Fontos változás élesedik szeptembertől: ezt sok szülőnek észben kell tartania

Magyar Nemzet2019. augusztus 9. 09:28

Jelenleg még a régi szabályok szerint bírálják el a magántanulói státuszra vonatkozó beadványokat, szeptembertől azonban nagy változások jönnek - írja a Magyar Nemzet.

Aki augusztus végéig benyújtja a magántanulói státus iránti kérelmét, annak még a jelenlegi szabályok szerint az igazgatók bírálják el a beadványát, és egyelőre nem érinti a változás azokat sem, akik a jövő tanévre már korábban megkapták az otthoni tanuláshoz szükséges engedélyt - írja a Magyar Nemzet.

Ezzel szemben szeptembertől már az Oktatási Hivatal fog dönteni a beadványokról, és legkésőbb egy éven belül minden jogviszonyt felül fognak vizsgálni - írta az OH, ami a következőképp fogja elbírálni a kérelmeket:

  • azt nézik majd, hogy a diák egyéni adottsága, sajátos helyzete, illetve fejlődése, tanulmányainak eredményes folytatása és befejezése szempontjából előnyös-e az egyéni munkarendben történő tanulás. 
  • A sajátos nevelési igényű tanulók esetén szakértői bizottság szakvéleményét is kikérik, tartós betegség esetén pedig a szakorvosi igazolást fogják vizsgálni. 

Az is fontos változás lesz az új rendszerben, hogy míg eddig a tanév során bármikor lehetett kérelmezni a magántanulóságot, az egyéni tanrend csak az adott tanév első napját megelőző június 15-ig igényelhető. 

Címkék:
hrcentrum, karrier, pénzcentrum.hu, oktatás, sajátos nevelési igényű,