12 °C Budapest

Felvételi 2014: hova kellett 478 pont?

Pénzcentrum
2014. július 24. 20:44

Kihirdették az idei felvételi ponthatárokat. Tizenhat népszerű szakon előre lehetett tudni a számokat, mert ezeket központilag előre meghatározták. A Corvinus Egyetem azonban három szak esetében ezeknél magasabbat határozott meg a kereskedelem és marketing, a nemzetközi gazdálkodás és turizmus-vendéglátás szakán. Erre valószínűleg a korlátozott helyek és a nagyon jó eredményekkel érkezők nagy száma miatt volt szükség. A Semmelweis orvosképzésére 432 pont kellett, Debrecenbe és Szegedre 407, Pécsre 401. A legmagasabb ponthatár, 478, az ELTE matek-spanyol tanári szakán volt, de ide csak egyetlen egy hely van.

A számok hivatalosan este nyolctól váltak elérhetővé. A maximálisan elérhető pontszám idén is 500 volt, alapképzésen legalább 260 pontot kell elérni a bekerüléshez, ennél kevesebb ponttal nem vehető fel senki (ez a határ tavaly még 240 volt).

Kitűnő érettségi és nyelvvizsgák nélkül szinte lehetetlen volt bekerülni idén a legmagasabb ponthatáros szakokra: egyes tanárszakokra 478 pont (ELTE matematika-spanyol tanár) vagy 476 pont (PPKE történelemtanár, latin tanár) kellett. A BCE önköltséges kereskedelem és marketing szakára 470, az önköltséges nemzetközi gazdálkodásra 468, az ELTE matematika-francia tanár szakára való bekerüléshez pedig 466 pontra volt szükség.

Központilag meghúzott ponthatárok
Érdekes helyzet alakult ki annál a 16 szaknál, amelyeknek két éve központilag határozzák meg a ponthatárait. Ezeken a népszerű és keresett szakokon 2012-ben a kormány teljesen meg akarta szüntetni az állami férőhelyeket, azaz ezeket csak fizetős formában lehetett volna tanulni - írja az Index.hu. A diáktüntetések eredményeként végül megállapodás született arról, hogy itt is lesznek térítésmentes helyek, de a ponthatárokat központilag határozzák meg és előre kitűzik.

Ezeken a szakokon jellemzően magasan húzzák meg a ponthatárokat, mert az állam csak korlátozott számú diák képzését hajlandó finanszírozni (a többiek fizessenek). Bár a felsőoktatási államtitkárság korábban azt állította, ezek a ponthatárok emelkedni nem fognak, legfeljebb csökkenhetnek (hogy betölthessék a helyeket), a Corvinus Egyetem három képzésénél (kereskedelem és marketing, nemzetközi gazdálkodás, turizmus-vendéglátás) most mégis magasabb pontszámok jelentek meg.


465 pontot kellett elérnie annak, aki a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) alkalmazott közgazdaságtan vagy nemzetközi tanulmányok szakára, esetleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) nemzetközi tanulmányok szakára szeretett volna bekerülni. 464 pont volt szükséges az ELTE és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) jogász képzéseire (központi ponthatár). 463-nál húzták meg a határt a BCE nemzetközi gazdálkodás szakán.

460 pontot kellett annak elérnie, aki a BCE vagy a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás szakát jelölte meg első helyen.

450 feletti ponthatárokat állapítottak meg a BCE és az ELTE kommunikáció és médiatudomány szakjain (455), míg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) mechatronikai mérnök szakán és a BCE kereskedelem-marketing szakán 452 pontot kellett elérni.

Az orvosnak készülőknek 401-432 pontot kellett elérniük a választott intézménytől függően: a Pécsi Tudományegyetemre elég volt a 401 pont, a Szegedi, valamint a Debreceni Egyetem esetében 407 pontra volt idén szükség, a legtöbbet pedig a Semmelweis Egyetemre jelentkezőknek kellett elérniük, 432 pontot. Azoknak, akik az ELTE pszichológia szakára adták be a jelentkezésüket, 439 pontot kellett szerezniük.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A további legnépszerűbb szakok közül 400 pont felett húzták meg a határt a BCE a turizmus-vendéglátáson (446), a politológián (422), valamint a BGF turizmus-vendéglátáson (428). A BME gépészmérnöki és mérnökinformatikusi szakán elegendő volt 392, valamint 370 pont, míg az ELTE programtervező informatikus szakára 311 pontot kellett szereznie a jelentkezőknek.

A ponthatárok önmagukban nem sokat jelentenek, a magasabb ponthatár nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott képzés jobb a másiknál. A limitet mindenhol az adott szakra felvehetők száma és a jelentkezők által elért pontszámok alapján határozzák meg. Ha egy szakra sok hely van, oda gyakran alacsonyabb pontszámmal is be lehet jutni.

Néhány érdekes adat a 2014-es felvételiről:

  • Az idén 106 056-an jelentkeztek felsőoktatásba. Ez a szám tavaly 95 445 volt, azaz közel 10 ezerrel emelkedett a felvételizők száma.
  • 69 727-en alapképzésre, 9763-an osztatlan képzésre, 21 595-en mesterképzésre, 4971-en felsőoktatási szakképzésre jelentkeztek.
  • Állami ösztöndíjas (azaz tandíjmentes) képzésre 91 737-en jelentkeztek.
  • Önköltséges képzésre 14 319-en adtak be kérelmet.
  • A jelentkezők 56 százaléka nő, 44 százaléka férfi.
  • A legidősebb jelentkező 1939-ben született, tehát 75 éves.
  • Tavaly a legtöbb pontot, 474-et az ELTE angol-latin tanárképzésén kellett elérni
  • A legkevesebben az egri Eszterházy Károly Főiskola plasztikai ábrázolás szakára jelentkeztek, mindössze öten.
  • A Szent Atanáz Görög Katolikus Hittudományi Főiskolára összesen öten jelentkeztek.

Idén is az ELTE-re és általában a nagy tudományegyetemekre felvételiztek a legtöbben. Az ELTE-re 23 ezren, a Szegedi Tudományegyetemre és a Debreceni Egyetemre 14-14 ezren, Pécsre 12 ezren szeretnének bejutni. Nagy a túljelentkezés a Corvinus Egyetemre is, ahol a 7800 meghirdetett helyre közel 12 ezren pályáznak. Visszaesett viszont a jelentkezők száma a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (12 százalékkal) és a Kodolányi János Főiskolán (45 százalékkal).

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem