2020. augusztus 10. hétfő Lőrinc
HR Centrum

Ezért tart szerdától szerdáig a tavaszi szünet


Változtathatnak az iskolák a központilag meghatározott szünetek időpontján, de ez nem szokott nagyarányú lenni - mondta az InfoRádiónak a köznevelési helyettes államtitkár. Sipos Imre beszélt arról is, hogy miért szerdától szerdáig és nem hétfőtől péntekig tart a tavaszi szünet.


"Magyarországon és az egész világon a szünetek meghatározását az ország ünnepköre, a hagyományok, az egyházi ünnepek befolyásolják. A húsvét determinál egy szünetet" - jelentette ki a köznevelési helyettes államtitkár.

Arról, hogy idén a tavaszi szünet április 2-7. között, szerdától szerdáig lesz, Sipos Imre azt mondta: "évek óta így határozza meg az államtitkárság az időintervallumot. A húsvétot megelőző időszak Nagyhéthez való kapcsolódása az indoka, vallási szempontból is jelentős, hogy Nagycsütörtökön kezdődik a szünet és a húsvétot követő egy napnak pedig leginkább az az oka, hogy akiknek a kollégiumba kell visszatérniük, ne az ünnepnapon kelljen elszakadniuk a családtól, legyen még egy napjuk. Tehát nem nemzetgazdasági szempontok, hanem elsősorban a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó egyházi és családi szokások a döntőek a szünetnapok meghatározásakor."

Arra a felvetésre, hogy péntektől péntekig is tarthatna a szünet, az államtitkár úgy fogalmazott: "ez is lehetőség. Amikor a rendeletet megalkottuk tavaly a minisztériumokkal, egyházakkal, hivatallal, szülői szervezetetekkel, szakszervezetekkel, pedagógusszervezetekkel, ilyen javaslat nem érkezett."

A kisgyermek elhelyezésének megoldása hiányában a szülők munkavégzése sem folyamatos, erre Sipos Imre azt mondta: "ha egész hetet teszünk a húsvét elé vagy után, akkor ez a probléma ugyanúgy fennáll. Egyébként ha a szülőnek problémát okoz a gyermek elhelyezése, az óvodák, iskolák felügyeletet tudnak biztosítani."

"A tanév rendjéről szóló miniszeri rendelet már évek óta biztosítja az iskolák számára, hogy a tanítási szünetek kezdő és befejező napját saját hatáskörben módosítsák, ezt nyilván a helyi közösségnek, a diákok és a szülők egyetértésével célszerű megtenni. Egy-egy nap mozgatásával szoktak is élni az iskolák" - tette hozzá a köznevelési helyettes államtitkár.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
coachco
2020. 08. 10. 15:01
Madarat tolláról... egy barátság története

Amikor szaporodnak a baráti társaságban a hatvanas születésnapok, akkor az már komoly. [...] Bővebben!

perfekt
2020. 08. 10. 07:20
A saját tőke emelése, ha nem kötelező

A saját tőke emelésére jellemzően két ok miatt kerül sor. Vagy kötelező a tőkeemelés,...

hrdoktor
2020. 08. 10. 06:33
Hogyan hat a kék fény az alvásunkra?

Az irodai dolgozók gyakorlatilag egész nap valamilyen monitort néznek és munka után is kijelzőről-kijelzőre...

vezetoi-coaching
2020. 08. 09. 12:30
Mikor lesz már rend?

Ezen - hogy mikor lesz már rend, igazság - mostanában sokat gondolkozom. Egy kis videó-clipből származik...

legacykft
2020. 08. 07. 09:00
Döntések bűvkörében

Mit egyek ebédre, rizs vagy tészta? Mit nézzünk a moziban? Melyik jelöltet vegyük fel a két nagyon...

happyhunter
2020. 08. 02. 19:54
Kutyás kalandok az irodában

Kutyabarát munkahely vagyunk, a Jobsgarden már régóta nyitott arra, hogy az itt dolgozók magukkal...

jobangel
2020. 07. 27. 12:56
Jobangel máshol...

Kedves Olvasóim! Egyelőre(?) itt, mostantól nem frissül tovább a Jobangel blog. Írásaim a jövőben...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.