7 °C Budapest

Gabona helyett fogaskerékben utazhatnak majd az áfacsalók

2011. szeptember 14. 13:32

Egy másik területre, például az autóalkatrész-kereskedelemre költözhetnek át az áfacsalók, ha a továbbiakban csak a gabonakereskedelemben vezetné be Magyarország a fordított áfafizetést - vélik adószakértők. A parlament a jövő héten sürgősséggel dönthet az agrárkereskedelemben tervezett fordított áfa bevezetéséről szóló javaslatról.

Ha a kormány addig benyújtja, a jövő héten a parlament már dönthet is a mezőgazdaságot érintő fordított áfa-fizetés rendjét érintő javaslatról. A kormány ugyanis azt fogja kérni az Országgyűléstől, hogy az indítványról a házszabálytól eltérve tárgyaljon, vagyis az általános és részletes vitát, valamit a zárószavazást is bonyolítsák le ebben a kérdésben még a hétfői ülésnapon - írta az MTI Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnökének nyilatkozata alapján.

Területek, amelyeken az EU hozzájárulása nélkül lehet alkalmazni a fordított áfát
a) építési szolgáltatások, ideértve az ingatlanhoz kapcsolódó javítási, tisztítási, karbantartási, átalakítási és bontási szolgáltatásokat, valamint a termékértékesítésnek minősülő építési munkák átadása
b) a fenti tevékenységeket végző személyzet biztosítása
c) ingatlan értékesítése, amennyiben az értékesítő az értékesítésre adófizetési kötelezettséget választott
d) adott állapotukban újrafelhasználásra alkalmatlan használt anyagok, törmelék, ipari és nem ipari hulladék, anyagában hasznosítható hulladék, részben feldolgozott hulladék értékesítése, valamint az ott meghatározott termékek értékesítése és szolgáltatások nyújtása
e) biztosítékként adott termékek átadása az egyik adóalany által egy másik adóalany részére, a biztosíték érvényesítéseként
f) a tulajdonjog fenntartás megszüntetését követően termék értékesítése az engedményes részére és e jognak a gyakorlása
g) ingatlanvagyonnak a végrehajtó által kényszereladási eljárás keretében történő értékesítése

Az Országgyűlés azonban csak arról dönthet, az Európai Uniótól hozzájárulást kér ahhoz, hogy a mezőgazdasági termékek kereskedelmében bevezesse a fordított áfafizetést. Az agrárgazdaság ugyanis nem szerepel az uniós áfairányelvben meghatározott területek között, amelyek esetében a tagállamok saját hatáskörben alkalmazhatják ezt a szabályt - mondta el a Pénzcentrum.hu érdeklődésére Kovács László, volt uniós adóügyi biztos.

A fordított áfafizetést a gabona- és élelmiszerkereskedelemben elharapódzott áfacsalások visszaszorítása érdekében vezetné be a kormány. Ennek lényege, hogy csak a végső értékesítőnek kell kiszámláznia az áfát, amit aztán az államkasszába kell befizetnie. Így csak egy személytől kell behajtania az államnak az áfakövetelését.

A csaló nem vész el, csak átalakul

A fordított áfafizetés bevezetése kiszoríthatja az élelmiszerpiacról azokat a csalókat, akik arra szakosodtak, hogy fiktív számlával Magyarországon belüli értékesítésnek álcázzanak egy uniós ügyletet. A csalók viszont nem tűnnek el, csak áttelepülnek egy másik helyszínre - hangsúlyozza Angyal József okleveles adószakértő.

Véleménye szerint a gabona- és élelmiszer-kereskedelemben bevezetendő fordított adózás nem tartja majd vissza a csalókat attól, hogy elsíbolják az áfát az államtól. Ha például úgy vezetnék be, hogy a malmoknak már áfás árat kellene fizetniük a gabonáért, akkor a továbbiakban lisztértékesítésre szakosodnának a csalók.

KATTINTS! Milliárdos áfacsalások nyomában: az össznépi játék végnapjai?

Ha már csak a kenyeret kellene áfával értékesíteni, akkor is széles a tárháza azoknak a gazdasági ágazatoknak, amelyekben ki lehet játszani az áfafizetést.

Vegyünk például egy magyarországi autóalkatrész-gyártót, amely Németországba áfamentesen értékesíti a termékét, majd onnan ugyancsak áfamentesen visszahozzák a csalók, fiktív számlával és fuvarlevelekkel, majd egy magyarországi autógyárnak már 25 százalékos áfával értékesítik.

Az adószakértő szerint a fordított áfa bevezetése csak akkor lenne megfelelő eszköz a csalás visszaszorítására, ha minden területre ez a szabály lenne érvényes. Ameddig az Európai Unión belüli értékesítés áfamentes, azaz a fordított adózás szabályai szerint a közösségen belül csak a végső fogyasztó fizeti meg a forgalmi adót, ellenben a Magyarországon belül eladott termékek és szolgáltatások nagy része hagyományos módon adózik, mindig lesz olyan terület, ahol el lehet csalni az áfát.

Hogyan tűnik el az áfa?

Az áfacslás egyik példája, hogy egy magyarországi kereskedő egy másik európai uniós országból áfamentesen beszerzi a terméket, amelyet a közösségen belül, például Romániába továbbértékesít. Ebben az esetben nem kell általános forgalmi adót felszámítani. Itt lépnek be a képbe a fiktív kereskedők, amelyek ugyanerre a termékre kiállítanak egy hamis számlát, amellyel azt a látszatot keltik, hogy ugyanazt a terméket Magyarországon adják el. Így felszámítják a számlában a 25 százalékos áfát, amit vissza is igényelnek a költségvetésből. Tehát ugyanaz a termék papíron kétszer talál gazdára.

Az ellenőrzés szigorításával a valódi bűnelkövetőket kellene elfogni

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Angyal József meggyőződése szerint jelentős eredményeket lehetne elérni az áfacsalások visszaszorításában, ha a jelenlegi  ellenőrzési gyakorlaton változtatna az adóhatóság. Jelenleg ugyanis a valódi bűnelkövetők helyett sok esetben a vétlen gazdálkodókkal fizetteti meg a NAV a hiányzó forgalmi adót, ahelyett, hogy ténylegesen utánajárna, hol tűnik el az áfa a rendszerben. Példa erre annak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vállalkozásnak az esete, amelyről nemrégiben számolt be a Pénzcentrum.hu.

KATTINT! Hová csap az adóhatóság? Te is beleszaladhatsz

Ebben az ügyben a minden szereplő által szabályosan aláírt nemzetközi fuvarokmány (CMR) helyett a szállítmányozók nyilatkozatait és meneteleveleit fogadta el az adóhatóság hiteles dokumentumnak. A fuvarozók azt állították, hogy ugyan a vizsgált időpontban valóban a kérdéses mennyiségű kukoricát szálíltották, de a vevő és az eladó nem a CMR-okmányon feltüntetett vállalkozások volt. Az viszont fel sem merült az adóhatóságban, hogy kapcsolódó vizsgálatot indítson a fuvarozók által megjelölt vállalkozásoknál, hogy esetleg nem egy fiktív számlát kibocsátó cég áll-e az ügy hátterében, amely valójában lenyúlta az áfát - tette hozzá Angyal József.

Az Európai Unió is széthúz a kérdésben

Az Európai Bizottság többször nekifutott már annak a kérdésnek, hogy az áfafizetési szabályozással hogyan lehetne elejét venni a csalásoknak. Az egyik verzió szerint minden országban, minden értékesítésre egységesen be kellene vezetni a fordított áfafizetést, a másik szerint viszont az uniós országokon belüli kereskedelemben is meg kellene szüntetni ezt a lehetőséget, és minden gazdasági szereplőnek fel kellene számítani az adót. A tagállamok körülbelül fele-fele arányban szavaztak mindkét javaslatra, így egyik megoldást sem sikerült elfogadtatni - mondta el a Pénzcentrum.hu érdeklődésére Kovács László.

Hozzátette: az egyes, áfacsalással különösen szennyezett tevékenységekre azonban általában meg szokta adni a Bizottság a fordított áfafizetésre a derogációt. Azonban ez a lehetőség nem örökre szól, hanem csak átmeneti időszakra, általában két évig lehet alkalmazni.

Romániában idén június elsejétől vezették be a fordított áfafizetést a gabonakereskedelemben. A szomszédos ország két évig élhet ezzel a lehetőséggel.

Hatásosabb lenne a cégalapítás szigorítása

Sors László, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi elnökhelyettese egy múlt heti sajtótájékoztatón a Pénzcentrum.hu kérdésére szkeptikusan nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy a fordított adózás mennyiben szoríthatja vissza az áfacsalást. Úgy fogalmazott, hogy az intézkedés "valamilyen szinten megoldás lehet". Válaszából kiderült, a Romániában bevezetett fordított áfafizetés esetlegesen azt is eredményezhette, hogy az ottani piacon tevékenykedő áfacsalók egy része Magyarországra szivárgott át. 

Az elnökhelyettes elmondása szerint az adóhivatal nagyobb visszatartó erőt látna abban, ha szigorítanák a cégalapítási szabályokat. Javaslatuk szerint a cégbejegyzést előzetes kontrollnak kellene megelőznie, amelynek során megvizsgálnák, hogy a vállalkozás rendelkezik-e a megjelölt tevékenységhez szükséges technikai, pénzügyi, személyi feltételekkel, illetve konkrét üzleti tervekkel. Egyebek között elő lehetne írni, hogy a nagybani agrárkereskedőknek a tevékenységhez alkalmas telephellyel, valamint meghatározott nagyságú fuvarozói kapacitással kellene rendelkezniük - részletezte az elnök-helyettes a hivatal elképzeléseit.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm