17 °C Budapest

Hiába vagy remek munkaerő, ezért fognak téged kirúgni a következő leépítésnél

Pénzcentrum
2017. október 16. 05:30

Egyre gyakoribb jelenség, hogy hiába rendelkezik az ember magas szintű szaktudással, mégsem őt választják az állásinterjún, vagy jól dolgozik a munkahelyén, létszámleépítésnél mégis elsők között merül fel az ő neve. Utánajártunk, miért nem elég ma már a szakmai hozzáértés, és mire van szükség ahhoz, hogy igazán jó munkaerő váljon valakiből.

A munkaerőpiacon alapvetően az ember tudására kíváncsiak, ki, hogyan dolgozik, mennyire érti a munkáját. Ez azonban önmagában egyre gyakrabban már kevés. A munkáltatók az is figyelik, hogy milyen maga az ember, milyen a személyisége, mennyire illeszkedik majd a csapatba, milyen vele együtt dolgozni. Tehát a high skillek (pl. szaktudás) mellett egyre nagyobb figyelmet kapnak a soft skillek. Utóbbi közé tartozik például kommunikációs készség, a csapatorientált gondolkodás, empátia, tehát minden szociális készség. De miért lett ez ilyen fontos a munka világában?

Azokban a szervezeti kultúrákban, ahol nagy hangsúlyt fektettek a szaktudásra, a specializációkra, továbbképzésekre, elsősorban a gyors felfogású, intelligens, jó képességekkel rendelkező emberekre volt igény, ahol eltörpültek az alapvető szociális, emberi készségek. Ezek a szervezeti kultúrák idővel rájöttek arra, hogy ahhoz, hogy alkalmazkodjanak a környezeti kihívásokhoz, már nem csak a hard skilleket, hanem a szociális, társas készségeket, a soft skilleket is kell fejleszteniük, mert nagyon sok múlik azon, hogy milyen emberek vagyunk, hogyan alakítunk ki társas interakciókat másokkal

- mondta dr. Juhász Márta munkapszichológus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense.

A szakértő szerint hiába rendelkezik valaki nagy szaktudással, ha nehéz ember, akkor rombolja a csapat teljesítményét. Jó hír azonban, hogy a szociális készségek fejleszthetők, és mivel egyre nagyobb figyelmet fordítanak ezek jelentőségére, már képzésekkel is támogatják a fejlesztést. Természetesen nem csak kurzusok lehet javítani az említett készségeken, önmagunkért is sokat tehetünk. A legjobb azonban, ha minél korábban kezdjük a fejlesztést, a szociális készségek kialakulásáért ugyanis a szülők is nagyban felelősek.

Nagyon sok múlik az önismereten. Azon, hogy mennyire támogatja a család és az iskola azt, hogy az ember megismerhesse önmagát, felszínre törjön a valós személyisége. Szabadabb közegben jobban fejlődik a személyiség, míg ahol túl szigorúak a szabályok, és rideg a neveltetés, ott nem tud kibontakozni az ember személyisége és nem tudja megismerni önmagát

- mondta dr. Juhász Márta.

Ha felnőtt korban szembesülünk azzal, hogy valami nincs rendben, még akkor is lehet változtatni. A legfontosabb, hogy valóban akarjuk a változást, tegyünk érte, ismerjük fel, hogy hol vannak hiányosságaink. A szociális készségek másoktól is jól tanulhatók, minták alapján.

Ezekkel a készségekkel mindenki rendelkezik, csak különböző fejlettségi szinttel. A cégvezetők sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a kompetenciákra, mint korábban. Az már nem elég, ha valaki hozza a számokat, jól teljesít a csapat. Mert ha nem úgy bánik például egy középvezető az embereivel, ahogy kellene, nagy lesz a fluktuáció, és a jelenlegi munkaerő-piaci helyzetben nem engedhetik meg maguknak a cégek, hogy elmenjenek a jó munkavállalók"

- mondta Lerf Andrea HR-szakértő.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szakember elmondása szerint kutatások és tapasztalatok is alátámasztják, hogy sok fiatal munkavállaló gondolkodik úgy, hogy őt a munkája és a szaktudása alapján ítéljék meg. Akik így gondolkodnak, náluk általában még nagyobb szükség lenne a szociális készségeknek és az érzelmi intelligenciának a fejlesztésére.

Onnan lehet felismerni, hogy valaki jó szinten áll soft skillek terén, hogy a kollégái szeretnek vele dolgozni. Vezető esetén például ünnepli a sikereket, elmondja a nehézségeket, építő visszajelzéseket ad, belátja, ha hibázik, és egy-egy problémát képes a másik szemszögéből is jól látni. Egy szerethető figura, nehezen billentik ki érzelmileg a hatások, nem játszmázik, tisztán, következetesen halad a célok mentén"

- mondta Lerf Andrea.

De mégis, miért lett ez most fontos?

Természetesen korábban sem volt mindegy, hogy kikkel dolgozik együtt az ember, a jelenlegi munkaerő-piaci környezetben azonban még nagyobb hangsúlyt kap. Ennek az az oka, hogy az egyszerűbb feladatok nagy részét, amelyekhez nincs szükség sem tudásra, sem kreativitásra, egyre inkább átveszik a gépek. Olyan gyártósorokat szerelnek be, amelyekhez lassan csak gépkezelők kellenek, olyan szoftvereket fejlesztenek, amelyek miatt nincs szükség sokszoros adatrögzítésre, és így tovább. Tehát a munkaerőpiacon eltolódnak az arányok, és egyre több olyan állás jelenik meg, ahol valóban az egész emberre szükség van, a tudására, és a személyiségére egyaránt.

Már most óriási a szakadék a fizetésekben, a későbbiekben azonban még jobban távolodni fognak egymástól a keresetek. Nagy kérdés, mi lesz azokkal a munkavállalókkal, akik nem rendelkeznek szaktudással, és olyan soft skillekkel sem, mint például a tanulásra való hajlandóság, a fejlődni akarás, a nyitottság, az együttműködés képessége? Erre az egyre égetőbb problémára nagyjából 20 évünk van, hogy megtaláljuk a választ.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm