszerét - hangsúlyozta Schanda Tamás. Közölte: a statisztikák az új szakképzési rendszer népszerűségét mutatják, a pénteken összesített adatok szerint csaknem 56 800 diák kezdte meg a tanulást idén a szakképzésben, a 9. évfolyamon.Tavaly mintegy 51 800 volt ez a létszám, tehát egy év alatt csaknem 10 százalékkal emelkedett az általános iskola után a szakképzést választó gyerekek aránya - ismertette az államtitkár.

Hozzászámítva a 13. évfolyamon és a felnőttoktatásban tanulni kezdőket, a szakképzésbe újonnan beiratkozók létszáma meghaladja a 85 300-at - tette hozzá. Az államtitkár jelezte, a tájékoztató kiadványból már minden intézmény kapott, és online is elérhető az Innovatív Képzéstámogató Központ oldaláról, az ikk.hu-ról.

A szakképzésben történt változások részleteiről Schanda Tamás felidézte, hogy az oktatók átlagosan mintegy 30 százalékos béremelést kaptak, amire 35 milliárd forintot biztosított a kormány. Ezzel egyebek mellett erősíteni akarták a szakképzés és a versenyszféra közötti kapcsolatot és átjárhatóságot is.

Az államtitkár elengedhetetlennek nevezte, hogy a gyakorlati, vállalati világból érkező emberek is foglalkozzanak a fiatalokkal, mert ők ismerik a legújabb trendeket, fejlesztéseket az adott szakmában, és azt is át tudják adni a diákoknak, hogy milyen a munkaszemlélet egy jól működő, eredményes vállalatnál.

Kiemelte, hogy a távlati lehetőségek mellett rövid távon is vonzóbbá tették ezt a képzési formát a fiatalok körében azzal, hogy jelentős ösztöndíjat biztosítanak a tanulóknak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szakképzésbe beiratkozó fiatalok és szüleik jó döntést hoztak - hangsúlyozta Schanda Tamás. Mint mondta, akik technikumban kezdték meg a tanulást, azok nemcsak érettségit kapnak kézhez, hanem egy jó szakmát is. A szakiskolát választók pedig, ha később úgy érzik, akár az érettségi megszerzésével együtt továbbfejleszthetik szakmai tudásukat.

Mindannyian versenyképes tudásra tehetnek szert a következő években, így tanulmányaik befejezése után sikeresek lehetnek a munkájukban, és a közreműködésükkel tovább erősödhet a magyar gazdaság - fogalmazott az államtitkár.

Címkék:
hrcentrum, szakképzés, iskolak, itm, technikum, schanda tamás,