2021. január 20. szerda Fábián, Sebestyén
HR Centrum

Ezt titkolták eddig a boltláncok: kiderült, mennyi az annyi


A legtöbbet az Aldi kínálja továbbra is a bolti dolgozók körében. A Lildnél a 3 év múlva elérhető javadalmazást mutatják honlapjukon. A Tesco részletesen számol. A Spar ügyesen taktikázik.

Éles a bérverseny a bolti eladókért, hiszen mindegyik nagylánc folyamatosan keresi az eladókat, pénztárosokat, árufeltöltőket. Ezek szerint van létszámhiány. Még mindig, pedig az elmúlt években szépen emelkedtek a boltos bérek is - írja a blokkk.com nevű szakportál. Az elérhető javadalmazásról ugyanakkor kevesen vallanak színt a nyilvánosság előtt. Például az Auchan 2019-ben már nem mond semmi számszerűt a portálján az állást keresőknek, miközben 2018-ban még elárulta, hogy 234 ezer forint havi bruttóval lehet nála kezdeni az áruházban.

Az utólagos kifogások elkerülése érdekében - van ilyen, amikor valaki hátrébb csúszik a sorban - egy kis módszertan szokás szerint. Így most kizárólag a bolti dolgozókat nézte a Blokkk, azokat, akik az eladótérben dolgoznak (persze időnként az eladótérhez kapcsolt raktárba is benéznek, kihozzák az árut és beviszik például az üres göngyöleget, csomagolóeszközöket). Nem nézték a boltos vezetők pénzét, de a boltvezető helyettesekét sem. A logisztikával sem foglalkoztak, azt már megtették korábban. Csak azt nézték, amit eddig leírtak a boltosok, honlapjukon, vagy sajtóközleményben.

És ahol részmunkaidős bolti dolgozót kerestek, ott első körben átszámolták nyolc órára, mivel így lehet csak összehasonlítani az elérhető kereseti lehetőségeket, a statisztika játékszabályai alapján. Természetesen a hó végi borítékok eltérő vastagságúak, a ledolgozott munkaidőtől és a különféle pótlékoktól függően.

Az Aldi és a Tesco honlapos álláshirdetései áttekinthetőek voltak, lehet belőlük számolgatni, ha éppen valaki náluk keres állást a boltban. Az Aldi 10 évre is megadja a bolti eladó kereseti lehetőségét, így kiszámoltuk, hogy ez átlagosan évente 8-9 ezer forintot jelenthet, ami 2-3% a jelenlegi szinthez képest. Hát lehet, hogy majd ennél több fog kelleni.

Érdekes ugyanakkor az is, hogy az Aldi a honlapján hirdet két árufeltöltő állást is, ahol a heti 20 órás részmunkaidős bér 115 ezer forint, a 25 órásé pedig 120 ezer. Így az előbbi nyolc órára vetítve  230 ezer forint havi bérnek felel meg, utóbbi viszont 192 ezer forintnak. Ez persze lehet elírás, vagy bérpolitika egyaránt, vagy éppen ez a munkakör kifutóban van náluk (az aldis bolti eladó és árufeltöltő munkakörében egyforma a pakolás, a takarítás, a helyben sütés, csak az előbbinél még ott a kasszázás).

Az Aldi csak részmunkaidős bolti dolgozót keres, a leghosszabb meghirdetett munkaidő 35 óra. Így a borítékban lapuló hó végi pénz már nyilván kevesebb a nyolc órára számítottnál, legfeljebb 271 ezer forint. Ennyit lehet hazavinni.

A Tesconál a bolti dolgozók körében nagyobb béreltérések vannak munkakörönként, ami természetes, hiszen sokat számít például a szakképzettség igénye, vagy egy munkakör nehézsége. Némi zavart okoz ugyanakkor, hogy a részmunkaidősöknél bemutatott bérszámítás a megjegyzésük szerint a  teljes munkaidős munkaviszonyra vonatkozik és egy hónapra vetített, átlagosan számított pótlékokat szemléltet. Nagy baj lenne, ha így lenne, mivel a feltüntetett kereseti lehetőség például egy budapesti áruházban összesen mindössze bruttó 166 ezer forint. Így csak a részmunkaidő hossza hiányzik, nem is lehet a pénztáros bérét 8 órára vetíteni. A Tesco ugyanis azt mondja, hogy nála a kezdőbér ennél azért nagyobb.

A jó bérpolitika, vagy bértaktika része például a Sparnál is nyomon követhető, bár ők nem mondanak semmi számszerűt az álláshirdetésekben. De hát a 13. havi juttatásnak és a cafetériának is megvan a maga szerepe. Ezeket is beleszámolva a sajtóközleményükből már jóval nagyobb az elérhető javadalmazás összege.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2021. 01. 20. 07:19
Ilyen lesz a mérlegképes képzés! Felmentési lehetőségek! - III. rész

A gazdaságtudományi képzési területen – természetesen elsősorban a pénzügy és számvitel...

vezetoi-coaching
2021. 01. 19. 07:50
Mi lenne, ha megnéznénk a szociopata viselkedést az önzetlen-önző skála szempontjából?

Mindennapi notion-jaink, beszélgetéseink/reagálásaink egyértelműen besorolják az önzést a rossz...

hrdoktor
2021. 01. 18. 04:16
Fejfájástípusok

Sajog, szorít, görcsöl vagy lüktet a homlok mögött, a halántékon vagy a tarkótájon? Az emberek...

legacykft
2021. 01. 15. 16:37
A csapat érzelmi intelligenciája – a jó csapatműködés egyik sikertényezője

Meglepő, hogy a csapatnak is van érzelmi intelligenciája, ugye? Pedig bizony van. De hogy pontosan...

coachco
2021. 01. 14. 18:09
A legfontosabb dolgok, amiket eddig megtanultam

Ha meg kellene röviden fogalmazni, mi a legfontosabb, amit megtanultam eddigi karrierem során (közgazdászi...

hrbonbon
2020. 12. 24. 00:05
Adventi ajándék egypercesek - 24. nap

2020-12-21 00:05 "„Ahogy a visszajelzéseknek, úgy az érdemek elismerésének is nagy szerepe van...

ajovomunkahelye
2020. 12. 18. 13:56
Globális Covid felmérés és Legjobb Munkahelyek Program a Liferaynél

2016-ban az egyik kereskedelmi tévé híradójában látta meg először a Liferay cég vezetése...

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked