Hatalmas a túljelentkezés ebben a szakmában: rengeteg magyar vágna bele

2020. február 28. 09:00

Számos panasz érkezett tavaly a szakmai köztestülethez a végrehajtók tevékenysége miatt, bár jóval kevesebb, mint korábban. A mérséklődés a végrehajtói kar vezetője szerint azzal is magyarázható, hogy mára lényegében befejeződött az állomány átalakulása, a folyamat részeként az utóbbi években száz jogász jutott státushoz. A legutóbbi pályázatokra óriási volt a túljelentkezés.

A válság utáni években rengeteg kifogás merült fel a végrehajtók tevékenysége miatt: akkoriban legtöbbször a bedőlt devizahitelek kapcsán indult eljárások vitatott megítélésű pontjai miatt került a közérdeklődés homlokterébe a végrehajtói szakma, elsősorban is azért, mert akkor még nem követelték meg a szabályok, hogy a végrehajtók végezzék el a jogi egyetemet.

A helyzet mára több szempontból is megváltozott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke a Magyar Nemzetnek. Schadl György emlékeztetett, hogy a törvényhozás döntése nyomán immár csak az juthat újonnan végrehajtói álláshoz, akinek van jogi végzettsége.

A hónap elején tíz jogász vehette át végrehajtói kinevezését, az új szakemberekkel szinte teljessé vált a 230 fős kar. Csupán hat státus üres, a pályázat hamarosan ezekre a helyekre is megjelenik

- mondta az elnök, aki azt is megjegyezte, hogy a most betöltött tíz posztra összesen 278 pályázat érkezett. Az utóbbi időkben csökkent a végrehajtók tevékenységét kifogásoló panaszok száma. Amíg 2015-ben és 2016-ban megközelítette az 1300-at az ügyfelektől érkezett beadványok száma, addig később 1200 alá csökkent az éves ügymennyiség, tavaly pedig 926 ilyen jelzést jegyeztek fel.

A végrehajtónak az a kötelessége, hogy pártatlanul, a hitelezőtől és az adóstól is egyenlő távolságot tartva, a jogszabályoknak megfelelően végezze el a feladatait. Amennyire ez a végrehajtásban mint kényszereljárásban lehetséges, ügyfélbarát-hozzáállást, kellő együttműködést kell tanúsítania a végrehajtónak, a kar ezt várja el a kollégáktól

- mondta az elnök. Schadl György úgy vélekedett: a panaszok száma öt év alatt a negyedével csökkent, amiből arra lehet következtetni, hogy a végrehajtók hozzáállása az utóbbi időben átalakult. Ebben bizonyára érdemi szerepet játszik az is, hogy ma már kizárólag jogászból válhat végrehajtó. Schadl György a panaszok kapcsán kitért arra is, hogy a köztestület az utóbbi időben többször is kampányt szervezett, s különféle hirdetésekben igyekezett felhívni a figyelmet a legfontosabb ismeretekre - például arra, miként kerülhető el a végrehajtás.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm