16 °C Budapest

Hiába ez a legrosszabbul fizetett szakma ma itthon: mégis tömegeket vonz

2020. szeptember 1. 14:35

A statisztikai hivatal minden hónapban közzéteszi, hogy az egyes nemzetgazdasági ágakban mennyi volt legutóbb az átlagkereset. Az utolsó helyen évek óta a most amúgy is megtépázott turizmus-vendéglátás áll. Nagy kérdés, hogy ha ez tényleg így van, akkor mégis miért ennyire népszerű ez a szakirány a pályaválasztás előtt állók körében? 

A Központi Statisztikai hivatal minden hónap végén közzéteszi az elérhető legfrissebb kereseti statisztikáit. Ebből kiderül, hogy 2016 januárja óta 169, 4 százalékkal emelkedtek a teljes és a rendszeres bruttó keresetek Magyarországon: júniusban a bruttó átlagkereset 15,6 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban: egészen pontosan 421 700 forint.

A március óta tartó visszaesés tehát ahogy a grafikonon is látszik, megfordult. Ez részben az egészségügyi dolgozóknak kiosztott 500 ezer forintos egyszeri rendkívüli juttatásnak köszönhető, az ő átlagkeresetük, azaz a humánegészségügyi ellátásban dolgozók átlagos keresete 297 785 forinttal nőtt 2020. májusához viszonyítva. Számos egyéb ágazatban, sőt,  szinte az összesben nőttek a keresetek: a pénzügyi és biztosítási tevékenység gazdasági ágban volt a legmagasabb a nettó bér (488 ezer forint), és a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb (176 ezer forint) - ám már ez is komoly előrelépés az előző hónapokhoz képest.

Általában minden hónapban a kereseti statisztikák legvégén ballag a vendéglátás, idegenforgalom nemzetgazdasági ág, azaz itt lehet a legkevesebbet keresni. Az alábbi grafikonon a nettó béreket hasonlítottuk össze a vendéglátásban 2018. január és 2020. júniusa között.

Az ábrán is nagyon jól látszik az év eleji zuhanás: áprilisra gyakorlatilag 2019. év eleji szintre estek vissza a nettó átlagkeresetek, hogy aztán júniusra már rekordszintre emelkedjen. Ez minden bizonnyal a kormányzati bérkiegészítő programoknak köszönhető, valamint annak, hogy a tavasszal gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra megszűnő belföldi turizmus, (és részben a vendéglátás is), a nyárra, a korlátozások feloldása után magára talált és soha ennyien nem nyaraltak még belföldön, mint 2020-ban. Ezt a tendenciát természetesen a SZÉP kártyákra feltölthető extra pénz is ösztönözte.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mi a titka?

De hiába az egyik legrosszabbul fizetett nemzetgazdasági ág a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, mégis rengeteg pályaválasztás előtt álló jelentkezik ezekre a képzésekre. Persze az átlagkeresetekbe nem csak a diplomások bére van bene, hanem az összes ágazati munkavállalóé, mégis érdekes, hogy a statisztikák tükrében ennyien választják ezt a szakirányt.

És van miből válogatniuk, hiszen összesen 16 hazai felsőoktatási intézményben indul ősszel turizmus-vendéglátás alapképzés. Népszerűsége pedig évről évre nő. 2019-ben például az összes alapképzés közül a nyolcadik, a legvonzóbbnak számító gazdaságtudományi területen belül pedig a harmadik legattraktívabb volt az első helyes jelentkezések alapján, 2020-ban pedig már az ötödik helyen szerepelt, összesen 4399-en jelentkeztek. Miközben a várható kezdő diplomás bér elég alacsony, mindössze bruttó 219 ezer forint - legalábbis a többi gazdasági szak mellett. Persze nagyon nem mindegy, hogy melyik egyetemről van az a diploma.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm