Ha ez az 5 tulajdonság igaz rád, már 30 előtt kiégsz

2016. október 4. 17:25

Kimerültség, érdektelenség, gyenge teljesítmény, ingerlékenység, az empátia hiánya - ezek a legfőbb jellemzői a kiégésnek. Vannak olyan foglalkozások, amelyekben magasabb az esély a korai kiégésre, de a kutatások szerint a személyiség sokkal többet nyom a latba.

Akiknek a munkája az emberek körül forog, például szociális munkás, pedagógus, ápoló, vagy rendőr, különösen hajlamosak a kiégésre. Viszont azonos munkakörnyezetben dolgozók közében egyes munkavállalók hamarabb kiégnek a kutatások szerint. Átmenetileg lehet kezelni pihenéssel, és gyógyszeres segítség is van, de véglegesen csak nagy váltással lehet "kigyógyulni" belőle.

1. Nincs fókusz

A fiatalok különösen ki vannak téve az egzisztenciális figyelemelterelésnek. A leggyakoribb probléma ezen a ponton az, hogy nem azt csinálja az ember, amit igazán szeretne, amihez lenne belső motivációja is. Elviszik a külső elvárások, és a ráerőltetett szerepek. Aki viszont teljes szívvel végzi a munkáját, annak sokkal kisebb az esélye a kiégésre. 

2. Én-központúság

Az én-központúságnak a legnyilvánvalóbb tünete a nárcizmus, ami egy munkahelyen úgy is megnyilvánulhat, hogy nem szeret csapatban dolgozni a munkavállaló, meg van győződve arról, hogy ő különleges. Kiborul, ha valamit rosszul csinál, és napokig nem képes megbocsátani magának.

Ennek leküzdésében segíthet például az önkéntes munka. Bármi, a lényeg, hogy elterelje a figyelmét saját magáról, és inkább másokra figyeljen. És emellett fontos, hogy elfogadja saját esendőségét, hogy bizony olykor ő is hibázhat és tévedhet.

3. Perfekcionizmus

Egészségtelen, ha valaki folyamatosan a tökéletességre törekszik. Az ilyen ember retteg a kudarctól és rögeszmésen keresi mások elismerését. Ennek eredménye az érzelmi kimerülés, a kiégés magas szintje, nem lesz elégedett a munkájával és a valós eredményeivel sem. 

Ha nem éri el a céljait, akkor egyre kevésbé lesz kezdeményező, és csökken a munkája iránti szenvedélye. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

4. Elzárkózás

Sokkal jobb lelki egészségnek örvendenek azok, akiknek vannak barátaik a munkahelyükön, és részesei a társaságnak. Azok, akik elszigetelődnek, képtelenek, vagy nem hajlandóak közel kerülni másokhoz, sokkal gyorsabban kiégnek.

5. Pesszimizmus

Az összes fent említett tulajdonság közül a pesszimizmus társul leggyakrabban kiégéssel. A cinikus alkalmazottak kevésbé keresik a kihívásokat, a szociális támogatást, a visszajelzést. A pesszimista ember szervezetében sokkal több a stresszhormon.

Nem igazságos azt állítani, hogy a kiégés kizárólag a fejben dől el, de a hozzáállás sokkal jobban befolyásolja, mint azt gondolnánk. A krónikus kiégés túl megy azon, hogy az ember nem elégedett a munkájával, gyakran rossz memóriával és koncentrálási nehézséggel is társul. Egy kiégett ember nagyobb valószínűséggel lesz depressziós, gyakrabban fáj a feje, emésztőszerv-rendszeri problémákkal küzd, de gyakori az alvászavar és a nyaki fájdalom is. Súlyosabb esetekben alkoholizmussal, valamint szív- és érrendszeri megbetegedésekkel is párosul.

(via Business Insider)

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem