9 °C Budapest

Ezért landol ötből négy önéletrajz a szemetesben

2016. november 4. 14:03

2015-ben a munkavállalók 16 százaléka váltott munkahelyet, a legtöbben persze a jobb pénzért vagy a jobb munkafeltételek miatt cseréltek. Míg korábban csak egyes szakmákban volt jellemző a munkaerőhiány, mostanra gyakorlatilag alig találni olyan szakmát, amiben megfelelő mennyiségben állna rendelkezésre munkaerő - írja az Index a Hay Group kutatási adataira hivatkozva.


A nagy munkaerőhiány miatt manapság már kisebb jövedelmi különbség mellett is könnyebb elcsábítani egy másik helyre a munkavállalókat, azonban a munkavállalóival jól bánó cégeket gyakran több pénzért sem hagyják ott, mert ha a cégnél jól érzik magukat az ott dolgozók, akkor nem éri meg nekik a váltással járó kockázat.

A tanulmány szerint egy évvel a felvétel után az új munkaerő elbocsátásánál magasan a legfontosabb ok a motiváció hiánya (77 százalék), viszont a felvételik során csak 21 százalékot utasítanak el motiváció hiányában.

Rugalmasabbak lettünk

A munkaerőhiány miatt a cégek is arra kényszerülnek, hogy megkönnyítsék a potenciális munkavállalóik költözését, ha ezen múlik, hogy a munkavállaló elvállaljon egy állást. A McDonald’s például nemrég jelentette be, hogy bizonyos területen szállást is biztosít dolgozóinak, egy toborzóiroda, a Work Force, pedig mobil szállást létesített Oroszlányban, ami átlagban mintegy 90 százalékos kihasználtság mellett működik. De segítenek a vendégmunkások elszállásolásában a Samsungnál is. A mobilabb munkavállalás jelentős mértékben segíthet a jövőben a hiány csökkentésében, ebben akár az állam is szerepet vállalhatna.

Pedig korábban Magyarország munkaerőpiaci mobilitás szempontjából rugalmatlan országnak számított. A Work Force egy korábbi kutatása szerint a már kölcsönzött munkaerők több mint 60 százaléka hajlandó költözni egy jobb munkahely érdekében. Az is egy érdekes új trend, hogy gyakran családtagok, kisebb baráti társaságok együtt mozdulnak meg.

KATTINTS! Utolsókat rúgják a megszokott álláshirdetések: így fogják meg a fiatalokat + videó

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mi a baj az önéletrajzokkal?

Ötből négy életrajz érdektelenség miatt az első olvasás után a kukában landol. Rossz sorrendiség, a kiírásnak nem megfelelő szakmai tapasztalat, feladatleírás helyett pozíciómegnevezések, vagy éppen a helyesírási hibák mind átgondolatlanságot, felületességet tükrözhetnek, és gyakran ilyesmiken buknak el a pályázók.

Jakabos Tünde, a Hay Group ügyvezetője szerint a motivációs levél lényegét sem értik igazán az álláskeresők. Sok minta elérhető az interneten motivációs levelekhez, de az a nagyon fontos, hogy a jelentkező az önéletrajzba be nem férő információkat közöljön, kvázi érveljen saját maga mellett, fejtse ki, hogy miért ő a legmegfelelőbb jelölt az állásra. Ezt a magyar munkavállalók gyakran elfelejtik a szakértő szerint.

Az is kiderült, hogy a cégeknek megéri, ha arra is veszik a fáradságot, hogy részletesen tájékoztassák a jelentkezőket az esetleges elutasítás okairól. Ezt a kutatás szerint a cégek ötöde meg is teszi, és az ilyesminek gyorsan híre is megy, ezáltal pedig a munkáltató megbízható, korrekt cég benyomását kelti, amelyhez érdemes jelentkezni. Ezek a vállalatok előbb-utóbb az álláskeresők nagyobb sokaságából meríthetnek, így nagyobb eséllyel és gyorsabban képesek betölteni az újonnan megnyíló pozícióikat.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm