2018. szeptember 19. szerda Vilhelmina
HR Centrum

Így lehet kijátszani az új cafeteria-szabályokat: még utoljára


A 2019-re elfogadott adótörvény csomag jelentős emelkedést hoz sok népszerű juttatás közterheiben. Ezért különösen fontos lesz az év végi juttatások időzítése. Elég jelentős plusz költséget eredményezhet, ha egy adómentes juttatás pár nap késés vagy egy dokumentációs hiba miatt jövedelemként adózik majd.

Ha arra a kérdésre keressük a választ, hogy az év végén kiadott juttatások miként is adóznak, sokféle megközelítéssel találkozhatunk. A munkáltatók ugyanis e tekintetben is gyakran hivatkoznak saját juttatási rendszerükre vagy épp a bérfizetéshez kapcsolódó szabályokra. Ezek alapján a két leggyakoribb megközelítés:

  • Január elején adják ki a decemberi cafeteriát
  • A bérrel együtt a hó elején fizetik ki az előző havi juttatásokat

A juttatások közterheinek megállapításakor azonban mindkét módszer félrevezető lehet, ami nagyon sokba kerülhet 2019 elején - szögezte le a Pénzcentrumnak írt szakértői anyagában Fata László. Mint arra a Zukunft Personal Hungary bérezés, juttatások, ösztönzőrendszerek területének szakértője felhívta a figyelmet,

  • kézzel fogható termékek átadása esetén a jövedelem megszerzésének időpontja az a nap, amikor az adott termék átadásra kerül; míg
  • szolgáltatások juttatása esetén a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint a jövedelem megszerzésének a napja legtöbbször a szolgáltatás igénybevételére való jogosultság megszerzésének napja.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy utalványok esetén az utalvány átadási időpontja vagy elektronikus utalvány esetén a feltöltés időpontja lesz a döntő. Számlával elszámolt juttatásoknál pedig az nap lesz a juttatás időpontja, amikor a munkáltató téríti a számla értékét, és természetesen erre a napra vonatkozó szabályok alapján kell megfizetni az adót.

Ha tehát egy színházjegy átadása 2018 decemberében megtörténik, akkor az idei szabályok szerint lehet akár adómentes juttatás is. Ellenben, ha ezt 2019 január elején veszi át a munkavállaló, akkor már a magasabb adóval kell számolni

- hoz példát a fenti szabályokra Fata László.

Átnyúló juttatások

Különösen érdekes ez az adózási kérdés azon juttatások esetén, melyek felhasználása majd csak 2019-ben történik meg. "Szerencsére nem befolyásolja a 2018-ban átadott utalványok, feltöltött elektronikus utalványok adózását az - hacsak külön szabály nem korlátozza ezt - hogy a munkavállaló ezt nem idén, hanem majd csak a jövő évben használja fel" - összegzi Fata László.

A szakértő szerint még különösebb lehet a helyzet, amikor a munkáltató már az átadáskor biztos lehet benne, hogy a munkavállalója a kapott juttatást 2019-ben használja fel. Ilyen lehet például a 2018 végén kiadott 2019-es (akár éves) helyi bérlet. Ez a juttatás bizony 2018 végén átadva (vagy a munkáltató nevére szóló számla alapján kifizetve) még a 2018-as szabályok szerint adózik, tehát

40,71 százalékos közteherrel adható idén még akkor is, ha jövőre utazik vele a munkavállaló.

Hasonlóan érdemes figyelni a kulturális szolgáltatásra, sportrendezvényre szóló belépők/bérletek időzítésére. Ha valaki nem használta ki az idei adómentes keretet, akkor év végén akár 2019-es fesztiválokra, előadásokra, koncertekre, meccsekre szóló jegyeket/bérleteket is nyújthat még adómentesen. Ha 2018-ban kerül ez átadásra, kifizetésre, akkor 2018-as juttatás lesz. Az idei szabályok szerint adómentes lehet, de az idei adómentes keretet fogyasztja.

Egyedi haladékok átmeneti szabályok alapján

A biztosítások esetében is előfordul, hogy az idén megkötött biztosítás esetén a kapcsolódó szolgáltatást a biztosító 2019-ben nyújtja. A megszavazott adótörvény tartalmaz egy külön rendelkezést éppen a kockázati biztosítások adómentességéhez.

Az adómentes kockázati biztosításra vonatkozó szabályokat a 2018-ban kezdődő biztosítási évre - de legfeljebb 2019. december 31-éig - megfizetett biztosítási díjakra lehet alkalmazni. Tehát az idén indított, de 2019-re is átlógó biztosítási évekre még alkalmazhatók az adómentességi szabályok.

A lakáscélú támogatásra is tartalmaz egy átmenetei szabályt a személyi jövedelemadóról szóló törvény 2019-es verziója. Eszerint a 2018-ban nyújtott lakáscélú támogatásokra is alkalmazni kell a jövőben az idei szabályrendszert. Az időzítés szempontjából ez azt jelenti, hogy lesz némi haladék a juttatások felhasználásában.

Az biztos, hogy az adómentesség szükséges feltétele, hogy a támogatást az idei évben nyújtsa a munkáltató. Ráadásul hitel törlesztés esetén a támogatás felhasználásának még a 2018-as évben meg is kell történnie. Lakás vásárlás és építés esetén azonban a jogszabályi környezet tartalmaz egy kis rugalmasságot a felhasználáshoz.

2018-ban lakás vásárlásra adott támogatást legkésőbb 2019. március 31-ig kell felhasználnia a magánszemélynek. Építés, bővítés, korszerűsítés közvetlen munkáltatói támogatása esetén az idén kapott összeget 2019. december 31-ig kell a meghatározott lakáscélokra elkölteni.

NEM SOKÁIG LESZ ILYEN OLCSÓ A FINANSZÍROZÁS!

Noha a kamatok rekord alacsony szinten vannak, elemzők szerint már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Éppen ezért nem árt sietni, most ugyanis még kölcsönből is megérheti finanszírozni költséges terveinket, legyen szó otthonunk korszerűsítéséről, családi autónk lecseréléséről, vagy épp egy fizetős tanfolyam elvégzéséről. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, egy konkrét példa: kalkulátorunkban 1 millió forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a K&H Bank nyújtja, náluk 20 033 forintos törlesztőt ígér a 8,81%-os THM; de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében 20 252 forintos törlesztővel számolhatunk havonta. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB Bank, a Budapest Bank, a Cofidis, az ERSTE Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

A pesti elit luxusélete: 400 milliós penthouse, 50 milliós garzon
Egyre nagyobb igény mutatkozik a luxuslakásokra Budapesten.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2018. 09. 19. 09:02
Egyszerűsített végelszámolás – új lehetőségek a könyvelőirodáknak

A Cégtörvény 2018. július 1-jével hatályba lépett módosítása[1] az egyszerűsített végelszámolás...

laskainelli
2018. 09. 19. 08:50
Hogyan lehet sikeresen kilépni a szeretői viszonyból?

Amikor valaki szeretői viszonyt alakít ki, akkor van benne egy hiány, amit szeretne feltölteni, és...

coachco
2018. 09. 18. 17:32
Egy baráti tanács: ne öregedj meg és halmozz fel időben jelentősebb vagyont!

Állítólag van egy kínai mondás, miszerint jobb szépnek, fiatalnak és gazdagnak lenni, mint csúnyának...

icoachu
2018. 09. 18. 16:23
ÍME 3 TIPP, HOGY AZ ÖNÉLETRAJZOD LEGMOSTOHÁBB RÉSZE IS ÁTÜTŐ LEGYEN

Vajon beleírjam-e az önéletrajzomba, hogy blogolok, önkéntes munkát szoktam vállalni vagy hogy...

hrdoktor
2018. 09. 17. 10:41
Adatvédelem a foglalkozás-egészségügyi orvosnál

Mi történik a vizsgálati eredményekkel, mit tudhat meg a munkáltató a foglalkozás-egészségügyi...

jobangel
2018. 09. 17. 06:00
Bántalmazott nő állást keres

Miután az ebbe a körbe tartozók is elég gyakran kérnek segítséget, a problémákat is látom...

legacykft
2018. 09. 14. 09:00
Neked mi segít megbirkózni a változások okozta stresszel?

Vezetőkkel való munkánk során manapság gyakran téma a fokozott stressz megélése. Ha tudatosítjuk...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk