Így újulnak meg 270 milliárd forintból a magyar iskolák

Pénzcentrum
2017. szeptember 12. 08:30

A pedagógus-életpályamodell egyik tapasztalata az, hogy növekedett a tanári pálya attraktivitása - mondta Palkovics László oktatási államtitkár.

A Magyar Időknek adott interjúban kifejtette, hogy a két fő cél a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentése és a mindenki számára hozzáférhető minőségi oktatás feltételeinek megteremtése. Az előbbit támogatja a nemrég indult Koala program, amelynek részeként 1500 iskola pedagógusainak adnak új módszertani eszköztárat a tanulási hátrányok leküzdésére.

Az államtitkár elmondta, 270 milliárd forint áll rendelkezésre a 2014-2020-as uniós támogatási időszakban, ebből 125 milliárd forintot infrastruktúra-fejlesztésre fordítanak. Iskolákat építenek, a meglévőket renoválják, és megújítják az oktatási intézmények eszközállományát is, 145 milliárd forintot pedig tartalomfejlesztésre költenek, például digitális tananyagokra, az új Nemzeti alaptanterv (Nat) kidolgozására és arra, hogy milyen módszereket kell alkalmazni ahhoz, hogy csökkenjen a végzettség nélküli iskolaelhagyás.

A négy évvel ezelőtt bevezetett pedagógus-életpályamodell eredményeiről elmondta, hogy nőtt a tanári pálya attraktivitása és nőtt a tanári hivatás becsülete. 170 ezer pedagógus dolgozik a magyar köznevelési rendszerben, és majdnem mindenhol tudták pótolni a 4000 nyugdíjba vonuló pedagógust. Hozzátette: egyre többen választják hivatásuknak a tanári pályát, ami egyrészt a pedagógus-életpályamodell által teremtett kiszámíthatóságnak köszönhető, másrészt a Klebelsberg-ösztöndíjnak.

Az új Nemzeti alaptanterv kidolgozásáról közölte, készül az első változat, Csépe Valéria miniszteri biztos irányítja a munkát. Ha a szakemberek végeztek, széles körű konzultáció kezdődik. Létrejött az Eszterházy Károly Egyetemen belül egy kutatóintézet, ennek kimondottan az alaptanterv támogatása a feladata - fejtette ki Palkovics László.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm