2017. szeptember 26. kedd Jusztina

Hazai bank: a gályázó fiatalok töredéke érzi csak megbecsültnek magát

Optimistábbak a fiatalok, mint korábban, derült ki egy banki felmérésből. A fiatalok sokkal elégedettebbek voltak az életükkel összeségében, a dolgozó fiatalok pedig az elhelyezkedési lehetőségeket is kedvezőnek látják: 34 százalékuk mondta, könnyen találna állást, ami az eddig mért legmagasabb arány. Ráadásul a többség úgy véli, pont annyi időt tud szeretteivel tölteni, amennyit szeretne. 

Sokkal kedvezőbben látják a helyzetüket a 19-29 éves fiatalok: a K&H jóléti indexe az idei második negyedévben 17 pontra nőtt, hasonlóan magas értékre eddig nem volt példa a felmérés történetében. Az aktív keresők, azaz a dolgozó fiatalok véleménye általánosságban javult, de optimistábban állnak az álláskereséshez a munkanélküliek is.

A felmérés részletes eredményeiből kiderül, hogy a fiatalok többsége, azaz 83 százalékuk arra számít, hogy az élete a közeljövőben kisebb vagy nagyobb mértékben, de kedvező irányba változik. 34 százalék pedig jelenleg is elégedett és nem is várja, hogy a helyzete romlana a jövőben. Szintén ebben a negyedévben voltak a fiatalok a legelégedettebbek a családra fordítható szabadidő mennyiségével: 60 százalékuk mondta, hogy pontosan annyi időt tud tölteni szeretteivel, amennyit szeretne. Ez az arány az idei első negyedévben még csak 48 százalék volt. A barátaival és a társasági életének a minőségével a többség (51 százalék) szintén elégedett.

Az elégedettséghez hozzájárul a fiatalok munkaerő-piaci helyzete is. A válaszokból az látszik, hogy az aktív keresők döntő többsége, 64 százaléka stabilnak érzi az állását. Hasonló eredmény utoljára 1 éve, 2016 második negyedévében volt, az előző negyedévben mindössze 55 százalék érezte stabilnak a munkahelyét. A legkedvezőbb helyzetben a budapestiek vannak, körükben 82 százalékos volt a pozitívan gondolkodók aránya. 

Megbecsültnek azonban már jóval kevesebben érzik magukat a munkahelyükön: a dolgozó fiatalok mindössze 36 százaléka érez így.

Az elhelyezkedési lehetőségeket a felmérést készítő bank szerint kedvezőnek látják, bár csak 34 százalékuk mondta, hogy könnyen találna állást, ám ez az eddig mért legmagasabb arány. A dolgozó fiatalok óvatosan nyilatkoztak a fizetésükkel kapcsolatos várakozásaikkal. Emelkedést vár a fiatalok 67 százaléka, ezen belül is 29 százalék infláció feletti növekedéssel számol. Ez az arány 2013 második negyedéve óta a legmagasabb érték. Mindössze 4 százalék tart attól, hogy kevesebb pénzt vihet majd haza.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Kőgazdaggá válhatsz te is, ha pontosan követed ezt a 6 lépéses tervet
Nem a lottóról van szó, ez tényleg megvalósítható.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Itt a nagy népvándorlási körkép: közel 30 év tragédiái számokban

1990 óta sok olyan esemény történt, ami megrengette a világot. Ezek között pedig jócskán voltak olyanok, melyek hatására emberek tömegeinek kellett elhagyniuk otthonaikat. A lenti infografika az elmúlt...
 

Filléres csodaszer, amitől többet nem lesz herpeszed

Sok bölcsességet lehet tanulni a nagyszülőktől, tőlük lehet megszerezni a legfinomabb sütirecepteket is, és olyan házi praktikákat is el lehet tőlük lesni, ami nagyban megkönnyítheti a hétköznapjainkat....
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

09.21-09.27
Országos

Spar

09.21-09.27
Országos

Lidl

09.21-09.27
Országos

Auchan

09.21-09.27
Országos

Aldi

09.21-09.27
Országos

Tesco

09.21-09.27
Országos

Spar, Interspar

Borkatalógus
09.06-09.27
Országos

Diego

09.01-09.30
Országos