18 °C Budapest

Így húztak el mellettünk a szlovákok: ők dőzsölnek, mi fillérekért gályázunk

2018. január 14. 07:00

Amikor mindössze a minimálbéreket hasonlítjuk össze a különböző országokban, gyakran figyelmen kívül hagyjuk, hogy az összevetett helyeken milyen árak vannak, tehát, hogy mennyibe kerülnek a termékek és a szolgáltatások. Most az Európai Bizottság statisztikai főigazgatóságának (Eurostat) adatai segítségével mutatjuk meg, hogy mennyit is ér a magyar minimálbér a többi EU-s államéhoz képest. Elöljáróban annyit, hogy nem sokat.

Sokat lehet arról olvasni a médiában, hogy milyen nagyot ugrott Magyarországon az elmúlt években a minimálbér, miközben áremelkedés alig volt. Ez önmagában persze igaz, azonban kevésbé pozitív kép rajzolódik ki, ha azt vizsgáljuk, hogy az árakhoz képest előreléptünk-e valamennyit a többi EU-s, de legalább a régió országaihoz képest abban, hogy mennyit is ér az árakhoz képest a legalacsonyabb hazai fizetés.

Ahhoz, hogy ezt a kérdést megvizsgáljuk, az Eurostat két adatsorát vettük alapul. Az egyik, hogy a különböző államokban hogyan alakult a minimálbér összege 2008 óta, a másik pedig, hogy a háztartások által fizetett árak hogyan alakultak az EU-s átlaghoz képest, tehát végül is, hogy mennyit is ért 2008-ban és 2017-ben a háztartások pénze. 

Az összehasonlíthatóság kedvéért most nem fogjuk forintban meghatározni az euróösszegeket, de 2008 év végén 265 forint volt egy euro, 2017-ben pedig 310 forint körül mozgott az árfolyam. Nézzük, hogy honnan indultunk.

2008-ban az Eurostat adatai szerint 293,08 euró volt a magyar minimálbér, az árak pedig az EU-s átlag 69 százalékán tanyáztak. Ha csak a minimálbért vesszük figyelembe, akkor Magyarországon volt a hetedik legalacsonyabb a minimálbér összege az EU-ban. A legmagasabb minimális fizetéstől a legalcsonyabbik haladva csak Észtországot, Szlovákiát, Litvániát, Lettországot, Romániát és Bulgáriát előztük meg.

Ha a minmálbér összegét elosztottuk a az árszínvonal összegével, akkor sem változott a helyezésünk, ugyanígy alulról a hetedikek lettünk, tehát a vizsgált 21 országból (van, ahol nincs vagy akkor nem volt minimálbér meghatározva) 14-ben többet tudtak vásárolni a minimálbérből élő munkavállalók, mint Magyarországon.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ugyanezt a számítást egyelőre még csak 2016-ra tudjuk elvégezni, mert addig terjednek az Eurostat vásárlóerő adatai. Ez alapján pedig azt láthatjuk, hogy nemhogy javítottunk volna, még rontottunk is helyezésünkön azon a listán, ahol a minimálbér vásárlóértékét vizsgáljuk. Szlovákia ugyanis beelőzött minket, így mostanra már nemhogy a vizsgált 21-ből 14, hanem 15 államban ér többet a minimálbér a háztartások által fizetett árakhoz képest, mint hazánkban.

Érdekes egyébként, hogy az itthon sokszor brutálisnak titulált minimálbér-emelésekkel sem vagyunk kiemelkedő helyen a fenti EU-s államok között. Ha a 2017-es adatokat is figyelembe vesszük ott, ahol már rendelkezésre állnak, akkor azt láthatjuk, hogy a középmezőny tetején helyezkedünk el. 2008-ról 2017-re ugyanis 40,8 százalékot emelkedett hazánkban a minimálbér összege, és ha a fenti adatokat vizsgáljuk, akkor láthatjuk, hogy nemcsak azokban az országokban volt nagyobb emelkedés, ahol eleve kevesebbet ért a minimálbér, mint hazánkban, hanem Szlovéniában és Lengyelországban is.

A minimálbér persze nem azt jelenti, hogy ennyiből élne az ország átlaga, azonban a Magyar Idők adatai szerint 2018 első hónapjában még mindig 303 ezren voltak a munkaerőpiacon, akik ennyit (tehát a legutóbbi emelés hatására bruttó 138 ezer forintot) kerestek. A fenti adatok tükrében tehát érthető, ha közülük sokan úgy érzik, hiába emelkedik a bérük, ahhoz képest, amit az EU-ról vagy más országokról az interneten vagy a tévében látnak, nem jutnak egyről a kettőre.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem