2017. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella

Ha ezt meglépik, az nagyon betehet a londoni magyaroknak

  • MTI
  • 2017. szeptember 6. szerda 18:00

A külföldi EU-munkavállalók bevándorlási korlátozásának kockázataira figyelmeztették szerdán a brit kormányt az üzleti szektor vezetőit. Az egymást követő felhívások előzményeként a brit sajtóhoz kiszivárgott egy nem jóváhagyott, kormányszinten egyelőre nem is tárgyalt belügyminisztériumi tervezet, amely szerint a brit kormánynak már az EU-tagság 2019 márciusára várható megszűnése után közvetlenül korlátoznia kellene az EU-országokból érkező munkavállalók bevándorlását.

A szakképzettség nélküli uniós állampolgárok nagy-britanniai alkalmazására a tervezet számszerű és meglehetősen szűk időbeli korlátozást javasol, a szakképzett külföldi EU-dolgozók alkalmazására is - valamivel hosszabb - időkorlátot vezetne be, emellett megtiltaná, hogy a külföldi EU-munkavállalók csak nagy-britanniai érkezésük után kezdjenek állást keresni, és korlátozná a munkavállalók hozzátartozóinak bevándorlását is. A brit kormány név nélkül nyilatkozó egyik illetékese szerdán a Financial Times című londoni gazdasági napilapnak nyilatkozva "elavultnak" nevezte a kiszivárgott dokumentumot. Közölte: a tervezetnek "van még legalább hat" különböző további változata, és a sajtóhoz most kiszivárgott vázlat nem tükrözi a brit kormány szakpolitikai elképzeléseit.

A Brit Vendéglátóipari Szövetség (BHA) azonban szerdai közleményében "katasztrofális" következményekre figyelmeztette a kormányt a javaslatban foglaltak megvalósulása esetére. A BHA közölte: a brit éttermekben dolgozó felszolgálók 75 százaléka, a szakácsok 25 százaléka, a szállodák takarító és egyéb fenntartási feladatokat ellátó személyzetének 37 százaléka más EU-tagállamokból érkezett. A BHA közleménye szerint a brit vendéglátó ágazatnak évente legalább 60 ezer új munkavállalót kell toboroznia a külföldi EU-tagországokból, hogy betölthesse azokat a megüresedő munkahelyeket, amelyekre szakképzett hazai jelentkezőket nem talál.

A szakmai szervezet becslése szerint tíz évbe telne a megfelelő számú hazai munkaerő szakképesítése, és ez alatt brit vállalkozások mennének csődbe. Ian Wright, a brit Élelmiszer- és Üdítőital-gyártók Szövetségének (FDF) vezérigazgatója szerdai nyilatkozatában közölte: az ágazat, amely a brit gazdaság legnagyobb feldolgozóipari szektora, "rémülettel" fogadta a kiszivárgott dokumentum tartalmát. Ha ugyanis a tervezetben foglaltak a kormány álláspontját tükrözik, az azt jelentené, hogy a kormány "mélységesen nem érti", milyen életfontosságú hozzájárulást nyújtanak a külföldi EU-munkavállalók a brit élelmiszerellátási lánc működtetéséhez minden szakképzettségi szinten.

Hasonló felhívást tett közzé szerdán a brit mezőgazdasági termelők szövetsége is, amely szerint a dokumentumban foglalt elképzelések az egész brit élelmiszerellátási láncolatot veszélybe sodornák. Az NFU alelnöke, Minette Batters közölte: a szervezet a kormánytól sürgős és egyértelmű kötelezettségvállalást vár arra, hogy a gazdák a brit EU-tagság megszűnése után is megfelelő számú állandó és idénymunkást toborozhatnak az uniós országokból.

A NFU már korábban is hangot adott aggályainak. A szövetség elnöke, Meurig Raymond az NFU idei éves kongresszusán kijelentette: a brit agrárszektornak jelenleg évi 85 ezer, 2021-ben már 90 ezer idénymunkásra lesz szüksége, és e munkavállalók nagyon nagy többsége a kelet-európai EU-országokból érkezik. Raymond szerint ha a brit mezőgazdaság az EU-tagság megszűnése után nem fér hozzá e munkaerőforráshoz, "a földeken fog elrothadni a termés".

Theresa May brit miniszterelnök a londoni alsóház szerdai vitanapján kijelentette: a bevándorlás összességében a brit gazdaság javára szolgál, de a folyamat a jövedelmi skála legalsó szintjein élőket sújtja a legnagyobb mértékben, ezért szükséges korlátozások alkalmazása.
Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Ennyivel keresnek többet a szakik külföldön, mint itthon

Valószínű, hogy senkinek sem kell magyarázni, mekkora hiány van ma itthon a jó szakemberekből. Sőt, nem csak a jókból, hanem egyáltalán a szakikból. Nagyon sokan külföldön próbálnak szerencsét...
 

Filléres mosogatószer, ami jobb, mint a bolti

Az olcsó mosogatószerek többsége nem jó minőségű, de már fillérekből, otthon is lehet szuper mosogatószert készíteni. Csak négy összetevő kell hozzá, néhány perc, és egy flakon, amibe aztán...
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

09.21-09.27
Országos

Spar

09.21-09.27
Országos

Lidl

09.21-09.27
Országos

Auchan

09.21-09.27
Országos

Aldi

09.21-09.27
Országos

Tesco

09.21-09.27
Országos

Spar, Interspar

Borkatalógus
09.06-09.27
Országos

Diego

09.01-09.30
Országos