Ilyet ritkán látni: halálos sebet kapott a magyar ágazat, 97 százalékos a visszaesés

NapiCsárt - 2020. október 16., 16:46

Két vállra fektette Magyarország egyik legdinamikusabb, és legtöbb pénzt hozó ágazatát a koronavírus-járvány. A visszaesés ráadásul döbbenetes, 2019-es számokhoz képest, nem kevesebb mint 97 százalékos. Van-e vajon innen visszaút?

Az ma már mindenki számára ismert, hogy az új koronavírus-járvány igencsak taccsra vágta a gazdaság szinte mindegyik szereplőjét. De van itt egy olyan szegmens, ami gyakorlatilag lenullázódott, ahol majdnem 100 százalékos a visszaesés - derült ki az Eurostat friss publikációjából.

2019 második negyedévéhez képest ugyanis több mint 96 százalékkal esett vissza a légiutas-forgalom az EU összes (!) országában.

Ezáltal természetesen Magyarországon is. Hazánkban 97 százalékos volt a zuhanás, ami utasszámok nyelvén azt jelenti, hogy 

nem kevesebb mint 4 250 000 légi utassal kevesebbet regisztráltak Magyarországon, mint 2019. azonos időszakában.

Az utasszám visszaesések egyébként egész Európában hajmeresztőek, az éllovas Spanyolországban például 99 százalékos visszaesés következett be a COVID-19 miatt, ami összesen 61 573 000 embert jelent. De több mint 40 millió eltűnt utast regisztráltak Németországban, Franciaországban és Olaszországban is.

Jól látszik, hogy a magyar elmaradás abszolút az EU középbolyában van, olyan turistaparadicsomokat előzve, mint Ciprus vagy Horvátország. 

Mentőöv

Mint ismeretes a hazai turizmus kárainak enyhítésére a kormány augusztus 4-én tett közre határozatot a Magyar Közlönyben a Turisztikai Kártya Programról, aminek célja a hazai turizmus, illetve vendéglátás ágazatban működő mikro-, kis- és középvállalkozások megsegítése. Az ebben megjelentek szerint,

a Széchenyi Turisztikai Kártya Program keretében nyújtott hitelekhez kamattámogatást, kezelési költségtámogatást, kezességi díjtámogatást és egyéb, pénzügyi intézmény által megelőlegezett költségtámogatást biztosít, amelyet úgy kell meghatározni, hogy a  vállalkozók által fizetett nettó hiteldíj (nettó ügyleti kamat, nettó kezelési költség, készfizető kezességvállalás nettó díja és egyéb pénzügyi intézmény által megelőlegezett költség) nem haladhatja meg a 0 százalékot.

A határozat továbbá megszólítja a pénzügyminisztert is, hogy az gondoskodjon 1 480 000 000 forint összegű többletforrás biztosításáról, szintén azonnali hatállyal. Továbbá a határozat felhívja a  pénzügyminisztert, hogy az  innovációért és technológiáért felelős miniszter bevonásával gondoskodjon a  gazdaságfejlesztést szolgáló feladatok finanszírozásához 2021. évben szükséges többletforrás, de legfeljebb 4 680 000 000 forint biztosításáról. Továbbá, a pénzügyminiszternek gondoskodnia kell a hitelek támogatásának finanszírozásához szükséges költségvetési források rendelkezésre állásáról a 2022-2024. közötti időszakban.

Címkék:

A weboldalon cookie-kat használunk.

Cookie tájékoztató |  Értem