Így ijesztgeti a külföldre vágyó magyarokat a Belügyminisztérium

MTI
2018. június 27. 17:30

A Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa kampányt indított a külföldön munkát vállalók tájékoztatására, a munkavállalással kapcsolatos veszélyek felhívására.

Közleményükben kiemelték: a munkaerő szabad áramlása a "munkacélú kizsákmányolás" terjedésével is járt Európában. Az "EUmelo" elnevezésű kampányhoz weboldal készült, amely nyilvánvalóan hamis ígéretekkel, a realitástól teljesen elrugaszkodva csábította a munkát keresőket. Az eumelo.eu azt állította, hogy a Londonban bejegyzett oldalt olyan emberek hozták létre, akik maguk is uniós munkavállalók. Azt ígérték bárkinek nyelvtudás vagy szaktudás nélkül, 80-100 százalékos sikerrel találnak munkát, sőt szállást biztosítanak, a még nem dolgozó családtagokat segélyhez juttatják, a gyerekeket az iskolába beíratják, 2000 eurós bért és lakhatást kínálnak. Az oldalt a Facebookon hirdették, és hamar nagy érdeklődés mutatkozott iránta.

Közleményükben azt írták: a jelentkezők töredéke volt csak szkeptikus, holott sok szándékos hibát rejtettek el az oldal összerakása közben. A felhasználók számos jelből rájöhettek volna, hogy nem valós lehetőséget látnak. Példaként említették, hogy az Általános Szerződési Feltételek menüpont alatt le is leplezte magát a "projekt", ott ugyanis leírták: ez az NBT tájékoztató kampány. Emellett gmailes email-címet használtak, a cég pedig egy létező londoni címen működött a weblap szerint, de arra a címre nem volt bejelentve semmi.

A cél az volt, hogy az eumelo.eu oldalra minél nagyobb forgalom terelődjön, ezáltal minél több potenciális jelentkező érdeklődjön. Aki ugyanis jelentkezett munkára az oldalon, az automatikus válaszlevelet kapott, amelyben képregényes formában tájékoztatást kapott a külföldi munkakeresés veszélyeiről, és felsorolták azokat a gyanús jeleket, amelyek láttán résen kell lenni - olvasható a BM közleményében.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem