15 °C Budapest

Felelőtlenség! Így betegítik meg a egymást a magyar irodisták

2018. december 6. 18:04

Az influenza tüneteit szinte mindenki ismeri: láz, fejfájás, orrfolyás, köhögés, levertség. A cseppfertőzéssel terjedő kórokozók levegőn át vagy érintkezés során megtámadhatják és legyengíthetik az egészséges szervezetet, azonban ezeknek a vírusos megbetegedéseknek egy része megelőzhető volna. Egy friss kutatásból kiderül, hogy az irodisták közel harmada betegen is bemegy dolgozni, az egy légtérben eltöltött nyolc óra pedig jelentősen növelheti a vírusfertőzések kockázatát. Előfordulhat, hogy egy munkavállaló csak a tünetek súlyosbodása után dönt úgy, hogy inkább otthon marad, de addigra már megfertőzte a munkatársait.


Sokan úgy hiszik, hogy megbetegedésüket a hideg időjárás okozza, pedig néhány tünetegyüttes mögött egy esetleges vírusfertőzés áll. Influenzaszezonban különösen érdemes odafigyelni a levegő tisztaságára, hiszen a kórokozók levegőn át is megtámadhatják az immunrendszert. Az Inspira kutatócég kétszáz 30 és 55 év közötti irodai dolgozót kérdezett meg a beltéri levegő minőségével foglalkozó AeraMax megbízásából. A felmérés azt mutatta, hogy

a válaszadók közel harmada (32,5%) jellemzően betegen is bemegy dolgozni, ha pedig az irodában nincs légtisztítás, akkor a levegőben terjedő vírusok könnyen tudnak terjedni.

A megkérdezettek közül minden harmadik munkavállaló évente körülbelül 4-7 napot hiányzik a munkából betegség miatt, a bevételkiesést pedig mind a munkavállaló, mind a munkáltató megérzi.

A tiszta levegő nemcsak a munkavállalók egészségére, hanem a teljesítményükre is hatással van. A kutatásból kiderült, hogy a válaszadók döntő többsége (93%) egészségesebbnek tartja azt a munkahelyet, ahol működik légtisztítás, szintén magas azoknak az aránya (94%), akik úgy gondolják, hogy a tiszta irodai levegő támogathatja a hatékonyabb munkavégzést. Ez azonban szellőztetéssel nem megoldható, hiszen ezzel csak a kinti, mostanában különösen szennyezett levegő kerül a beltérbe, sőt ez a nyílászárók résein keresztül is bejut az épületekbe.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Éppen ezért érdemes a beltéri levegő állapotára is odafigyelni, akár egy-egy légtisztítót elhelyezni a helyiségekbe, hogy még inkább elkerüljük a megbetegedésekkel járó kellemetlenségeket. Ezek - a megbetegedések okozta költségekhez képest elenyésző beruházással járó - eszközök ugyanis képesek kiszűrni és eltávolítani a levegőben terjedő szennyező anyagok 99,97 százslékát, a pollent és más allergén anyagokat, poratkákat, gombaspórákat, háziállatok szőrét, sőt még a cigarettafüstöt is. A készülékek HEPA szűrője pedig a penész és a gombák ellen véd, egy ionizált mező segítségével hatékonyan távolítja el a levegőben terjedő bacilusokat, vírusokat, ami a téli időszakban hasznosnak bizonyul. A berendezések kiválasztásánál fontos szempont, hogy hol szeretnénk használni. Az irodákba, közös helyiségekbe a falra szerelhető professzionális változatokat ajánlják a szakértők, mert ezek általában hatékonyabban keringtetik a levegőt.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem