Idénymunkások, figyelem! Összegyűjtöttük az összes karanténszabályt

2020. május 15. 19:04

Megjelent a mezőgazdasági idénymunkások Magyarországra történő be- és kilépési feltételeiről, valamint az itt tartózkodásuk és a munkahelyi karantén szabályairól szóló rendőrségi határozat. Ennek kapcsán szakértők összegyűjtötték azokat a gyakorlati tanácsokat, amelyeket a gazdálkodóknak a veszélyhelyzet megszűnéséig érdemes szem előtt tartaniuk.

Az országos rendőrfőkapitány határozata a szomszédos országok azon állampolgáraira, valamint a magyar lakóhellyel nem rendelkező azon magyar állampolgárokra vonatkozik, akik az agrárágazat munkaerőigényének biztosítása céljából érkeznek Magyarországra - mondta el Baranyi Gábor, a Deloitte agrár- és élelmiszeripari üzletágának igazgatója. A jogszabály a határátlépés, valamint a munkahelyi karantén gyakorlati szabályait ismerteti.

1. Mikor, kinek és hogyan kell jelezni a mezőgazdasági idénymunkások belépési szándékát? 

Az agrárágazatban dolgozók munkáltatója a rendőrség honlapján közzétett, határátkelőként különböző e-mail címre a tervezett belépést megelőzően legalább 48 órával köteles egy cégszerűen aláírt kimutatást megküldeni. A kimutatást a tervezett belépést legalább 72 órával megelőzően a járványügyi hatóság részére is meg kell küldeni.

2. Mi szerepeljen a kimutatásban? 

A kimutatásnak tartalmaznia kell: a tervezett határátlépés helyét, a dolgozók nevét, személyazonosításra alkalmas okmányaik azonosító számát, a munkavégzés és a szállás helyét, valamint a munkavégzés tervezett időpontját. 

3. Mire figyeljünk Magyarországra érkezéskor?

Magyarország területére csak akkor léphetnek be az agrárágazatban dolgozók, ha a beléptetéskor elvégzett egészségügyi vizsgálat során a COVID-19 gyanúja nem merül fel. A belépés során be kell mutatni a munkáltatóval kötött érvényes és hatályos munkaszerződést vagy a munkáltató által a munkaviszony fennállásáról kiállított igazolás eredeti példányát. A dolgozóknak továbbá teljesítenie kell a jogszabályban meghatározott egyéb határátlépési és idegenrendészeti feltételeket is.

4. Melyek az itt tartózkodásra vonatkozó legfontosabb előírások?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szálláshelyet az agrárágazatban dolgozók csak munkáltató által szervezett módon, csoportosan és kizárólag munkavégzés céljából hagyhatják el. Az ellátásról és étkeztetésről a munkáltató köteles gondoskodni. 

5. Mi a teendő COVID-19 gyanú esetén? 

Amennyiben a mezőgazdasági idénymunkások betegségre utaló tüneteket észlelnek magukon, kötelesek erről a munkáltatót tájékoztatni és a munkavégzést abbahagyni. A munkáltató köteles a magán tünetet észlelő személyt elkülöníteni és a járványügyi hatóságot haladéktalanul (egy órán belül) telefonon tájékoztatni. 

6. Mikor és kinek kell jelezni a kilépési szándékot? 

A munkáltatónak a tervezett kilépést legalább 48 órával megelőzően szükséges bejelenteni az érintett határátkelőhely szerinti határrendészeti kirendeltségnek és a járványügyi hatóságnak.

"Fontos megjegyezni, hogy a változtatások eredményeképpen a jövőben az eddigi, határ menti ingázáson túl a szomszédos országokból távolabbról érkező idénymunkások is részt vehetnek a hazai agrárágazat munkáiban, így biztosítva jelentős munkaerőtöbbletet a jelenlegi helyzethez képest a szektorban" - hívta fel a figyelmet Baranyi Gábor, a Deloitte agrár- és élelmiszeripari üzletágának igazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem