13 °C Budapest

Fontos változás jön a gyed-nél, hónapokon belül

2015. május 17. 13:03

Tavaly bevezette a kormány a gyed extrát, hogy ezzel ösztönözze a gyermekvállalási kedvet. Most tovább kedvezne a kismamáknak, a tervek szerint jövőre nem a gyerek egy, hanem már fél éves korától járna az anyának a gyermekgondozási díj.

Jövőre már a gyermek 6 hónapos korától igénybe veheti a gyed extrát a kismama - jelentette be a napokban Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Mint mondta, eddig erre a gyermek egyéves kora után volt lehetőség, jövőre azonban már a gyermek féléves korától folyósítják az ellátást.

Az elmúlt évben rengeteg változáson ment keresztül a gyermekgondozási díj. Tavaly január elsején bevezették például a testvérgyedet, azaz az anyukák a nagyobbik gyerek után továbbra is kapják az ellátást, nem veszítik azt el a kisebb testvér érkezésével.

Az Emmi álláspontja szerint az újítások is hozzájárultak ahhoz, hogy nő a gyermekvállalási kedv - mondta el Fűrész Tünde helyettes államtitkár az M1 tévécsatornán a héten. Az tény, hogy míg a KSH adatai szerint 2013-ban 88 689 gyerek született, addig 91 500 gyerek jött a világra 2014-ben. (Azt azonban nem lehet egyértelműen kimutatni, hogy valóban ennek köszenhető-e a növekedés.)

Hogy működik a gyed?

A gyermekgondozási díj (gyed) maximum a gyerek két éves koráig jár, annak a kismamának, aki a szülést megelőző két év alatt legalább 365 napon át biztosított volt. Összege a napi átlagkereset 70 százaléka, de maximalizálva van, az összeg nem lehet több a minimálbér kétszeresének 70 százalékánál, azaz jelenleg

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

havi 142 100 forint a felső határ.

A gyed extra részeként a testvérekkel kapcsolatos szabályozás mellett lehetővé vált az is, hogy amíg valaki gyermekgondozási díjban részesül, munkába is állhat. Erre korábban nem volt lehetőség. Harmadik újító tényezőként pedig jött a diplomás gyed. A fiatal szülő akkor is kaphat támogatást (már az iskola alatt, vagy közvetlenül a befejezése után), ha egy percet sem dolgozott, az egyetemi évek számítanak.

Alapképzés esetén a minimálbér 70 százalékát kaphatja a kismama, bruttó 71 050 forintot. Mesterképzésnél pedig a garantált bérminimum 70 százalékát, 82 600 forintot.

További tervek

Április közepén az a hír is bejárta a sajtót, hogy július elsejétől más változások is életbe lépnek a gyed extrával kapcsolatban. Eszerint mindkét szülőnek jár majd a gyermekgondozási díj, ha mindkettejüknél teljesül a minimum 365 napos jogosultsági idő.

Így nem kell majd szüneteltetni a gyed folyósítását, ha az anyát az apa váltja otthon.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem