15 °C Budapest

Fogalmuk nincs a pénzről, és dolgoznának?

2017. augusztus 3. 20:02

Hostess, turisztikai referens és animátor - a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő szervezői által megkérdezett legtöbb fiatal ezekben a pozíciókban dolgozik a szünidőben. Az iskolaszövetkezetekbe idén kétszer annyi 18 év alatti jelentkezett, mint tavaly ilyenkor. Jelenleg 800-1000 forintot keresnek óránként, és mindannyian úgy látják, hogy könnyebb lett diákként elhelyezkedni a munkaerőpiacon.


"A 18 év alatti fiatalok sokszor nincsenek tisztában a legalapvetőbb pénzügyi fogalmakkal, ami elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy magabiztosan léphessenek ki a munkaerőpiacra. Ez abban gyökerezhet, hogy jellemzően nem része az iskolai tananyagnak a pénz világa. Ezért rendezzük meg immár hét éve a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! vetélkedőt. A visszajelzésekből az derül ki, hogy a versenyzők sokkal tudatosabban beosztják a pénzüket.

Ha pedig már ismereteikkel felvértezve vállalnak diákmunkát, nemcsak zsebpénzüket, hanem az általuk keresett pénz értékét is jobban fogják érteni és becsülni"

- tette hozzá Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója, aki szerint nagyfokú pénzügyi tudatosságra vall, ha a fiatal már tizenéves korában szeretne munkát vállalni.

Mennyit lehet keresni?

A diákbérek a mindenkori minimálbérhez igazodnak, ami jelenleg, bruttó 733 forintóránként. A legtöbb iskolaszövetkezetnél a minimálbéres pozíció esetében nem feltétel, hogy a diák az adott területről rendelkezzen szaktudással, általában bruttó 750 és 800 forint közötti órabért lehet keresni. A hétvégi munkavégzést pótlék illet, így akár 50 vagy 100 százalékkal több bérrel lehet kalkulálni. Amikor a munka igényel bizonyos kiemelkedő kompetenciákat, akár 1200 forintos bruttó bér is elérhető óránként. Szakmai munkák esetén az alapbér már bruttó 1100 forinttól indul. Mérnök-informatikus, PHP fejlesztő, fordítói pozíciókban az órabér 1500 és 2000 forint között mozog.

Vannak olyan munkalehetőségeink, amikhez nem feltétel, hogy a diák az adott területről rendelkezzen szaktudással. Például ilyenek a bolti kisegítői, pénztáros, raktáros, gyorséttermi pozíciók

 - mondta Pataki Zoltán, az euDIÁKOK Iskolaszövetkezet elnöke. Hozzátette, bizonyos kompetenciák nélkülözhetetlenek a hatékony munkavégzéshez a host/hostess, rendezvény kisegítői vagy call centeres pozíciók betöltéséhez. Szakmai munkák esetén kifejezetten előfeltétel valamiféle szaktudás vagy idegen nyelv magas fokú ismerete, ilyen pozíciók például a HR asszisztens, marketing asszisztens, pénzügyi asszisztens. Van, aki mindennél fontosabbnak tartja, hogy már a diák évei alatt elkezdje a karrierje építését, vannak olyanok is, akik ugyan komoly tanulmányokat folytatnak, de szeretnek kikapcsolódni munka közben, így egy bolti kisegítői vagy rendezvényes munkát választanak. Olyan, hogy slágermunka nincs.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Vajon mire költik?

Az euDIÁKOK tavaly végzett egy kutatást, amiben a fiatalok motivációs faktorait mérték fel, ez azt is megmutatta, hogy mire költik a megkeresett jövedelmet. Hat nagyobb kategória különült el: ruha, utazás, szórakozás (mozi, koncert, fesztivál), könyv, elektronikai termékek, megtakarítás, emellett többen megnevezték célként a szülők tehermentesítését is.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem