2020. október 20. kedd Vendel
HR Centrum

Hiába kellene, ezt mégsem tanítják az iskolákban


A gyermekek a vesztesei a fogyasztóvédelmi iskolai képzési rendszer hiányosságainak - mondta az InfoRádiónak a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének főtitkára. Kispál Edit felhívta a figyelmet arra, a magyar iskolákban nem tanítanak fogyasztóvédelmi ismereteket, holott 2003 óta a Nemzeti Alaptantervben szerepel.

A Nemzeti Alaptanterv már 2003 óta rögzíti, hogy a fogyasztóvédelmet is oktatni kell az iskolákban, ennek ellenére nagyon sok helyen ez egyáltalán nem történik meg - közölte a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének főtitkára.

Azt tapasztaljuk, nincs meg a felelőse az iskolákban, nem tudják, melyik tantárgy keretében kellene oktatniuk és nem kapnak segítséget ahhoz sem, pontosan mit kellene tanítaniuk a pedagógusoknak, hiszen nekik sem tanították meg. Sok jogszabály nemrégen lépett hatályba, azokat végképp nem ismerik. Nincs tankönyv, segédlet sem

- mondta Kispál Edit.

A főtitkár elmondta, több felelőse is lehet a területnek, egyrészt a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz tartozik a fogyasztóvédelem, az oktatás pedig másik minisztériumhoz. Mint Kispál Edit kiemelte, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége többször felajánlotta a segítségét. Már több anyagot is készítettek. Ezeket akár elektronikus formában el tudnák juttatni az iskolákba. Azonban mindez egyelőre süket fülekre talált.

Ráadásul már nem is nagyon lehet pályázni, a fogyasztóvédelmi civil szervezetek nem tudnak pénzt szerezni, hogy ilyen kiadványokat megjelentessenek - tette hozzá a szövetség főtitkára. A tapasztalat szerint a fiatalok leginkább internetes vásárlásokkal intézik a dolgaikat, ehhez viszont fontos, hogy tudják, milyen jogaik, kötelességeik vannak: visszaküldhetik, ha meghibásodik, mi a teendő, kihez fordulhatnak, ki tud segíteni - mondta Kispál Edit.

Ha erről semmilyen információt nem kapnak meg az iskolában, akkor felnőttként sem fogják tudni, hogy hova fordulhatnak, mit tehetnek - mondta a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének főtitkára.

Az alapvető fogyasztóvédelmi ismereteket mindenkivel meg kellene ismertetni. A jótállás-szavatosság-garancia kérdéskörét, hogy jegyzőkönyvet kell felvenni egy panaszról, hogy létezik a Vásárlók könyve és vannak békéltető testületetek, valamint, hogy az e-kereskedelemben milyen jogaink vannak. Fontos, hogy a diákok legalább az alapfogalmakkal tisztában legyenek: mik a hírközlési, közüzemi és pénzügyi szolgáltatások, mert akkor sokkal jobban tudják érvényesíteni a jogaikat felnőttként is

- hangsúlyozta Kispál Edit.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
hrdoktor
2020. 10. 19. 09:51
Munkavégzés a menstruáció ideje alatt

Vannak nők, akiknél a menstruáció olyan erős tünetekkel jelentkezik, hogy akadályozza a munkavégzésüket...

perfekt
2020. 10. 19. 06:43
Nem főállású kisadózói státusz

Hogy a kisadózót mikor kell nem főállásúnak tekinteni, azt a Kiva (2012. évi CXLVII.) törvény...

legacykft
2020. 10. 16. 19:19
7 tipp, hogyan őrizd meg a belső békéd

Emlékszel még arra, amikor értetlenül hallgattad a felnőtteket a rohanó - őrült? - világról...

coachco
2020. 10. 16. 16:57
Mikor stoppoltál utoljára?

Nem tudom, a mai fiataloknak milyen arányban lehet stoppos élményük, közülük kik azok, akik még...

hrbonbon
2020. 10. 08. 13:45
A vezető tudatossága – amikor te magad vagy a megoldás egy problémára, és amit ez elárul rólad

Miért lettél vezető? James Bond kényszerített? Nem gondolom! Egy interjún a Megbízó regionális...

vezetoi-coaching
2020. 10. 06. 14:30
Konstruktív paranoia, avagy konstruktív konspirációs attitűd...

Miért van bennünk jó mélyen bedrótozva a negatív előítéletesség? Hogy többszörösen fáj...

ajovomunkahelye
2020. 09. 15. 08:35
A járvány meghozta a változást: a digitalizáció áll a középpontban

A járványhelyzet nemcsak a mindennapi életünket, de a munka világát is véglegesen megváltoztatta....

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.15-10.21
Országos

Lidl

10.15-10.21
Országos

Auchan

10.15-10.21
Országos

Tesco

10.15-10.21
Országos

Spar

10.15-10.21
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó