6 °C Budapest

Ilyen most a nők helyzete az IT-szakmákban: van azért hová fejlődni

2021. március 2. 15:03

A technológiai területen dolgozó nők több mint fele (56%-a) úgy látja, hogy az elmúlt két évben javult a helyzet a nemek közötti egyenlőség terén a munkahelyükön. További 70%-uk úgy véli, hogy nem a nemüket, hanem a készségeiket és a tapasztalataikat vették figyelembe, amikor első munkakörükre pályáztak az IT vagy a technológia területén. Ez a rövid idő alatt elért fejlődés pozitív lépést jelent afelé, hogy a szektor inkluzívvá váljon. Egy friss jelentésének megállapításai azonban arra is rávilágítanak, hogy még mindig van hová fejlődni.

A nemek közötti egyenlőség fogalma nem pusztán az ajtókon belépő fizikai testeket jelenti, hanem az észleléseket, az érzéseket, a sztereotípiákat és a lehetőségeket is magában foglalja. E tekintetben igazán pozitív előrelépésnek fogható fel, hogy a nőknek már több mint kétharmada (69%-a) biztosan állítja, hogy a véleményét már a technológiai munkakörben eltöltött legelső naptól kezdve tiszteletben tartják. Tavaly egyre többen dolgoztak otthonról, és ez is viszonylag pozitív hatással járt: a nők 46%-a úgy gondolja, hogy a távmunkában dolgozó csapatok között javult a helyzet a nemek közötti egyenlőség terén - derült ki a Kaspersky legfrisebb jelentéséből.

A jelentés feltárja, hogy a valódi nemek közötti egyenlőség eléréséig még hosszabb utat kell megtenni, az eredmények részletes ismertetése pedig a mai naptól működő dedikált weboldalon érhető el. Annak ellenére, hogy a nemek képviseletének helyzete globális szinten javuló megítélést mutat, a nők több mint egyharmada (38%-a) azt állítja, hogy a technológiai szektorban dolgozó nők csekély száma elbizonytalanítja őket azzal kapcsolatban, hogy merjenek-e a szektorban munkát vállalni.

Bár ez a szám viszonylag alacsonynak tűnhet, mégis hangsúlyosan rámutat a fokozatos javulás és a teljes egyenlőség közötti szakadékra. Ezt az is alátámasztja, hogy a nők 44%-a szerint a technológiai szektorban a férfiak előrelépése gyorsabb a nőkénél. Figyelembe véve, hogy hasonló arány (41%) vélekedik úgy, hogy a nemek egyenlőbb megoszlása elősegítené az egyenlőbb szakmai előmenetelt, ezáltal az említett különbség megszűnését, a jelentés megállapítja, hogy egyelőre még nem teremtődött meg a kapcsolat a képviselet és az általános viselkedésmódok, a lehetőségek és az egyenlőség között.

A kutatás megállapításainak alátámasztását szolgáló online globális kitekintés is arra mutat rá, hogy a különböző régiókban különböző mértékű az előrehaladás: Európában úgy látszik, hogy a nemek közötti egyensúly valójában romlott az elmúlt két évben; Észak-Amerikában az otthonról való munkavégzés jobb egyensúlyt teremtett a nemek között; Latin-Amerikában az oktatás ösztönzőleg hat a fiatal nők technológiai területeken való elhelyezkedésére; az ázsiai-csendes óceáni térségben pedig az látható, hogy a nők körében a megfélemlítés helyét kezdik átvenni a sikertörténetek.

Ahhoz, hogy a nők világszerte pozitív tapasztalatokat szerezhessenek a szakmai előmenetelük terén, kulcsfontosságú intézkedések és kezdeményezések kellenek a technológiai karrier támogatásához, többek között több mentorálás vagy gyakornoki program, amelyek lehetőségek előtt nyitják meg az ajtót és tapasztalatot nyújtanak. De ahhoz, hogy a nőkben megszilárduljon a hit, hogy igenis van helyük és sikeresek lehetnek a technológiai szektorban, sokkal korábban kell kezdeni a felkészítést.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A nemi sztereotípiák kérdésével már jóval azelőtt el kell kezdeni foglalkozni, hogy a nők munkába állnának. Már az iskolában el kell ezt kezdeni, hogy felkeltsük és ösztönözzük az IT és a technológiai területek iránti érdeklődést. (...) Egy új irányba mindig az első lépést a legnehezebb megtenni. Támogató környezet hiányában a lányok nehezen találnak rokonlelkeket az online közösségekben vagy a releváns offline eseményeken. Látniuk kell, hogy az informatikai szakemberek is közönséges emberek, akik különféle készségekkel és képességekkel rendelkeznek, és hogy senki számára sem elérhetetlen vágy a technológiai pálya

- fejtette ki Noushin Shabab, a Kaspersky globális kutató és elemző csapatának szenior biztonsági kutatója. Megfigyelhető az is, hogy világszerte számos vállalat kvóták bevezetésével kíván egyenlőbb képviseletet biztosítani a nemek a között a munkahelyeken. Az arányok kiegyenlítésén túl ezekkel az intézkedésekkel szeretnék növelni a valószínűségét annak is, hogy a munkahelyen megváltoznak a viselkedések és csökken a szexizmus, több nő kerül felsővezetői pozícióba, és több olyan példakép születik, aki pozitív karrierélményeket oszthat meg a technológiai pályára készülő fiatal nőkkel. Nem a kvóták jelentik azonban az egyetlen módot arra, hogy megmaradjon a lendület, és biztosított legyen a nők további előmenetele a technológiai területen.

"Van egy híres mondás, amely szerint "nem lehetsz az, amit nem látsz". Az elmúlt években egyre jobban felerősödtek azok a hangok, amelyek nagyobb képviseletet szorgalmaztak a nőknek a technológia és az IT területén... Bár a kvótákkal viszonylag gyorsan kezelhető ez a probléma, a technológiai szektor intézményesen nőgyűlölőnek bizonyult, ezért aztán még a kvóták sem elegendőek a nemek közötti egyenlőtlenség kezeléséhez vagy a nők felső vezetői pozícióba kerülésének elősegítéséhez az informatikai szektorban" - mondta Dr Ronda Zelezny, a Panoply Digital társalapítója és igazgatója, az Ada’s List hálózat tagja.

Hozzátette még: "Mindezek fényében a kvótáknál tovább kell menni. Az első javaslat a "vak" felvételiztetés bevezetése, mert ezzel elősegíthető a személyes előítéletek eltüntetése a tehetségtoborzási folyamatból. Ez a következőket jelenti: az azonosításra alkalmas információk eltávolítása a jelentkezésekből, az álláshirdetések nyelvezetének módosítása, hogy ne legyen bennük nemi elfogultság a férfi jelentkezők javára, valamint az előítéletektől mentes kiválasztás biztosítása sokszínű felvételi bizottságok alkalmazása révén (szemben azzal, amikor csak egy ember felvételiztet); a felvételiztetőket ki kell képezni arra, hogy tartózkodjanak az előítéletektől a felvételi folyamat során, sőt, végül még a sokszínű csapatok által létrehozott valóban intelligens algoritmusok is segíthetnének a jelöltazonosítási folyamatban" - fejtette ki Dr Ronda Zelezny, a Panoply Digital társalapítója és igazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem