2020. december 5. szombat Vilma
HR Centrum

Hiába a járvány, folyik az érettségi: ezt teszik a diákok védelmében


Az előző tavaszihoz hasonló biztonsági előírások mellett, de már szóbelikkel együtt kezdődött el az idei őszi érettségi szezon. A hivatal szerint beváltak a korábbi módszerek, így a csökkentett létszám a termekben és a kézfertőtlenítés, a maszk azonban most is csak ajánlott. Akik tavaly halasztottak, most ingyen bepótolhatják a vizsgájukat.

Annak ellenére, hogy a járványhelyzet nem enyhült a tavaszi érettségi időszak óta, a pénteki nemzetiségi vizsgákkal, majd hétfőn a magyar és a földrajz tantárgyakkal elkezdődött az idei őszi érettségi szezon - írja mai számában a Magyar Nemzet. A lap úgy összesít, hogy a következő hetekben összesen 27 631-en érettségiznek, csaknem négyszáz intézményben. Az érettségizők együttesen több mint 35 ezer vizsgát tesznek, ami háromszorosa a tavaly ilyenkori adatnak.

Idén azonban nem maradnak el a szóbelik sem: Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár elmondása szerint idén sokkal több intézményt vontak be a lebonyolításba, így kisebb csoportokban vizsgázhatnak a diákok. Aki beteg, hatósági karanténban van, vagy a belépéskor kötelező testhőmérséklet-méréskor kiderül, hogy lázas, az nem vehet részt a vizsgán. Az írásbeli vizsgákkal kapcsolatos járványügyi intézkedések maradnak a tavasziak, miután az Oktatási Hivatal közlése szerint azok beváltak.

Ennek értelmében az az ajánlás, hogy a diákokat úgy kell ültetni, hogy tartható legyen a legalább másfél méteres védőtávolság, ezért egy teremben legfeljebb tíz tanuló tartózkodhat. Minden helyszínen megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt kell biztosítani, továbbá a vizsgázóknak ajánlott a maszk viselése, bár nem kötelező. Az írásbeli dolgozatokat kiosztás, illetve javítás előtt is pihentetik, hogy ne fertőzzön a papír, a pedagógusok és a vizsgaszervezők pedig védőkesztyűt kapnak.

Tavaly egyébként összesen 82 ezren mentek el érettségizni, két és fél ezren pedig visszaléptek a járvány miatt, az előre hozott érettségiket pedig központi döntés alapján törölték. Most - tavaszi időszak lévén - a vizsgák többsége előre hozott érettségi, most ingyen letehetik azok, akik májusban visszakoztak, de választhatják a 2021-es tavaszi időszakot is. Az írásbelik október 30-ig tartanak, az emelt szintű szóbeliket november 12. és 16. között tartják, majd november 23. és 27. között a középszintű szóbelikkel zárul a szezon.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

AKI VÁLASZOL...
HRBLOGGER
hrbonbon
2020. 12. 05. 10:01
Adventi ajándék egypercesek - 5. nap

Mindig, mindenhol és mindennel kommunikálsz. Azzal is, ha elkésel és azzal is, ha 5 perccel előtte...

perfekt
2020. 12. 05. 06:27
Egy jogorvoslati fórummal kevesebb, avagy mi lesz a próbaidő alatt elbocsátott, várandós könyvelővel…

Az Országgyűlés 2020. december 1. napján a munka világa szempontjából is fontos, éppen 15 éve...

legacykft
2020. 12. 04. 10:03
Makacs, vagy inkább kínos?

Te belátod, bevállalod, ha tévedtél? El tudod engedni egy konfliktusban a saját érveidet, álláspontodat?...

hrdoktor
2020. 11. 30. 05:05
Hogyan kerüljük el a home office buktatóit?

A koronavírus-járvány második hulláma miatt sokan kényszerülnek újra home office-ba. És bár...

vezetoi-coaching
2020. 11. 28. 12:45
Siker és kudarc energetikai alapon... kvalitatív hipotézis...

Hipotézis, magyarázó elmélet, nem kell elfogadni, inkább gondolati keret, de helyesen használva...

coachco
2020. 11. 27. 16:39
Nézzünk ki a köd mögül!

Napok óta ül rajtunk a köd. És most nem csak képletesen. "Őszi reggel járok a szabadban,De hiába...

ajovomunkahelye
2020. 09. 15. 08:35
A járvány meghozta a változást: a digitalizáció áll a középpontban

A járványhelyzet nemcsak a mindennapi életünket, de a munka világát is véglegesen megváltoztatta....

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk