13 °C Budapest

Így lehetne eredményesen csökkenteni a bolti sorokat: sokan viszolyognak tőle

2018. november 5. 13:00

Csökkent a részmunkaidős eladók száma. Pedig az egyik gyógyír lehetne a munkaerő hiányára és a nagy bérköltségre, amikor a szabad munkaerő hiánycikk. Az eladók viszont annyira nem szeretik. Pedig amelyik boltban sok részmunkaidős van, ott nagyobb az órabér. Nyugdíjasok, diákok, gyermekes anyukák: lehet, hogy még többen jönnének, ha még jobban megérné.

A részmunkaidős foglalkoztatásnak sok előnye van, a legfontosabb, hogy a boltokban, vagy bármely más szolgáltatónál a még nap közben is hullámzó forgalomhoz jobban igazodhat az eladók, pénztárosok, árufeltöltők száma, munkabeosztása. Minek ácsorogjon a pult mögött állandóan ugyanakkora létszámú eladóhad, ha a nyitvatartás egyes óráiban kevesebb a boltba betérő vásárló, máskor meg alig győzik a sorban kígyózók kiszolgálását. És a hét egyes napjai között is vannak különbségek, amihez célszerű lehet alkalmazkodni - emeli ki közleményében a blokkk.com.

Lenne miért helye több részmunkaidősnek

Egy bolt hiába tart nyitva 10-től 18 óráig - a hagyományos iparcikkes boltokban pedig ki tudja mióta, de így szokás -, az eladó munkaideje nem azonos a nyitvatartással. A redőnyfelhúzás előtt már lehetnek elfoglaltságai, például a nyitás előtt takarítás, árufeltöltés, pénztárnyitás, de ugyanígy zárás után is, amikor a pénztárzárás csak záróra után lehetséges.

És sok üzlet nyitvatartásának időtartama nem is osztható nyolccal, a napi munkaidő általános hosszával. Ráadásul a boltok nyitvatartása nem 5 napos (bár akad ilyen is, nem túl nagy számban), hanem 6, vagy a vasárnap nyitvatartóknál 7 napos. Lehet osztani, szorozni a munkaidő beosztásánál - hívja fel a figyelmet a blokkk.

Így két lehetősége van a boltosnak. Az egyik alapján ki előbb kezd, ki később valamivel, ha minden eladó nyolc órát dolgozik. Így persze lehet némi tumultus is a pult túlsó oldala mögött, például dél tájékán, pontosan akkor, amikor hétköznap leggyengébb a boltmenet, bár munkaerőhiány közepette azért annyira messze nem jellemző az eladók tolongása a pult mögött. 

A másik megoldás a részmunkaidő, amikor az eladók egy része nem nyolcórás, hanem rövidebb időszakban ügyködik a boltban.

Ez utóbbit viszont sokan nem szeretik

Valamelyest persze formálódott a munkaszervezés a boltokban is, hiszen sok-sok évvel ezelőtt a pénztáros csak a pénztárban, a csemegepultos eladó csak a pultban dolgozott, vagy éppen könyökölt, mert nem jött a vásárló. Ma már a boltok nagy részében szinte mindenki mindent csinál, kivéve, ahol az eladás, a vásárlók kiszolgálása egy-egy árucikk esetében szakképzettséghez kötött. De így is például a pénztáros, vagy a szakeladó üres perceiben elmehet árut feltölteni. A diszkontokban például a vásárló is hallja, amikor a hangosbeszélőn a pénztárba szólítják az éppen árut feltöltő, vagy takarító bolti dolgozót, mert hirtelenjében többen szeretnének fizetni a kasszánál. De ez kevés, kizárólag a munkaszervezés oldaláról több részmunkaidős kellene - írja a portál.

Amikor viszont hiány van eladóból, pénztárosból, árufeltöltőből, nem is kicsi, akkor sok munkavállaló úgy gondolkodik, hogy jobb a nyolc órás foglalkoztatás, hiszen eleve vastagabb a boríték hó végén, egy részmunkaidőhöz képest, és hiába az ésszerűség, a boltos kínjában teljes munkaidőre is felvesz bárkit, csak el tudjon menni a boltig. És ilyenkor a boltos nem nagyon tud válogatni. Sőt, mivel a boltos dolgozók is állandóan izegnek-mozognak, jönnek-mennek munkahelyek között, még némi biztonságot is jelenthet a nyolcórás foglalkoztatás a boltosnak is, szemben a kicentizett részmunkaidőssel. Sokan tehát nem szívesen kockáztatnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nyugdíjasok, családanyák, diákok, előre!

A nyugdíjasok 2019-től munkaviszonyban csak 15% szja-t fizetnek, mást nem, és a foglalkoztatót sem terheli semmilyen közteher. Ez jó. A diákszövetkezeteknél és a nyugdíjas szövetkezeteknél is ugyanez a helyzet (azért a szervezés is fontos, tehát nem kell még leírni a nem is olyan régen szerveződött nyugdíjas szövetkezeteket).

A kérdés ebben a körben mindössze annyi, hogy a nem munkaviszonyban foglalkoztatható nyugdíjasra miért nem ugyanazok az adószabályok vonatkoznak, mint a munkaviszonyosra, például egy egyéni vállalkozó nyugdíjasra, ha maga is dolgozik. Ezt a kedvezményes adózású kört azonban valamennyire célszerű lenne tovább bővíteni. Így például a nappali tagozaton tanuló diákok esetében, ha nem diákszövetkezeten keresztül, hanem önállóan vállalnak munkát, a nyugdíjas foglalkoztatás mintájára egyszerűsíteni lehetne a foglalkoztatást - írja a blokkk.

És hasonló a helyzet a kisgyermekes családoknál is, azzal, hogy pontosan körülhatárolható, milyen széles réteget lenne célszerű hasonló formában támogatni. Nagy földindulás ugyan nem várható, de valószínűleg így is mocorogni fog a munkaerőpiac, hiszen aki nagyon akart és bírt is, azok többsége amúgy is dolgozott már, de több pénzért azért többen megmozdulnak.

Jó lenne, de mégse megy

Hiába azonban a sokszor egészen magasra pozícionált részmunkaidős bérek a boltok oldarálól összességében csökken a boltokban a részmunkaidős fizikai dolgozók száma. És 2018 elején sem változott a kép, pedig megint ugrott egyet a minimálbér és a munkaerőhiány sem enyhült, tovább tolta felfelé a béreket

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem