6 °C Budapest

Hónapok óta munkanélküli a legendás magyar olimpikon

2015. szeptember 11. 16:01

Magyarországon a legfrissebb adatok szerint 306 ezer a regisztrált munkakereső. Egy közülük legendás egykori olimpiai bajnokunk, Csollány Szilveszter, aki hiába próbál, nem talál munkát. Hónapok óta a feleségének kell eltartania az egykori élsportolót.

Egész nap az álláshirdetéseket bújja, és folyamatosan küldözgeti az önéletrajzát Csollány Szilveszter, olimpiai tornászbajnokunk. Hónapok óta a felesége tartja el az egykori élsportolót, ugyanis munkanélküliként hiába próbálkozik, csak elutasítást kap - írja a Blikk.

A 2000-es Sydney olimpia aranyérmes tornászának a 2008-as gazdasági világválsággal kezdődtek a problémái. Akkor minden munkát elvállalt, hogy svájci frank alapú lakáshitelüket törleszteni tudja. Csaposnak állt egy budapseti kocsmában, később pedig Svájcban vállalt munkát. Mára megelégelte, hogy a családjától távol kell élnie és dolgoznia, ezért hazaköltözött Sopronba.

A sors úgy hozta, hogy én vagyok itthon a háztartásbeli. Szerencsére, a nejemnek fogászati asszisztensként állandó munkája van. Így egyelőre az ő fizetéséből élünk, és persze abból a szerény életjáradékból, ami szinte semmire sem elég. Megpróbálok pozitív maradni, és bízom benne, hogy kellek még valakinek

- mondta a lapnak az olimpikon.

Azt azért nem árt tudni, hogy a szerény életjáradék, ami az aranyérmes olimpikonoknak havonta jár, az az előző évi országos szintű bruttó átlagkereset.

2014-ben ez 237 736 forint volt, amit adózás nélkül teljes mértékben megkapott a sportoló, mivel a személyi jövedelemadó törvény szerint ezután adóznia nem kell.

Több mint 300 ezren vannak így ezzel

A KSH jelentése szerint a munkanélküliségi ráta 6,8 százalék volt a május-júliusi három hónapos időszakban. Egy hónappal ezelőtt 6,9 százalékon, egy éve pedig 8 százalékon állt ez a mutató. A munkanélküliek összesen 306 ezren voltak, így hosszú idő után először csillan fel az esély, hogy 300 ezer alá csökken azok száma, akik hiába keresnek munkát.

Eközben a foglalkoztatottak száma is emelkedik. Egyre többen vannak jelen a munkapiacon, a gazdaságilag aktívak (foglalkoztatottak, munkanélküliek, közmunkások) száma 4,53 millió főre emelkedett, így a 15-74 éves népességben az aktivitási ráta 60 százalék fölé emelkedett. (Az ezredfordulón még 52-53 százalékos volt az arány.)

Összefoglalva:

  • a munkapiacon egyre többen jelennek meg munkát keresve,
  • a kedvező körülmények hatására pedig ennek jó része talál is munkát,
  • ennek hatására pedig a foglalkoztatás folyamatosan bővül,
  • ugyanakkor ennek mértéke nem akkora, hogy a munkanélküliek és közmunkások állománya csökkenni tudjon.

15 hónap!

Magyarországon amikor munkanélküliséget emlegetünk, általában a regisztrált álláskeresőket vesszük figyelembe, és nem azokat, akik például részmunkaidőben dolgoznak, pedig hajlandóak lennének teljes munkaidőben dolgozni. A BNP Paribas Cardif és a Scale Research közös kutatásában a legalább szakiskolai végzettséggel rendelkező, magukat munkanélküliként vagy alulfoglalkoztatottként leíró magyar állampolgárokat vizsgálták, akik szeretnének újra dolgozni. Ezt a kategóriát, amely jelentősen eltér a hivatalos statisztikai fogalmaktól,

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

képzett álláskeresőként

definiálta a cég. A felmérésből kiderült, hogy a képzett álláskeresők

  • egyharmada először van munka nélkül,
  • további egyharmaduk már másodszor,
  • egyötöde pedig harmadszor is
  • átlagosan 15 hónapja keresnek új munkát
  • jellemzően 3-5 helyen dolgoztak eddig,
  • egyötöde maga kezdeményezte a munkaviszonya megszüntetését (21 százalék, diplomásoknál 27 százalék);
  • a döntő ok az alacsony fizetés (31 százalék)
  • és a rossz kollegiális kapcsolatok (11 százalék) voltak
  • sokan úgy mondanak fel, hogy nincs helyette másik állásuk

Csak 16 százalékuk készült arra, hogy esetleg munkanélküli lesz; náluk ez a felkészülés főleg a más munkalehetőségek figyelését és pénz megtakarítását jelentette.

Pedig munkanélküliség esetére Magyarországon három társaságnál is lehet biztosítást kötni. Ezen termékek lényege, hogy amikor elveszítjük az állásunkat, a biztosító fizeti helyettünk a számláinkat, a hitelünket.

Új munkát jellemzően négy formában keresnek: ismerősöknél, barátoknál érdeklődnek, újsághirdetéseket figyelnek, álláshirdető portálokat néznek és a Munkaügyi Központ álláshirdetései között keresnek; még az 50 felettiek körében is népszerűek az internetes portálok.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem