13 °C Budapest

Fontos papírt kapsz a főnöködtől januárban: bajban leszel, ha nem

2018. január 29. 11:30

Vészesen közeleg a január 31-i határidő: legkésőbb eddig a napig minden munkavállalónak kézhez kell kapnia a munkáltatójától a 2017-es jövedelméről szóló igazolást. Ez rendkívül fontos, ugyanis ez alapján tudjuk ellenőrizni, szükség esetén kiegészíteni a NAV által elkészített tervezetet. Fontos változás is történt az idén: megszűnt a munkáltatói adómegállapítás.

Ismét elérkezett az szja-bevallás hosszadalmas időszaka. Bár a végső dátum a tavalyihoz hasonlóan idén is május 22., az első fontos dátumig már nem sok időnk maradt: január 31-ig minden dolgozónak meg kell kapnia a munkáltatójától az előző évi jövedelméről szóló igazolást. 

Ez rendkívül fontos, mivel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által elkészített szja-bevallási tervezetet ez alapján tudjuk leellenőrizni, szükség esetén pedig kiegészíteni.

Tavaly még más okból kifolyólag is fontos dátum volt január 31., hiszen eddig a napig kérhettük, hogy a munkáltatónk készítse el az adóbevallásunkat. Ezen a téren azonban fontos változás történt 2018. január 1-jén, ugyanis megszűnt a munkáltatói adómegállapítás.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezentúl teljesen magunknak kell elkészítenünk az adóbevallásunkat, mivel a NAV minden magánszemély részére külön kérés nélkül elkészít egy adóbevallás-tervezetet (kivéve a tevékenységüket folytató egyéni vállalkozóknak). Az adóhivatal honlapján található tájékoztató szerint tavaly mintegy 4 millió ilyen dokumentumot készített el a NAV, ez a szám azonban az idén még tovább növekszik, ugyanis már az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek és a mezőgazdasági őstermelők részére is készül tervezet.

Az elkészült adóbevallási tervezeteket 2018. március 15-től érhetjük el ügyfélkapun keresztül a www.nav.gov.hu és a www.magyarorszag.hu honlapokról elérhető eSZJA oldalon. Március 19-ig kérhetjük, hogy az adóhatóság az elkészített tervezetet papíron küldje meg részünkre, amennyiben nem rendelkezünk ügyfélkapuval.

Utóbbi esetben többféle lehetőségünk is van a papíralapú tervezet igényléséhez:

  • 2018. január 8-tól SMS-ben a +3630 344 4304-es telefonszámon (az üzenetben az adóazonosító jelet és a születési dátumot kell megadni az alábbi példa alapján: SZJA 1111111111 1985.01.01.);
  • kérhetjük a NAV honlapján elérhető űrlapon (www.nav.gov.hu/eszja/eszja);
  • a "Kérelem az adóbevallási tervezet papír alapon történő átvételéhez" elnevezésű formanyomtatványon;
  • levélben kötetlen formában (megadva adóazonosító jelét és születési dátumát);
  • az ügyfélszolgálati irodákban személyesen vagy;
  • az Általános Tájékoztató Rendszeren keresztül telefonon (telefonszám: 1819).

Természetesen magunknak is elkészíthetjük a bevallásunkat. Ehhez használhatjuk a NAV honlapján elérhető WebNYK nyomtatványkitöltő programot is, de az ügyfélszolgálati irodákban is elérhető lesz a 17SZJA nyomtatvány.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha magánszemélyként 2018. május 22-ig nem élünk kifogással a tervezetet illetően, illetve nem egészítjük ki, nem javítjuk és önadózóként sem nyújtünk be 17SZJA bevallást, akkor a NAV által elkészített tervezet adóbevallássá válik. Ugyancsak május 22-ig van lehetőségünk felajánlani az adónk 1+1 százalékát az eSZJA felületen.

Forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek és mezőgazdasági őstermelők

Bár az idei évben már a forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek és a mezőgazdasági őstermelők számára is készít tervezetet az NAV, nekik azonban ennek felhasználásával vagy pedig önadózás keretében kell bevallást benyújtaniuk. Ennek oka, hogy ezeknek a magánszemélyeknek gyakran keletkeznek olyan bevételeik, amelyek nem kifizetőtől származnak, illetve eldönthetik maguknak, hogy milyen költségelszámolási módszert választanak, illetve milyen kedvezményeket érvényesítenek.

A mezőgazdasági őstermelőket nem terheli bevallási kötelezettség, amennyiben az éves bevételük nem haladta meg a 600 ezer forintot. Fontos változás, hogy az őstermelők és az ÁFA fizetésére kötelezett magánszemélyek esetében az SZJA-bevallási határidő módosult február 25-ről május 22-re.

Egyéni vállalkozók

Már említettük, hogy a tevékenységüket folytató egyéni vállalkozók részére nem készít a NAV adóbevallási tervezetet. Nekik maguknak kell elkészíteniük a bevallásukat a 17SZJA nyomtatványon.

Számukra jóval kevesebb idő áll rendelkezésre, mivel ezt már 2018. február 26-ig meg kell tenniük.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem