13 °C Budapest

Filléreket keres a magyar nő - Mi áll a háttérben?

Pénzcentrum
2012. április 28. 07:57

Munka vagy család? Minden nő felteszi magának ezt a kérdést. Jó válasz azonban nincs. A társadalmi elvárások miatt a nők nehezebben találnak munkát, kevesebbet keresnek a férfiaknál és hamarabb elbocsájtják őket. Az elkeserítő helyzeten a rugalmas munkavégzési formák elterjesztésével lehetne úrrá lenni.

A negatív megkülönböztetéssel már az első munkahely megtalálása során szembesülhetnek a hölgyek. Tízszer olyan nehéz munkát találnia egy nőnek, mint egy hasonló képességű és korú férfinak - hívja fel a figyelmet Szedlárné Gáll Ibolya, munkaerőpiaci szakértő. Ennek szerinte rendkívül egyszerű magyarázata van: a rossz társadalmi beidegződés.

A magyar családok ugyan két keresőre épülnek, ám a társadalmi elvárások alapján a nőnek otthon, a gyerekek mellett van a helye. Bár a gyermekvállalás nem csak a nő, a család, hanem az egész társadalom érdeke lenne, a gyermekvállalás terheit zömében a gyengébbik nem egymaga viseli. A lányoknak így már a pályaválasztás előtt fel kell tenniük a kérdést saját maguknak: a családot vagy a karriert választják-e?

Furcsa, de bármelyiket is választják is a nők, a helyzetük sajnos nem lesz egyszerű. Ha reménybeli munkaadójuknak bevallják, hogy a későbbiekben szeretnének gyermeket, akkor előfordulhat, hogy fel sem veszik őket a kiszemelt munkahelyre. Ha viszont kényszerből hazudnak, aztán később mégis szülési szabadságra mennek, akkor pedig nem egyszerű a visszatérés a munkahelyre.

Egyedül, kevesebb pénzért

Egy komoly vállalkozásnál a Magyarországon átlagos két gyermek miatti hat év kihagyás után akkora a változás, hogy ember legyen a talpán, aki könnyen vissza tud zökkeni a dolgos hétköznapokba. Ráadásul a gyes után sem egyszerű a helyzet, hiszen a kiskorú gyermekek miatt sokszor kell otthon maradniuk a nőknek betegség vagy oktatási szünet miatt. A július elsejétől hatályba lépő új Munka törvénykönyve is felemás módon védi majd a kisgyermekes nőket. A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint a 3 évesnél fiatalabb gyermeket nevelőket egyáltalán nem lehet a munkahelyükről rendes felmondással elküldeni.

A módosuló rendelkezések szerint alapesetben továbbra is fennmarad a védelem. Az új törvényben azonban számos kitétel szerepel, amelyre könnyedén hivatkozhatnak a munkáltatók, ha meg akarnak válni az érintett dolgozójuktól. Először is a munkavállaló képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő okból is fel lehet majd mondani az érintetteknek. Ehhez nem kell más, mint hogy a munkáltató bebizonyítsa, a munkahelyen nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör, vagy az, hogy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja. 

Azonnali hatállyal is fel lehet mondani a 3 évesnél fiatalabb gyermeket nevelő anyáknak, illetve a gyermeket egyedül nevelő apáknak, akkor is, ha már nincsenek szülési vagy gondozás céljából fizetés nélküli szabadságon abban az esetben, ha a munkáltató bebizonyítja, hogy szándékosan vagy súlyos gondatlansággal megszegik a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségüket, vagy olyan magatartást tanúsítanak, amely lehetetlenné teszi a munkaviszony fenntartását. Utóbbi kategóriába szinte bármi beletartozhat.

Nehezíti a nők döntését az a tapasztalat is, hogy a 70 százalékuk társ nélkül marad azoknak, akik a munkát választják a család helyett. A társadalmi beidegződések miatt ugyanis a férfiak nem elnézőek a munkát a család elé helyező nőkkel, és inkább saját karrierjük építését részesítik előnyben. A másik komoly probléma, hogy az azonos korú, tapasztalatú és végzettségű nők 27 százalékkal kevesebb fizetést kapnak a férfiaknál. Ráadásul a legfelsőbb vezetői szintekre csak ritkán jutnak el.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Aztán pályafutásuk végén a munkát és a családot választó nők sorsa hasonlóan alakul. A munkaadók bizonytalan munkavállalói csoportként tekintenek rájuk, mert úgy vélik, nem tudnak már annyit teljesíteni, mint a hasonló korú férfiak. Leépítéskor ők az elsők, 50 év felett keresetük pedig csak 70 százaléka a velük egykorú férfiakénak.

A megoldás a rugalmas foglalkoztatás

A szomorú helyzeten lehet, sőt kell is változtatni. Szedlárné Gáll Ibolya munkaerőpiaci szakértőként a párbeszédet tartja a legfontosabbnak. A családdal és a munkahellyel megbeszélve még a jelenlegi, a nők számára cseppet sem kedvező társadalmi környezetben is össze lehet egyeztetni a gyermekvállalást a karrierrel. A társadalomnak pedig a különböző élethelyzetekre alkalmazott rugalmas foglalkoztatási formákkal kell segítenie ezt a folyamatot.

Részmunkaidő bevezetésével, távmunka alkalmazásával, családi napközik beindításával sokat lehetne tenni a kisgyermekes nők foglalkoztatásának fellendítéséért. Hollandiában, ahol ezek a módszerek működnek, a nők 35 százaléka így dolgozik. Magyarországon csak a hölgyek 5 százalékának van olyan szerencséje, hogy rugalmas módon a munkahely és a család szempontjait egyaránt figyelembe vevő módon dolgozhasson.

Sok esély van rá, hogy a nők foglalkoztatása ügyében a közeljövőben komoly változások várhatóak, hiszen a nemzetgazdasági tárcánál nemrégiben miniszteri biztos neveztek ki a nők munkaerőpiaci helyzetének javításáért. Szalai Piroska feladata egyebek mellett a nők munkaerő-piaci részvételének növekedését akadályozó tényezők azonosítása, a női foglalkoztatás növelését, a "családbarát" munkahelyek megteremtését célzó rugalmas munkavégzési és önfoglalkoztatási formák, jó gyakorlatok összegyűjtése, továbbá javaslatok kidolgozása a gyermekfelügyeleti intézmények fejlesztésére, az érintettek képzettségi szintjének és munkakörülményeinek javítására - részletezi a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A tárca társadalmi, szakmai egyeztetést kezdeményezett az említett témákban. A noifoglalkoztatas@ngm.gov.hu elektronikus levélcímre június 1-jéig várja a hozzászólásokat civil szervezetektől, szakemberektől, magánszemélyekről.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem