13 °C Budapest

Fellélegezhetnek a londoni magyarok: úgy néz ki, megússzák a Brexitet

2018. szeptember 10. 20:00

80-85 százalékban sikerült megegyezni az Európai Uniónak és az Egyesült Királyságnak a Brexit utáni kapcsolatról - jelentette be hétfőn Michel Barnier, az EU főtárgyalója Szlovéniában a Bled Strategic Forum konferencián. A politikus a szigetországban élő magyarok számára is jó hírekkel érkezett, hiszen megtarthatják eddigi jogaikat. 

Fontos időket élünk ma Európában, amikor fontos döntéseket kell meghoznunk - mondta a Bled Strategic Forum rendezvényen nyitóbeszédében Borut Pahior szlovén elnök. A politikus szerint látszanak negatív folyamatok is, erre utal például a Brexit. Éppen ezért Pahor szerint most kellene összefogni azoknak, akik még hisznek a közös Európában és közösen lépni. A politikus úgy látja, hogy a kontinens jelenleg kicsit "befagyott" állapotban van, de hamarosan fontos kérdésekről kell megegyezni a tagállamoknak.

Jelenleg arról tudok beszámolni, hogy 80-85 százalékban készen van a megállapodás az Egyesült Királysággal - mondta a konferencia nyitó panelbeszélgetésében Michel Barnier. Az Unió főtárgyalója hozzátette: ahhoz, hogy jövő tavaszig minden fél ratifikálni tudja a megállapodást, hat-nyolc héten belül kellene a fennmaradó kérdésekben egyezségre jutni.

Én látok erre esélyt

- szögezte le Barnier. A politikus példaként kiemelte, hogy már sikerült megegyezni a szigetországban dolgozó európaiak és az Európában élő britek jogállásáról. Ezek az emberek megkapják az eddigi jogokat, ahogy a családjuk is, illetve az egyezség értelmében a szociális támogatásuk sem lesz kevesebb. Szintén sikerült megegyezni arról, hogy az Egyesült Királyság a jelenleg zajló uniós költségvetési ciklus végéig, 2020-ig befizeti az előzetesen megállapított hozzájárulást a közös európai kasszába, és azt követően is hozzájárul majd a terhekhez.

A még tárgyalás előtt álló kérdésekkel kapcsolatban Barnier példaként említette a mezőgazdaságot, az európai termékek jogait. Ez több tízezer terméket érint, melyeket az EU meg akar védeni, ide tartoznak például az európai tájak borai. Ennél is bonyolultabb kérdés az Ír-sziget majdani státusza, hiszen Írország az Unió része marad, Észak-Írország viszont az Egyesült Királyság részeként kilép majd.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"A Brexittel a britek nem csak az Európai Unióból lépnek ki, hanem mintegy 750 nemzetközi egyezményből is" - szögezte le Barnier. Példaként említette, hogy jövő március után ha például a British Airways valamelyik uniós fővárosban le akar szállni, akkor előtte külön megállapodásra lesz szükség. Vagyis az átfogó Brexit-megállapodáson kívül egy sor fontos tárgyalás vár még a briot politikusokra.

"Mi hivatalosan a brit kormánnyal tárgyalunk, arról tudunk tárgyalni, amiről ők szeretnének. A kilépés mellett döntöttek népszavazáson, erről kezdtünk tárgyalni. Van lehetőség arra, hogy egy ország az európai közös piac része maradjon vagy vámunióra lépjen az EU-val, mint Norvégia vagy Törökország, de ez kötelezettségekkel is jár" - mondta a főtárgyaló arra a kérdésre, hogy van-e realitása egy második brit népszavazásnak és esetleges visszakozásnak.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm