13 °C Budapest

Ilyen órabérrel szúrják ki a magyar nyugdíjasok szemét: sokan mégis bevállalják

2020. szeptember 28. 11:06

Egyre több idős magyar helyezkedik el a nyugdíj mellett, jó hír számukra, hogy a koronavírus-járvány második hulláma mivel egészen más, mint az első volt, így feltehetően nem áll le, sőt tovább bővül az atipikus szektornak ez az ága. Már csak azért is, mivel a nyári diákmunkások visszatértek az iskolapadba, így nagy szükség van az idősekre a piacon. Körülnéztünk az szövetkezeteknél, és az álláskereső oldalakon, és azt tapasztaltuk, aki szeretne és ereje, egészségi állapota engedi, az jó eséllyel el tud helyezkedni.

A koronavírus járvány első hullámában a hirtelen megtorpanás után 2020. májusától folyamatos a növekedés a nyugdíjasszövetkezeti szférában, azaz ismét egyre több idős magyar tud dolgozni a nyugdíj mellett. Ám a jelentős visszaesés után, óvatosak a partnercégek, ettől függetlenül a sok nyugdíjas újra munkába tudott állni - nyilatkozta korábban Pénzcentrumnak Dolgos Attila, a KÖZÉSZ, a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek alelnöke.

A szakember elmondása szerint a második hullám nem okoz majd olyan mély sebeket a szektornak, mint az első, hiszen a gazdaság ismételt lefékezése nem opció és nem is indokolt. Az első hullám olyan tapasztalatokkal és fegyelmezettséggel vértezte fel a munkáltatókat és munkavállaókat, hogy ebből az aspektusból vizsgálva minden iparágban biztonságosabb a munkavégzés. Az élelmiszeripar, a kint végezhető tevékenységek, a home office még mindig a leginkább biztonságos kategória az idősek számára, és jó hír, hogy keresnek is ilyen munkakörben időseket is, méghozzá szép számmal.

Idősek elhelyezkedése

Egyre több most a lehetőség mindenhol, egyrészt mert a diákok visszatértek az oktatási intézményekbe, így az általuk elvégzett munkák nagy részét más megoldással kell lefedni. Másrészt pedig óvatosak most a hazai vállalkozások: nem növelik egyből a saját létszámukat, hanem előszeretettel választják az atipikus foglalkoztatás lehetőségét. Mivel a kereskedelem rendkívül rugalmas, hiszen tudnak munkát vállalni náluk a nyugdíjasok 4-6 órában is, ilyen lehetőségből sokat látunk a piacon.

  • A Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet keres lakatost, hegesztőt, fémcsiszolót, világítástechnikával és műanyag termékek gyártásával foglalkozó céghez, mely a 9. kerületben található. Reggel 6-tól délután 3-ig tart a munkaidő, de persze van lehetőség 4, illetve 6 órában is elhelyezkedni.
  • De keresnek drogériába is nyugdíjas pénztárost az Árkád bevásárlóközpontba, vagy a MOM Parkba. Kiváltképp jó lehetőség az időseknek, hiszen ülőmunkáról van szó. A munka azonnal betölthető, választható beosztással, 09:00-15:00 vagy 15:00-21:00 (6 vagy 12 órás beosztással), hétvégén is. Bruttó 1400 forintos órabért kínálnak, plusz 30 százalékos pótlékot 18:00 után.
  • Gyöngyösre a Trenkwalder keres csomagolókat, anyagmozgatókat, a bruttó kezdő órabér 1070 -1190 forint , mely fél év után emelkedik.
  • Kecskemétre személy és vagyonőröket keresnek a Profession oldalán, igaz, hogy 12 órás munkarendbe, de korántsem megerőltető munkára. A nettó fizetés 200 ezer -210 ezer forint.
  • Élelmiszer higiéniai szolgáltatást végző céghez betanított munkást keresnek Dél-Buda, Csepel, Budaörs, Diósd, Érd, Törökbálint, Biatorbágy, Tárnok térségéből. Teljes munkaidős állás, havi nettó 240 ezer forintos fizetésért.
  • Nyugdíjas köszörűs urat keresnek Csepelre, heti 15-20 órára, teljesen rugalmas időbeosztással, 1450 forintos órabérrel!
  • Érden adminisztrációs munkakörbe is keresnek nyugdíjasokat, a feladatok: számlák iktatása, szkennelés, párosítás, lefűzés, postázás. Bérezés bruttó 1450 Ft/óra.
  • A Nyugdíjtöbblet Szövezkezeten keresztül a KFC-hez keresnek takarító, "placcos" munkatársat Budapest több pontjára is, bruttó 960 Ft/órától, 4,6 vagy akár 8 órában is, heti 2-3 napos munkahétre.
  • Aki beszél szlovénül, annak az V. kerületbe kínálnak munkalehetőséget napi 4 órában bruttó 163 ezer forintért.
  • Egy zuglói Tojás és tészta üzletbe is nyugdíjas eladót keresünk heti 2 x 10 órás munkavégzésre. a fizetés nettó 1000 Ft/óra.

Ezer forint/óra, nem kevés ez?

Fontos elmondani az órabérek kapcsán, hogy a nyugdíjas szövetkezeteken keresztüli teljesítés egy kiegészítő lehetőség a nyugdíj mellett, és nem elsődleges megélhetési forrás. A 1200 forint körüli kereset az átlag, de vannak magasabb órabérek is, beosztástól függően. A jövőben, ha újra tud majd a gazdaság a teljes foglakoztatáshoz közelíteni, akkor nőhetnek ennek a szektornak is a bérei is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm