2020. október 20. kedd Vendel
HR Centrum

Indulhat az álláskeresés: ezekben a munkakörökben van most hiány


A cégvezetés, a vendéglátó- és építőipar, a humán erőforrás és a marketing érezte meg leginkább a koronavírus hatásait az álláslehetőségek tekintetében. Ezzel szemben a gyártás és termelés, a kereskedelem, valamint a műszaki és IT terület menti meg a munkaerőpiacot.

Március óta nagyot változott a világ, ennek megfelelően a munkaerőpiac is teljesen átalakult. A legtöbb iparágban visszaesés történt, de jó hír, hogy vannak olyan területek, ahol továbbra is erős a toborzás. A Cvonline.hu internetes állásportál éppen ezért megnézte, hogy pontosan milyen változások történtek az elmúlt hat hónap során és hol érdemes jelenleg állást keresni.

A kutatásból kiderült, hogy március óta az állások legnagyobb része (11%) a gyártás és termelés területére szólt. A második legtöbb állás (9-9%) mérnöki, illetve informatikai lehetőség volt, 8% pedig az értékesítés és kereskedelem területén lett meghirdetve.

Köztudott, hogy a turizmus és a vendéglátás jelentősen megérezte a vírus hatásait, hiszen a nyári hónapok ellenére is az idegenforgalom és vendéglátóipar csupán az állások 2%-át fedte le a vizsgált időszakban. Hasonlóan alacsony, mindössze két százalékos toborzási arányt hozott a HR, a marketing/reklám/média/PR, az oktatás/képzés, valamint az ügyfélszolgálatok és szolgálatások területe is.

Pénzre van szükséged? Használd a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát!

A portál kutatása kitért arra is, hogy hol volt a legnagyobb és legkisebb változás március óta. Érdekesség, hogy a szakmunka, a fizikai munka és a segédmunka területén nem volt jelentős differencia a koronavírus megjelenése óta: jelenleg csupán 10%-kal kevesebb az állás ezen a területen, mint márciusban.

A telekommunikáció, valamint az energetika területén is némileg alacsonyabb volt a visszaesés, hiszen "csupán" harmadával csökkent az állások száma a vizsgált időszakban, az ügyfélszolgálatok és szolgáltatások, valamint az adminisztráció és asszisztencia területén pedig 50%-os volt a csökkenés. Beszédes azonban a tény, hogy ezekben a kategóriákban is 40-50%-kal kevesebb volt az álláslehetőség a márciustól augusztusig, mint 2019 hasonló időszakában.

Az állásportál eredményei alapján vannak olyan területek, ahol ennél is jobban érződött a koronavírus okozta visszaesés. A cégvezetés és menedzsment területén már áprilisban 70%-kal kevesebb álláslehetőség jelent meg, mint egy hónappal korábban, augusztusban pedig már 93%-os volt a zuhanás az év harmadik hónapjához képest. Hasonlóan meredek leállást hozott az építés és ingatlan területe, a HR, valamint a marketing és reklám is: mindegyik iparágban márciusról áprilisra legalább 60%-kal estek vissza a hirdetések.

Vannak azonban jó hírek is: néhány területen több állásajánlat jelent meg 2020 márciusa és augusztusa között, mint 2019 ugyanezen időszakában. A pénzügy területén 6, az értékesítés és kereskedelem területén 16, a mérnöki és műszaki állások esetében 38, a gyártás/termelésnél 40, az IT területén pedig 57 százalékos volt a növekedés tavalyhoz képest.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
hrdoktor
2020. 10. 19. 09:51
Munkavégzés a menstruáció ideje alatt

Vannak nők, akiknél a menstruáció olyan erős tünetekkel jelentkezik, hogy akadályozza a munkavégzésüket...

perfekt
2020. 10. 19. 06:43
Nem főállású kisadózói státusz

Hogy a kisadózót mikor kell nem főállásúnak tekinteni, azt a Kiva (2012. évi CXLVII.) törvény...

legacykft
2020. 10. 16. 19:19
7 tipp, hogyan őrizd meg a belső békéd

Emlékszel még arra, amikor értetlenül hallgattad a felnőtteket a rohanó - őrült? - világról...

coachco
2020. 10. 16. 16:57
Mikor stoppoltál utoljára?

Nem tudom, a mai fiataloknak milyen arányban lehet stoppos élményük, közülük kik azok, akik még...

hrbonbon
2020. 10. 08. 13:45
A vezető tudatossága – amikor te magad vagy a megoldás egy problémára, és amit ez elárul rólad

Miért lettél vezető? James Bond kényszerített? Nem gondolom! Egy interjún a Megbízó regionális...

vezetoi-coaching
2020. 10. 06. 14:30
Konstruktív paranoia, avagy konstruktív konspirációs attitűd...

Miért van bennünk jó mélyen bedrótozva a negatív előítéletesség? Hogy többszörösen fáj...

ajovomunkahelye
2020. 09. 15. 08:35
A járvány meghozta a változást: a digitalizáció áll a középpontban

A járványhelyzet nemcsak a mindennapi életünket, de a munka világát is véglegesen megváltoztatta....

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.15-10.21
Országos

Lidl

10.15-10.21
Országos

Auchan

10.15-10.21
Országos

Tesco

10.15-10.21
Országos

Spar

10.15-10.21
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó