Hírességek csapdában: az adócsalást ők sem ússzák meg!

Pénzcentrum
2008. július 18. 10:30

Úgy tűnik a sztároknak nem elég az a sokszor milliárdos gázsi, amit megkeresnek énekléssel, vagy színészkedéssel. Nagyon sokan ugyanis a hihetetlen vagyonuk ellenére egyszerűen nem hajlandóak adót fizetni, pedig nyilvánvalóan lenne miből. A Forbes megmutatta, kik azok a hírességek, akik emiatt bajba is kerültek...

Először is kezdjük azokkal, akik az utóbbi időben már sokat szerepeltek a hírekben, mint például Wesley Snipes. A filmsztárt jogerősen 3 év börtönre ítélték szándékos adócsalásért, mivel 1999 és 2001 között egyáltalán nem fizetett semmilyen jövedelemadót. 1999 és 2004 között Snipes 38 millió dollárt (6118 millió forint) keresett majdnem fél tucat filmben való szerepléssel, melyek között olyan nagy nevű mozifilmek is előfordulnak, mint a Penge. Ugyanakkor egy fillér adót sem fizetett be ez alatt az idő alatt.

A színész ügyében két vádpont is szerepelt, az egyik a kormány ellen elkövetett csalás, a másik pedig egy hamis visszaigénylés még 1997-ből - mielőtt beszüntette az adófizetést - 7 millió dollár (1022 millió forint) értékben. Emellett felelősségre vonják az adóbevallások kitöltésének elmulasztásáért is. Ráadásul ha mindez nem lett volna elég, 3 fedezetlen csekket is küldött az adóhivatalnak 14 millió dollár (2044 millió forint) értékben, hogy fedezze az elmulasztott kötelezettségeit.

Nicolas Cage amerikai színészre hatalmas bírságot szabott ki az Egyesült Államok adóhivatala, ugyanis a vád szerint jogtalanul írt le 3,3 millió dollárt (481,8 millió forint). A színésznek ezért 814 ezer dollár (118,8 millió forint) adót kellene befizetnie, a Saturn céget (amelyen keresztül a jogtalan leírásokat intézte) pedig 988 ezer dollárra (144,2 millió forint) bírságolták meg. Cage fellebbezett a döntés ellen.

Emellett a napokban került a világsajtó oldalaira az a hír is, hogy Paul Hogan, a Krokodil Dundee sztárja után is nyomoznak a hatóságok adócsalási ügyben, de úgy tűnik, neki sikerülhet megúszni a büntetést:

Krokodil Dundee az átverés királya! A sztárok mindent megúsznak...

Börtönviselt hírességek: "Adót csak a kis emberek fizetnek!"

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Rajtuk kívül meglepő módon a listán szerepel a 26 éves Britney Spears is, akinek az adóbotrány már csak egy a sorban a többi problémája mellett. 2007. májusában a kaliforniai adóhatóság tett megállapítást, hogy a híresség egyik vállalkozása közel 24 ezer dollár (3,5 millió forint) hátralékkal rendelkezik a 2004-ben be nem fizetett adók és az erre kiszabott büntetési tételek miatt.

Aretha Franklin szintén összetűzésbe került az adóhatóságokkal, bár mindössze 445 dolláros adótartozás miatt, ami 2005-ből származik. Emiatt mégis majdnem elárverezték a detroit-i kastélyát. A Detroit Free Press szerint azonban nem ez az egyetlen tartozása, 2006-os és 2007-es ingatlaneladások után ugyanis elfelejtett befizetni 19 ezer dollárt (2,77 millió forint) az adóhatóságnak.

A Magyarországon Survivor - A sziget címen futó műsor amerikai megfelelőjének nyertese sem úszta meg a dolgot, Richard Hatch ugyanis 4 év letöltendő börtönbüntetést kapott 2006-ban, miután nem fizette be az adót a műsorban szerzett nyereménye és az egyéb jövedelmei után.

A blues egyik nagy sikereket elért alakja, Koko Taylor jelenleg szegénységben él, amit a ‘60-as ‘70-es években elért sikerek után senki sem gondolt volna. Most még az ág is húzza, ugyanis az amerikai adóhatóság, az IRS 400 ezer dollárnyi adót, büntetést és kamatot követel tőle, amiket 1998-ban, 2000-ben és 2001-ben felejtett el befizetni.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem