2019. szeptember 23. hétfő Tekla
HR Centrum

Így játszák ki a munkaerőhiányt az élelmes magyarok: többet árt, mint használ


Egyre szorongatóbb a munkaerőhiány az építőiparban, ma már szinte lehetetlen festőt, burkolót találni. Ezzel párhuzamosan egyre több olyan reklámba futunk bele, amelyben a festékgyártók arra buzdítanak, hogy saját magunk fessük ki otthonainkat. De vajon jó ötlet? Tűzoltás vagy tartós és jó eredményt is hozhat akár? A szakemberek szerint például nem, és adott esetben többet árthatunk vele, mint nyerünk.

Rengeteget olvashatunk arról, hogy milyen elképesztő méreteket öltött az építő ipar keretein belül (is) a munkaerőhiány, de még kétségbeejtőbb a helyzet, ha felújításra szorul az otthonunk és saját bőrünkön érzékeljük: lehetetlen olyan embert csinálni, aki egy szimpla falfestésért kiszáll.

Az építőipart érintő munkaerőhiány megoldódni nem fog, legfeljebb mérséklődni, de az ágazat technológiai fejlesztései segíthetik a magasabb termelési volumen elérését - mutatott rá Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője még áprilisban. Már csak azért sem oldódik meg magától egyelőre, mert egyre inkább kiapadóban vannak a magyar munkaerőpiac tartalékai, így a javulás is egyre lassabban megy végbe: az aktivitási ráta a 15-64 évesek körében az elmúlt egy évben mindössze 0,7 százalékkal nőtt a KSH szerint.

Élelmes gyártók

Itt jönnek a képbe a festékgyártók: látva az ágazat lehetetlen helyzetét, egyre több reklámban arra buzdítják a lakosságot, hogy fessék ki saját maguk a lakásukat, hiszen mi sem egyszerűbb ennél.A DIY piacok magyarországi kialakulása idején jellemző volt a trend, hogy a barkácsoló kedvű felhasználók számára könnyebben, egyszerűbben használható festékeket fejlesztettek ki az egyes gyártók.

"Ha kellően felkészülünk és utánaolvasunk, akkor gyorsan bele lehet tanulni a falfestésbe. Noha a falhibák javítása - azaz a glettelés - már igényel kisebb szakértelmet, teljesen egyedül is meg lehet oldani. Amennyiben repedéseket, apróbb falhibákat, néhány csavar nyomát kell eltüntetni hengerelés előtt, csak le kell utánozni a Youtube-on látható alkalmazástechnikai videókat" - mondta el a Pénzcentrumnak Podmaniczki Attila, a Poli-Farbe alkalmazástechnikusa.

Ráerősítenek a gyártók is a trendre

Az 50-es évek Angliájában indult a trend, hogy a lakásokat nem a falak elhasználódásakor, elszennyeződésékor festették, hanem jóval gyakrabban megújították a színeket és hangulatokat, így a festés fokozatosan az önkifejezés eszközévé vált - mondta el a pénzcentrumnak Kovács Noémi, az Akzo Nobel kategóriamenedzsere. Ebben az időszakban kezdődött meg Nyugat-Európában a DIY igényeknek megfelelő festékek kifejlesztése és piacra a dobása. A Dulux lett ennek a piacnak az úttörője és számos versenytárs követte. 

A hazai fogyasztók megerősödével a 2000-es évek elején nálunk is fontossá vált az egyedi, különleges otthonok kialakítása. A külföldön már sikeres márkák és termékek ekkor jelentek meg, bátorítva és inspirálva mindenkit a környezete megújítására. A DIY szegmens, illetve a lakosságot célzó kommunikáció már a jelenlegi munkaerőhiány létrejöttét megelőzően, attól némileg függetlenül is kialakult. 

Természetesen a gyártók, forgalmazók a jelenlegi helyzetben ráerősítenek az saját kezű dekorációs festés előnyeire, és mindenkinek segítenek megtalálni az otthonához leginkább illő színeket, illetve szakértői támogatást nyújtanak a legnagyszerűbb eredmény eléréséhez.

Megerősítést erre vonatkozóan a gyártóktól, forgalmazóktól ugyan nem kaptunk, de összefüggés lehet az iparágban tapasztalható munkaerőhiány és a csináld magad falfestések elterjedése között.

Kezdők szerencséje?

Léteznek olyan termékek, amelyeket a gyártó kifejezetten saját kézzel festő vásárlóknak szán, mint a koncentráltabb állagú, csepegésmentes, egy rétegben is kiválóan fedő, gyorsan száradó, illatosított falfesték, amelyről nem a kellemetlen festékszag és a hosszas takarítás jut eszünkbe, vagy felhasználásra kész állapotban megvásárolható glett. Használatukkal rengeteg időt spórolhatunk meg, és profi végeredményt érhetünk el. 

A ma kapható anyagokkal egy jó kézügyességű, jó színérzékkel rendelkező lakástulajdonos könnyedén megoldja egy átlagos állapotú, nem repedezett, korábban (4-5 éven belül) diszperziós falfestékkel festett falfelület megújítását, tisztasági festését - mondta el Kovács Noémi.

Egy fa- vagy fémkerítés frissítő festése is vállalható feladat a barkácsoló kedvűek számára. A szobafestők szakmai tudása viszont elengedhetetlen azokon a felületeken, ahol a meglévő bevonat degradálódott, repedezett, elkrétásodott, foltokban levált; vagy fémfelületeken esetén erősen korrodálódott. Ezekben az esetekben tanácsos kikérni a szakember tanácsát, illetve a gyakorlott kézre bízni a felület újraépítését és a helyes rétegrend kialakítását. 

Ez is egy szakma, nem?

De hiába a szuper termékek, laikusként azt gondolnánk, hogy a szobafestés egy szakma, amit nem véletlenül tanulnak a szakik hosszú éveken keresztül. Vajon tényleg el tudja végezni az is, aki nem szakember? Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke is találkozott már ezzel a jelenséggel, de nem tartja jó megoldásnak: 

A helyzet az, hogy egy jó festő-mázoló szakemberre várni kell adott esetben két-három hónapot is. Tudomásul kell venni a fennálló helyzetet, különösen, ha az ember Budapesten, az agglomerációs övezetben vagy egy vidéki nagyvárosban él, tehát olyan helyeken, ahol kapacitásproblémák vannak. Egy jó mesterre nem csak Ausztriában, Németországban, de a környező országokban, Lengyelországban, Szlovákiában is várni kell - ehhez lassan nekünk is hozzá kell szoknunk.

Az, hogy boldog-boldogtalan ecsetet fog, árthat a szakmának, és magának az anyagiparnak is - folytatta az elnökúr,  főkent ha nem szakszerűen, nem előírás szerint használják fel azokat az anyagokat és az eszközöket. Amennyiben nem szakszerűen készülnek el a munkák, nem tudnak időtállóak lenni. Persze vannak olyanok, akiknek az ilyenfajta munkákhoz van érzékük, de őket nem kell külön biztatni ezekre a munkákra.

6 havonta?

Egy festőket tömörítő szakmai csoportban tettük fel a kérdést, jó ez a DIY gyakorlat? Rengeteg komment érkezett, köztük megengedők és felháborodottak is: van, aki szerint falfelülettől függ, amatőr kéz is elvégezheti-e a festést.

Persze akadnak sarkosabb vélemények is: "Ez a csicska fogyasztói társadalom okossága semmi másé." szerintük jellemzően inkább igénytelenül festik le a falat a hozzá nem értő emberek.
Sándor, a jelenleg külföldön dolgozó fiatal 33 éves szakember foglalta össze: 

Amikor a festékgyárak azt mondjak, hogy elég egy réteg, az nem hazugság. Csak elfelejtik hozzátenni, hogy ebben az esetben 6 havonta újra kellene festeni, mert akkor meg nem olyan koszos a felület.

Jól jönne 3 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 3 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 52 421 forintos törlesztővel a CIB Bank (THM 8,17 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (54 071 Ft/hó; THM 10,03%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az OTP (63 419 Ft/hó; THM 16,06 %) ajánlata, de érdemes megnézni az K&H és az Erste ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Ez már a válság szele: az autóipar után újabb szektorokra terjedhet át a létszámstop
"Nem lehet azt prognosztizálni most, hogy ez a válság hasonló lesz, mint a 2008-as volt, de lesz." Interjú


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2019. 09. 23. 08:47
EVA-ból történő kilépés, átállás egy másik adónemre!

Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a 2020-tól életbe lépő adóváltozásokkal. Ennek egyik fontos...

laskainelli
2019. 09. 22. 20:16
Mi történik a kapcsolattal a hűtlenség után?

Napjainkban szinte alig ismerünk olyan párkapcsolatot, amelyik valamilyen szinten nem érintett a hűtlenség...

y2ycoaching
2019. 09. 20. 13:18
Amit a kiégésről tudnod kell

Úton-útfélen halljuk ügyfelektől, barátoktól, coaching beszélgetésben vagy azon kívül, a “kicsit...

legacykft
2019. 09. 20. 09:00
Szervezeti kommunikáció: ez nem kabaré!

A kabaréjelenetek alapfelállása, hogy van valami, amit többféleképpen lehet érteni vagy amiről...

ajovomunkahelye
2019. 09. 20. 07:44
Elkötelezettség mérés és fejlesztés a veszprémi Balluff Elektronika Kft-nél

Szável Krisztián a cég HR vezetője korábbi munkahelyén is dolgozott már a Kincentric csapattal....

hrdoktor
2019. 09. 16. 15:16
Mindfulness: a stresszoldás hatékony eszköze lehet

Már-már elnyeli az állandó munka, stresszben él, úgyhogy a folyamatos hajtás a magánéletre és...

jobangel
2019. 09. 16. 06:00
Gyászol a csapat

Folytatva a HR-esek dilemmáit, az előző posztomban írtak szinte eltörpülnek emellett. A gyászhelyzetekben...

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

09.19-09.25
Országos

Spar

09.19-09.25
Országos

Lidl

09.19-09.25
Országos

Aldi

09.19-09.25
Országos

Tesco

09.19-09.25
Országos

Auchan

09.19-09.25
Országos

Kika

09.18-10.01
Országos

Praktiker

09.02-12.31
Országos