11 °C Budapest

Hulladék szállások miatt mondhatnak fel a magyar melósok tömegei

2018. április 6. 19:00

Egyre népszerűbb a tömeges szálláshely-szolgáltatás Magyarországon, ami az egymás hatását erősítő munkaerő- és ingatlanpiaci trendekkel magyarázható - mutat rá egy friss piaci elemzés. Hazánkban több mint 35 ezer ember hiányzik a gyártó szektorból, így a nagyvállalatok arra kényszerülnek, hogy a gyártás helyétől több száz kilométerre, illetve akár a határon túlról is toborozzák a kékgalléros munkaerőt. Ugyanakkor az ő elhelyezésükre a továbbra is szűk kínálatú albérleti piac nagyon korlátozott mértékben ad lehetőséget. Egy jelenleg is zajló felmérés szerint több meghatározó magyarországi gyártó vállalatnál több mint 50 százalékos fluktuáció jelentkezik, amelynek egyik fontos tényezője lehet a dolgozók nem megfelelő szállásoltatása.

Az úgynevezett kékgalléros munkaerő hiánya elsősorban a hazai feldolgozóipart érinti a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint, az egész iparágban összesen 23 ezer álláshely betöltésére volna szükség. Emellett komoly munkaerőhiány jelentkezik a kereskedelem és gépjárműjavítás területén, ahol jelenleg több mint 6000 fő pótlása a feladat, de több ezer munkavállalóra lenne még szükség az olyan jelentős számban kékgallérosokat foglalkoztató ágazatokban is, mint az építőipar (2900 fő), a szállítmányozás (3600 fő), valamint a raktározás. Az aggasztó képet erősíti a szálláshelyszolgáltatással foglalkozó Staff House Zrt. jelenlegi kutatása is, amelynek friss eredményei szerint egyes vállalatoknál 50 százalék feletti fluktuáció is jelentkezik - írják közleményükben.

"A teljes gyártó szektort érintő munkaerőhiány kettős problémával szembesíti a vállalatokat. Egyrészt nagy távolságokból kell toborozniuk kékgalléros munkavállalókat a mindennapi működéshez, másrészt biztosítaniuk kell a felvett munkások tömeges szállásoltatását. Önmagában már a tömeges toborzás is rendkívül komoly kihívás a humánerőforrás-osztályok vezetői számára, amely a munkaerő elszállásolásával együtt szinte minden alkalommal szükségessé teszi külső szolgáltatók, munkaerőkölcsönzők és professzionális szálláshely-szolgáltatók bevonását. Ráadásul a toborzás során egy minőségi szálláshely lehetősége csak még vonzóbbá teszi a munkáltatókat a kékgallérosok körében" 

- írja a közleményben Kondor András, a Staff House Zrt. vezérigazgatója.

A kékgalléros munkavállalók az esetek döntő többségében nem képesek önmaguk megoldani szállásukat. Az azonnali munkába állás igénye miatt a munkavállalóknak nincs idejük az albérlet keresésére, amelyet a több havi kaució, valamint a bérleti díj előre való fizetése miatt anyagilag sem tudnának megengedni maguknak. A vidéki és fővárosi albérlet-piac - az ingatlanfejlesztéseket ösztönző intézkedések ellenére - kínálata továbbra is szűkös, ami tovább súlyosbítja a magas lakhatási költségeket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A munkás-elszállásolás problémájának megoldását a professzionális szállásolás tudja biztosítani. Ezt jellemzően a kifejezetten erre a célra át-vagy kialakított épületben, épületenként több száz fő, kiszolgálással támogatott elhelyezése jelenti. Egy ilyen ingatlan üzemeltetése, több száz munkás egyidejű elhelyezése, ki-be költöztetésük menedzselése, problémáik kezelése, az ingatlan karbantartása folyamatos jelenlétet, ellenőrzést, szakértelmet igényel. A megfelelő munkaerő elszállásolás nagyban segíti a fluktuáció csökkenését, hiszen a dolgozók idejük jelentős részét töltik ezeken a szállásokon.

A munkások elszállásolására alkalmas jó minőségű kollégiumok és panziók, valamint átalakítható iroda épületek a kölcsönzött munkaerő arányának növekedésével párhuzamosan egyre kisebb számban érhetők el, a még számba vehető ingatlanok közül pedig számos épület felújításra szorul, amelyhez befektetők kellenek. Ez egyébként komoly üzleti lehetőséget hordoz, az akár az irodabérletekét is meghaladó hozamarányok, valamint a hosszú távú szerződésekben rejlő biztonság miatt

- tette hozzá Kondor András, a Staff House Zrt. vezérigazgatója.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem