8 °C Budapest

Így kaphatsz több családi pótlékot, a gerincferdülés is tartós betegség

Pénzcentrum
2013. április 9. 16:37

Megnyugodhatnak a gerincferdüléses gyermekeket nevelő szülők, nem szűnt meg április 1-jétől az emelt összegű családi pótlékra jogosultságuk, mivel az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) az utolsó pillanatban módosította a vonatkozó rendelkezéseket, amelyek a hónap elejétől léptek hatályba. Így számos másik betegséggel és fogyatékossággal egyetemben a gerincoszlop különleges gyógykezelést igénylő deformitásában érintett gyermekek után továbbra is magasabb összegű családi pótlékot igényelhetnek a szülők, emellett a gyermekek jogosultak lesznek közgyógyellátási igazolványra, megkapják a különféle utazási, étkezési, illetve tankönyvvásárlási kedvezményeket is.

Össze-vissza módosítgatta az elmúlt hónapokban az EMMI a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló ESzCsM rendeletet. A január 7-én kihirdetett módosítás szerint kikerült volna a tartós betegségek köréből a gerincoszlop és a mellkas különleges gyógykezelés igénylő deformitása, így például a gerincferdülés is. A minisztériumhoz érkezett jelzések nyomán az EMMI az utolsó előtti pillanatban módosította az 5/2003-as ESzCsM rendeletet, a változtatást kezdeményező 24/2013-AS EMMI rendeletet március 29-én hirdették ki a Magyar Közlönyben.

Az érintett családokat három hónapig tartotta bizonytalanságban a tárca. Óriási veszteséget jelentett volna számukra, ha a gerincoszlop és a mellkas deformitása kikerült volna a kiemelten támogatott körből. A tartósan beteg, illetőleg súlyosan fogyatékos gyermekek után magasabb összegű családi pótlékot igényelhetnek a szülők. Magasabb összegű családi pótlékra jogosult továbbá az a tizennyolc évesnél idősebb személy, aki a tizennyolcadik életévének betöltése előtt munkaképességét legalább 67 százalékban elvesztette, illetve legalább 50 százalékos mértékű egészségkárosodást szenvedett betöltött tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személy, feltéve, ha utána tizennyolcadik életévének betöltéséig magasabb összegű családi pótlékot folyósítottak. 

Annak a személynek, akinek rendszeres jövedelme (legalább három egymást követő hónapban keletkezett jövedelem, mely meghaladja a minimálbér összegét) van, a részére megállapított családi pótlék folyósítását a negyedik hónaptól mindaddig szüneteltetni kell, amíg rendszeres jövedelemmel rendelkezik.

Mekkora többlettámogatással lehet számolni?

Az emelt összegű családi pótlék gyermekenként 23 300, egyedülálló szülő esetén 25 900 forint. A 18. életévét betöltött, tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos személyek pedig 20 300 forint juttatást kapnak.

A tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermekre tekintettel megállapítható egyéb ellátások
- közgyógyellátás
- ingyenes tankönyvellátás
- gyermekétkeztetés esetén 50%-os mértékű térítési díj-kedvezmény
- gyermekgondozási segély 10 éves korig
- ápolási díj, ha a gyermek önmaga ellátására képtelen, s állandó felügyeletre, gondozásra szorul
- utazási kedvezmény, utazási költségtérítés

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magasabb összegű családi pótlékban részesülő gyermek, illetve a 18 évesnél idősebb jogosult, valamint a velük együtt utazó személy a Magyar Államkincstár által kiállított hatósági bizonyítvány alapján veheti igénybe az utazási kedvezményeket. Vasúti személyszállítás, HÉV, vagy helyközi autóbusz igénybevétele estén a jegy- és bérletkedvezmény mértéke 90 százalék. A kísérőt a 90 százalékos mértékű bérletkedvezmény nem illeti meg.
Helyi közúti és kötöttpályás közlekedés esetén a bérletkedvezmény mértéke 100 százalék, ami a kísérőnek is jár.

Emellett az érintett gyermekek közgyógyellátási igazolvány kiváltására is jogosultak, aminek birtokában térítésmentesen juthatnak hozzá egyebek között a gerincbetegségek orvoslását szolgáló fűzőhöz. Ennek költsége támogatás nélkül 40 ezer forint lenne. A fűzőt viselő gyermekeknek folyamatosan szükségük van speciális gyógytornára is, amelynek díja egy alkalomra 4-6 ezer forint, vagyis a többlet családi pótlékból kéthetente egy alkalmat lehet finanszírozni.

A rendeletmódosítás nem célozza a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségek, fogyatékosságok körének szűkítését vagy bővítését - szögezte le a Pénzcentrum.hu kérdésére az EMMI. A magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségeket, fogyatékosságokat felsoroló 1. számú melléklet április 1-jét megelőzően betegségcsoportokat tartalmazott, és egyes esetekben nem határozta meg kellő pontossággal a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségek körét. A módosítás révén viszont a betegségeket és fogyatékosságokat BNO-kód (Betegségek Nemzetközi Osztályozása) szerint sorolja fel a rendelet. Ennek célja annak biztosítása, hogy az orvosok az ország minden pontján lehetőség szerint egyformán alkalmazzák a rendeletet, azaz egységes legyen ugyanazon betegségek megítélése a magasabb összegű családi pótlék szempontjából.

Az ügyfelek jobb tájékozódását szolgálja az a módosítás, amely szerint a vizsgálatok lefolytatására jogosult szakorvosokat foglalkoztató intézmények listáját az Országos Tisztifőorvosi Hivatal a honlapján közzéteszi és folyamatosan frissíti. Ez a lista irányt mutat a családoknak abban a tekintetben, hogy mely betegségek esetén melyik szakorvost kell felkeresniük. 

A változtatások egyszerűsítik a magasabb összegű családi pótlék megállapításához szükséges igazolás kiállításának rendjét. A magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről szóló igazolást több más eljárásban (például a mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményei ügyében) is fel kell használni. Annak érdekében, hogy az igazolás kiállítása érdekében ne kelljen ismételten megjelenni az orvosnál, a jövőben az igazolás a jelenlegi két példány helyett három példányban kerül kiállításra. Emellett a Magyar Államkincstár a magasabb összegű családi pótlék megállapítása iránti eljárásban hozzá benyújtott igazolás eredeti példányát a határozatával együtt visszaküldi.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem