2021. január 20. szerda Fábián, Sebestyén
HR Centrum

Így leplezd le a szélhámos szakikat: sokan még erre is képesek, hogy átverjenek


Énektanár, aki hangszálgyulladásig énekeltet, sminktetováló, akinek az eszközeitől egy életre allergiásak leszünk és jógaoktató, akinek combizom szakadással távozunk az órájáról. Bizonyára mindenki tudna mesélni az életéből olyan eseteket, amikor rossz kezekbe került. 

Sok szakma van Magyarországon, ami nincsen megfelelően szabályozva, így minimális energia- és pénzbefektetéssel szinte bárki a tudójává válhat. A probléma ott van, hogy olyan felelősségteljes ágazatokról beszélünk, melyek rossz kezekben maradandó egészségügyi károkat okozhatnak. Három szakember elárulja, hogy hogyan ismerhetjük fel leghamarabb a szélhámosokat, mielőtt még megtörténne a baj. 

“Az a jó, ha fáj"

A jóga az utóbbi években nagyot futott itthon: gombaszám szaporodtak a jógastúdiók. “Létezik Nemzetközi Jógaoktatók Szövetsége, ami egy óravázlatért cserébe ad egy pecsétet,  de semmilyen minőségbiztosítással nem jár." Bakonyi Panni jógaoktatókat mentorál és képez, ő maga is hosszú éveken át gyakorolta a szakmát, külföldre járt képzésekre és korábban mindkét combhajlító izma elszakadt rossz jógatanár miatt. “Itthon megmutatják azt a 25 pózt, amit szoktunk oktatni, de azt nem, hogy ezek a pózok miért úgy következnek egymás után." - árulta el Panni, majd hozzátette: “A jó tanár nem azt mondja, hogy hajolj előre és érintsd meg a talajt, hiszen nem mindenki tudja megérinteni. A jó tanár azt mondja, hogy told bele a nagylábujjad és addig hajolj előre, amíg a feszességet tudod tartani. Nem a forma számít, hanem a cél, az, hogy aktivizálódjon az az izomcsoport."

“Nálunk jobban senki nem tudja, hogy hol vannak a határaink. Ha a jógaoktató bele akar nyomni egy pózba, akkor köszönjünk el tőle. Az “az a jó ha fáj" gurukat messziről el kell kerülni és sajnos az is általános, hogy sokan puffogtatják a tipikus jóga szakzsargont, de valójában nem tudják, hogy mi van a “nyisd ki a szívcsakrádat az ég felé" mondat mögött."

“Az elegancia suttog, nem kiabál"

Gáspár Melinda nemzetközi szinten elismert smink, és orvosi esztétikai tetoválóművész, 12 éve dolgozik a szakmában. Professzionális sminketováló képzéseket tart számos országban. Sajnos a szépülni vágyó vendégeket, ha nem elég körültekintőek, akkor könnyű megvezetni és egy gyenge minőségű pigment, egy téves színválasztás, vagy egy kevésbé "finom" kézzel végzett kezelés évekre megkeserítheti az életüket. Magyarországon jelenleg bárki lehet sminktetováló, és bárki oktathat is, aki elvégzi a kozmetikus képzést, majd utána elsajátíthatja a "szakmát" akár egy 2-3 napos kurzuson.

Melinda szerint a következőkre kell odafigyelni, ha el akarjuk kerülni a kellemetlenségeket: “Tájékozódj alaposan a választott szakember munkáiról!" Ha túl sok a fotosoppolt, tökéletes, bőrhiba nélküli fotó, az gyanús. A vendégek kb. 10%-a kerül ki a 20 év körüli korosztályból, akiknek szinte makulátlan a bőrük. A pórusok, apróbb ráncok, bőrhibák látszanak a fotókon egy bizonyos kor felett. Ha ezeket kiretusálja a sminktetováló, ezáltal megtéveszti a vendéget. Milyen a gyógyult eredmény? A legtöbb sminktetováló közvetlenül beavatkozás utáni látványos fotókat tölt fel, ahol még erőteljesebb a szín, azonban a gyógyult állapot esetében természetes a színárnyalat bizonyos mértékű visszaesése, erről azonban már kevesen "nyilatkoznak".

Megfelelnek-e a festékek az EU-s szabványoknak? Sajnos sokan dolgoznak olcsón beszerezhető, gyenge minőségű pigmentekkel. A rossz minőségű pigment allergiás reakciót válthat ki, súlyosabb esetben pedig egészségkárosodást idézhet elő. "Mindig a vendég előtt nyitjuk fel az eljáráshoz használatos eszközt tartalmazó csomagolást. Ha ez a lépés hiányzik, az ismét egy árulkodó jel."

“Előfordul, hogy hetente 10 vendég is érkezik hozzánk azzal a kéréssel, hogy javítsuk ki más sminktetoválók munkáit. Sajnos nem minden a név és a szakmában eltöltött idő, ha pl. "durva" kézzel dolgozik, ezért hegesedik a vendég szemöldöke, és a szervezetet ért sokk miatt feldagad a szája, vagy ha gyenge minőségű pigmenteket használ. Melinda véleménye szerint a szép, igényes sminktetoválás olyan, hogy első pillantásra nem észrevehető, ugyanis az erdetihez hasonló állapotot állítjuk vissza, a természetesség jegyében. Egy realisztikus sminktetoválás harmóniában van az arccal, és különböző alkalmakhoz, napszakhoz illően sminkelhető. Ha szinte "üvölt", hogy tetovált a szemöldök, kontúrozott a száj, az már a múlté, a jövő sminktetoválása a realisztikus hatás, az igényes szakember ilyeneket készít.." - tette hozzá Melinda. 

“A jó énekes nem biztos, hogy tanítani is tud"

A felelősség komoly kérdés az énektanár esetében (is). Számos ember előképzettség nélkül kezd el magánórákat adni és olyan is sokszor előfordul, hogy klasszikus hangképzést oktat olyan növendékeknek, akik pop-rock, vagy blues műfajban szeretnének énekelni. Pákai Petra énekesnő és tanár 13 éve tanít éneket. Elmondása szerint: “Ez azért problémás, mert a legtöbb esetben ezekhez a műfajokhoz teljesen más technikákat kell alkalmazni. Így viszont, ha valakire ráerőltetnek egy klasszikus zenei módszert, könnyen lehet, hogy soha nem lesz belőle blues énekes. Ez a technika jó kiindulás lehet, de idővel el kell dönteni, hogy ki milyen zenei stílusban szeretne tevékenykedni."

“Az éneklés egy intim dolog, gyakorlatilag le kell vetkőznöd az énektanár előtt átvitt értelemben. Ha nincs meg az empátia a tanárban és az a fajta készség, hogy segítsen megnyílni a diáknak, akkor a hangja sem fog kellőképpen “megnyílni". A jó énektanár éppen ezért valahol pszichológus is és teljesen egyénre szabott gyakorlatokkal hozza ki a maximumot a növendékéből. Ha a tanár szétordíttatja a diák torkát, ahelyett, hogy rendbe rakná a pozíciókat és a támaszt, abból hamar hangszálgyulladás lehet, vagy beödémásodhat a torka." - árulta el Petra.

Az odafigyelés, az empátia és a felelősségtudat nagyjából minden jó szakember alap tulajdonsága, érdemes tehát egyrészt utánanézni a múltjának, a munkáinak, valamint érdemes beszélgetni vele, mielőtt belevágnánk a közös kalandba. 

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2021. 01. 20. 07:19
Ilyen lesz a mérlegképes képzés! Felmentési lehetőségek! - III. rész

A gazdaságtudományi képzési területen – természetesen elsősorban a pénzügy és számvitel...

vezetoi-coaching
2021. 01. 19. 07:50
Mi lenne, ha megnéznénk a szociopata viselkedést az önzetlen-önző skála szempontjából?

Mindennapi notion-jaink, beszélgetéseink/reagálásaink egyértelműen besorolják az önzést a rossz...

hrdoktor
2021. 01. 18. 04:16
Fejfájástípusok

Sajog, szorít, görcsöl vagy lüktet a homlok mögött, a halántékon vagy a tarkótájon? Az emberek...

legacykft
2021. 01. 15. 16:37
A csapat érzelmi intelligenciája – a jó csapatműködés egyik sikertényezője

Meglepő, hogy a csapatnak is van érzelmi intelligenciája, ugye? Pedig bizony van. De hogy pontosan...

coachco
2021. 01. 14. 18:09
A legfontosabb dolgok, amiket eddig megtanultam

Ha meg kellene röviden fogalmazni, mi a legfontosabb, amit megtanultam eddigi karrierem során (közgazdászi...

hrbonbon
2020. 12. 24. 00:05
Adventi ajándék egypercesek - 24. nap

2020-12-21 00:05 "„Ahogy a visszajelzéseknek, úgy az érdemek elismerésének is nagy szerepe van...

ajovomunkahelye
2020. 12. 18. 13:56
Globális Covid felmérés és Legjobb Munkahelyek Program a Liferaynél

2016-ban az egyik kereskedelmi tévé híradójában látta meg először a Liferay cég vezetése...

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked