2019. január 19. szombat Sára, Márió
HR Centrum

Így lehetne eredményesen csökkenteni a bolti sorokat: sokan viszolyognak tőle


Csökkent a részmunkaidős eladók száma. Pedig az egyik gyógyír lehetne a munkaerő hiányára és a nagy bérköltségre, amikor a szabad munkaerő hiánycikk. Az eladók viszont annyira nem szeretik. Pedig amelyik boltban sok részmunkaidős van, ott nagyobb az órabér. Nyugdíjasok, diákok, gyermekes anyukák: lehet, hogy még többen jönnének, ha még jobban megérné.

A részmunkaidős foglalkoztatásnak sok előnye van, a legfontosabb, hogy a boltokban, vagy bármely más szolgáltatónál a még nap közben is hullámzó forgalomhoz jobban igazodhat az eladók, pénztárosok, árufeltöltők száma, munkabeosztása. Minek ácsorogjon a pult mögött állandóan ugyanakkora létszámú eladóhad, ha a nyitvatartás egyes óráiban kevesebb a boltba betérő vásárló, máskor meg alig győzik a sorban kígyózók kiszolgálását. És a hét egyes napjai között is vannak különbségek, amihez célszerű lehet alkalmazkodni - emeli ki közleményében a blokkk.com.

Lenne miért helye több részmunkaidősnek

Egy bolt hiába tart nyitva 10-től 18 óráig - a hagyományos iparcikkes boltokban pedig ki tudja mióta, de így szokás -, az eladó munkaideje nem azonos a nyitvatartással. A redőnyfelhúzás előtt már lehetnek elfoglaltságai, például a nyitás előtt takarítás, árufeltöltés, pénztárnyitás, de ugyanígy zárás után is, amikor a pénztárzárás csak záróra után lehetséges.

És sok üzlet nyitvatartásának időtartama nem is osztható nyolccal, a napi munkaidő általános hosszával. Ráadásul a boltok nyitvatartása nem 5 napos (bár akad ilyen is, nem túl nagy számban), hanem 6, vagy a vasárnap nyitvatartóknál 7 napos. Lehet osztani, szorozni a munkaidő beosztásánál - hívja fel a figyelmet a blokkk.

Így két lehetősége van a boltosnak. Az egyik alapján ki előbb kezd, ki később valamivel, ha minden eladó nyolc órát dolgozik. Így persze lehet némi tumultus is a pult túlsó oldala mögött, például dél tájékán, pontosan akkor, amikor hétköznap leggyengébb a boltmenet, bár munkaerőhiány közepette azért annyira messze nem jellemző az eladók tolongása a pult mögött. 

A másik megoldás a részmunkaidő, amikor az eladók egy része nem nyolcórás, hanem rövidebb időszakban ügyködik a boltban.

Ez utóbbit viszont sokan nem szeretik

Valamelyest persze formálódott a munkaszervezés a boltokban is, hiszen sok-sok évvel ezelőtt a pénztáros csak a pénztárban, a csemegepultos eladó csak a pultban dolgozott, vagy éppen könyökölt, mert nem jött a vásárló. Ma már a boltok nagy részében szinte mindenki mindent csinál, kivéve, ahol az eladás, a vásárlók kiszolgálása egy-egy árucikk esetében szakképzettséghez kötött. De így is például a pénztáros, vagy a szakeladó üres perceiben elmehet árut feltölteni. A diszkontokban például a vásárló is hallja, amikor a hangosbeszélőn a pénztárba szólítják az éppen árut feltöltő, vagy takarító bolti dolgozót, mert hirtelenjében többen szeretnének fizetni a kasszánál. De ez kevés, kizárólag a munkaszervezés oldaláról több részmunkaidős kellene - írja a portál.

Amikor viszont hiány van eladóból, pénztárosból, árufeltöltőből, nem is kicsi, akkor sok munkavállaló úgy gondolkodik, hogy jobb a nyolc órás foglalkoztatás, hiszen eleve vastagabb a boríték hó végén, egy részmunkaidőhöz képest, és hiába az ésszerűség, a boltos kínjában teljes munkaidőre is felvesz bárkit, csak el tudjon menni a boltig. És ilyenkor a boltos nem nagyon tud válogatni. Sőt, mivel a boltos dolgozók is állandóan izegnek-mozognak, jönnek-mennek munkahelyek között, még némi biztonságot is jelenthet a nyolcórás foglalkoztatás a boltosnak is, szemben a kicentizett részmunkaidőssel. Sokan tehát nem szívesen kockáztatnak.

Nyugdíjasok, családanyák, diákok, előre!

A nyugdíjasok 2019-től munkaviszonyban csak 15% szja-t fizetnek, mást nem, és a foglalkoztatót sem terheli semmilyen közteher. Ez jó. A diákszövetkezeteknél és a nyugdíjas szövetkezeteknél is ugyanez a helyzet (azért a szervezés is fontos, tehát nem kell még leírni a nem is olyan régen szerveződött nyugdíjas szövetkezeteket).

A kérdés ebben a körben mindössze annyi, hogy a nem munkaviszonyban foglalkoztatható nyugdíjasra miért nem ugyanazok az adószabályok vonatkoznak, mint a munkaviszonyosra, például egy egyéni vállalkozó nyugdíjasra, ha maga is dolgozik. Ezt a kedvezményes adózású kört azonban valamennyire célszerű lenne tovább bővíteni. Így például a nappali tagozaton tanuló diákok esetében, ha nem diákszövetkezeten keresztül, hanem önállóan vállalnak munkát, a nyugdíjas foglalkoztatás mintájára egyszerűsíteni lehetne a foglalkoztatást - írja a blokkk.

És hasonló a helyzet a kisgyermekes családoknál is, azzal, hogy pontosan körülhatárolható, milyen széles réteget lenne célszerű hasonló formában támogatni. Nagy földindulás ugyan nem várható, de valószínűleg így is mocorogni fog a munkaerőpiac, hiszen aki nagyon akart és bírt is, azok többsége amúgy is dolgozott már, de több pénzért azért többen megmozdulnak.

Jó lenne, de mégse megy

Hiába azonban a sokszor egészen magasra pozícionált részmunkaidős bérek a boltok oldarálól összességében csökken a boltokban a részmunkaidős fizikai dolgozók száma. És 2018 elején sem változott a kép, pedig megint ugrott egyet a minimálbér és a munkaerőhiány sem enyhült, tovább tolta felfelé a béreket

JÓL JÖNNE 600 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 600 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 20 213 forintos törlesztőrészlettel a Cetelem nyújtja (THM 14,49%), de nem sokkal marad el ettől a K&H 20 213 forintos törlesztőt (THM 15,62%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Provident, a Cofidis, valamint a Raiffeisen konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Itt tartunk: ennyivel többre futja egy átlag szlováknak, mint egy magyarnak
Az Egyesült Királyság és Ausztriába pedig látótávba sincs.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
legacykft
2019. 01. 18. 09:00
Pályakezdő 5 T

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy „mi is van egy pályakezdő fejében, amikor sikerül pályára...

laskainelli
2019. 01. 18. 08:46
5 szokás, ami javít a párkapcsolatodon

A párkapcsolatokat egy idő után nem hajtja a tűz, az ismeretlen megismerésére való vágy, a rejtély...

ajovomunkahelye
2019. 01. 16. 12:44
Félmaraton és nyelvvizsga: tudatos kismamák az Aonnál

Két kislánnyal bővült tavaly az Aon csapata. Venesz-Kormos Judit a tavalyi #dolgoznielmeny kutatásban...

becklaura
2019. 01. 16. 10:31
5 dolog, ami leginkább megkeseríti az életedet.

Munkám során nagyon sokszor ugyanazokba az élethelyzetekbe futok bele, csak más szereplőkkel, más...

perfekt
2019. 01. 16. 09:03
Segítség a 2019. évi első bérszámfejtéshez

A 2019. évi minimálbér kihirdetésre került 2018. év végén a Magyar Közlöny 217. számában...

kovacstunde
2019. 01. 15. 12:27
Japán a legtöbb legrégebben működő cégek országa

  A világon legrégebben működő cégek Japánban találhatók. Mitől képes egy cég évszázadokon...

jobangel
2019. 01. 15. 10:15
Így teszi tönkre az életed a konyhapszichológia!

Bakancslista, komfortzóna, kiégés, önmegvalósítás, karrierváltás, 30 éves korodra ezt már...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk