2020. december 1. kedd Elza
HR Centrum

Ezt a szakmát is kinyírta a digitalizáció? Ellenkezőleg: felszabadította a dolgozókat


Számos, nem könyveléshez kapcsolódó többletfeladat rakódott a könyvelőirodákra, amelyek elvégzését eddig nem tudtak beépíteni áraikba. A teljes szakmát átalakító digitalizáció azonban az akut problémákra is megoldást kínál.

A könyvelőirodák néhány éven belül főként vállalati pénzügyi és adótanácsadói feladatokat látnak el. Ez igen radikális átalakulás ahhoz képest, hogy tavaly decemberben még zacskóban kapták a számlákat a vállalkozóktól, ma viszont online küldi az adatokat az adóhivatal. Egyik hónapról a másikra évtizedek alatt kialakult munkamódszerek és szokások változtak meg - írja a Világgazdaság.

Mivel hamarosan minden adat a NAV-tól és a számlázóprogramokból érkezik, megszűnik a könyvelőirodákban az idő nagy részét kitöltő manuális adatrögzítés, jelentősen megerősödik viszont a kontrolling szerepe

- mondta Harkai István, a Minősített Könyvelők Egyesületének elnöke. Szerinte ez az átalakulás három-öt év alatt végbemegy. A digitalizáció révén felszabaduló időt hasznosabb, időigényes, az ügyfelek üzleti érdekében végzett tevékenységekre fordíthatják. Vagyis a változás a könyvelőirodák számára nem a szükséges rossz lesz, hanem lehetőség.

A most végbemenő digitalizáció is lehetőséget kínál a könyvelőirodáknak, hogy évtizedes akut problémákat oldjanak meg. Jelenleg ugyanis mindent elvégeznek, amit az ügyfél kér, de a többletfeladatokat azonban a könyvelők évtizedek óta nem tudják megjeleníteni a könyvelési díjban, ennek pedig az lett a következménye, hogy mára az irodák többsége az egyesület elnöke szerint áron alul dolgozik, és túlterhelt.

Jellemzően csak a határidő lejárta előtti napokban adják le a könyvelési anyagot, alaposan megnehezítve a könyvelők dolgát. A digitalizáció viszont esélyt ad arra a könyvelőirodáknak, hogy újratárgyalják feladataikat és feltételeiket, továbbá új árakat állapíthassanak meg.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

AKI VÁLASZOL...
HRBLOGGER
perfekt
2020. 11. 30. 08:13
Összefoglalás az adótörvények változásairól

A Magyar Közlöny 2020. évi 261. számában – 2020. november 26-án – megjelent a „2020. évi...

hrdoktor
2020. 11. 30. 05:05
Hogyan kerüljük el a home office buktatóit?

A koronavírus-járvány második hulláma miatt sokan kényszerülnek újra home office-ba. És bár...

vezetoi-coaching
2020. 11. 28. 12:45
Siker és kudarc energetikai alapon... kvalitatív hipotézis...

Hipotézis, magyarázó elmélet, nem kell elfogadni, inkább gondolati keret, de helyesen használva...

coachco
2020. 11. 27. 16:39
Nézzünk ki a köd mögül!

Napok óta ül rajtunk a köd. És most nem csak képletesen. "Őszi reggel járok a szabadban,De hiába...

legacykft
2020. 11. 27. 08:52
Teremts kapcsolatot kíváncsisággal!

Az emberek közötti kapcsolatteremtés legkézenfekvőbb és legközvetlenebb módja a beszélgetés....

hrbonbon
2020. 11. 09. 18:58
365 üzleti történet közül az egyik a miénk

A napokban jelent meg a 365 üzleti történet című kiadvány, melyben Simonyi Judit ügyvezetőnk...

ajovomunkahelye
2020. 09. 15. 08:35
A járvány meghozta a változást: a digitalizáció áll a középpontban

A járványhelyzet nemcsak a mindennapi életünket, de a munka világát is véglegesen megváltoztatta....

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk