2017. március 30. csütörtök Zalán
Hírek » Karrier

Ha 45 évesen sem vagy még milliomos, nem is leszel soha

Ha valaki már elmúlt 45 éves, és még nem gazdagodott meg, akkor már nyugodtan le is mondhat arról, hogy valaha rózsadombi medencés villában éljen és luxusautókkal furikázzon. Az amerikai jegybank tanulmánya szerint ugyanis 45 éves korunk után gyakorlatilag már nem nő tovább a jövedelmünk. Utánajártunk, miért okoz ez nagy gondot a nyugdíjra készülő generációnak.

Elmúltál 45 éves, és még nem kerested meg az első milliárdokat? A new yorki és minneapolisi Federal Reserve (az amerikai jegybank két részlege) tanulmánya szerint jó eséllyel már nem is leszel gazdag. Persze kivételek mindig akadnak, azonban a vagyonos emberek a pénzük nagy részét fiatal korban, esetleg középkorúként szerzik meg.

A legnagyobb ugrást a munkával töltött idő első 10 évében kapják meg az emberek, ez ugyan eltérő lehet, azonban tipikusan 25 és 35 éves koruk között van ez az időszak. a következő 10 évben (35 és 45 között) már tipikusan kisebb béremelések a jellemzők. Az igazán nagy változás azonban 45 éves kor után jön el. Ekkor ugyanis már sokszor nem is növekszik a jövedelem, hanem egyenesen csökkenésnek indul. Ennek a fő oka, hogy ebben a korban már kevesebbet dolgoznak az emberek, különösen ha nehéz fizikai munkát végeznek.

Nem is a gazdagok vannak igazi veszélyben

A jövedelem visszaesése egyébként nemcsak a gazdagok "kiváltsága". A leggazdagabb 1 százalékot ugyan a korábbi vagyonfelhalmozáshoz képest kellemetlenül érintheti, hogy nem nő tovább a jövedelme, azonban a megélhetés miatt értelem szerűen nem kell aggódniuk. A jövedelem növekedésének megállása viszont ennél sokkal rosszabbul érinti azokat, akik nem tagjai a felső 10 ezernek. Két lényeges következménye is lehet ennek:

  • A jövedelem növekedésének megállása miatt a nyugdíjra felhalmozás éveiben nem növekszik a jövedelem, így nem lesz miből félretenni az időskorra.
  • Az állami nyugdíjpillér járadékait az utolsó ledolgozott évek után állapítják meg. Ha viszont a nyugdíjba vonuláskor és 45 évesen megegyezik a kereset (vagy legalábbis nincs jelentős különbség a kettő között), akkor várhatóan a nyugdíj sem lesz túl magas.

A jelenlegi helyettesítési ráta 70 százalék Magyarországon. Ha 65 évesen megyünk nyugdíjba, akkor ezzel kalkulálva gyakorlatilag a 20 évvel korábbi jövedelmünk 70 százalékát kapjuk meg első nyugdíjként. Ez viszont erősen kérdéses, hogy (a nyugdíjemelésekkel együtt) elég lesz-e a tisztes megélhetésre hosszútávon.

Hozzászólások száma: 4 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!
 

 

Te sörös vagy, vagy boros? Íme Magyarország alkohol-térképe

Számos korábbi posztból megismerhettünk részleteket a magyarok alkoholfogyasztási szokásairól, azonban eddig nem tudtuk, hogy a három nagy alkohol típust milyen arányban fogyasztják hazánkban (a térkép...
 

Íme a tuti trükk, amivel félévente csak egyszer kell vesződni a rántással

Sok magyar étel alapanyaga a rántás, azonban sokan macerásnak tartják, ha ilyet kell összerakni, így inkább hagyják az egészet és valami mást főznek. Pedig ezt is meg lehet oldani méretgazdaságosan...
NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

03.30-04.05
Országos

Aldi

03.30-04.05
Országos

Auchan

03.30-04.05
Országos

Spar

03.30-04.05
Országos

Interspar

03.30-04.05
Országos

Tesco

ínyenc
03.30-04.15
Országos

Auchan

ínyenc
03.30-04.15
Országos

Aldi

kert
03.23-04.20
Országos