8 °C Budapest

Ezekkel a szakmákkal kereshetsz ötször annyit külföldön

Pénzcentrum
2015. március 9. 11:00

Egy munkaügyi szakértő szerint érdemes az egészségügyi pályát választanunk, ha még csak most gondolkodunk azon, minek tanuljunk. Öt-tíz év múlva is jól jövedelmező állásunk lehet bárhol Európában. Ápolóként most is könnyen elhelyzkedhetünk, és számos más olyan szakmunka lehetőség is van, amivel a hazai fizetések ötszörösét vihetjük haza.

Egyre több magyar dolgozik külföldön. Sokan a jobb megélhetés reményében, szorult anyagi helyzetből indulnak el. Bár külföldön élni is jóval többe kerül, de sok olyan kétkezi munka akad, amivel akár ötször annyit lehet keresni, mint itthon. A tavaly nyár eleji adatok szerint már akár 600 ezer magyar is élhet és dolgozhat szerte Európában. Csak az Egyesült Királyságban 300 ezer honfitársunk élhet a Nemzetgazdasági Minisztérium becslései szerint. Németországba mentek a második legtöbben, ott 135 ezer magyar él és dolgozik.

Az összes fizikai szakmunka hiányszakma külföldön. Hegesztőre, kőművesre, ápolóra mindig szükség van

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Tanay Marcell, a külföldi munkaközvetítéssel foglalkozó EUwork Kft. ügyvezetője.

Gyorsan talál állást külföldön az, aki most nyelvtudással nekiindul, és biztos szaktudással rendelkezik. Most ezekbe a szakmákba várják a legtöbb munkavállalót:

1. Szakács
2. CNC programozó
3. Kamionsofőr
4. Ápolónő

Mások a kereseti lehetőségek

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, 2014-re vonatkozó adatai szerint az átlagkeresetek folyamatosan nőnek Magyarországon. Egy szakács így átlagosan nettó 100 322 forintot keres havonta, egy CNC programozó 168 760 forintot (a KSH ipar gyűjtőkategóriájára vonatkozó átlagfizetése), egy kamionsofőr 150 816 ezer forintot, egy ápolónő pedig alig 93 698 forintot visz haza. Ehhez képest

ezekben a szakmákban akár ötször ekkora fizetést is lehet kapni külföldön,

és bár ott sok esetben a megélhetés is drágább, van, ahol még így is jobban járnánk, mint itthon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

De már a minimálbérben is óriási különbségek vannak. Magyarországon a bruttó minimálbér 105 ezer forint, ezzel az uniós átlag alsó harmadában vagyunk. Ötszáz euró alatti bruttó minimálbért rajtunk kívül még Bulgáriában (184 euró), Romániában (218 euró), Litvániában (300 euró) és Csehországban (332 euró) adnak - ezen országok közül a csehekkel vagyunk (333 euró) egy szinten. A legmagasabb minimálbérek Luxemburgban, Hollandiában, Belgiumban és Németországban vannak, és jócskán meghaladják az 1000 eurót, azaz több mint 300 ezer forintot.

Sok a lehetőség

Az említett szakmák keresettségét támasztják alá az állásközvetítő portálok adatai is, a Pénzcentrum gyűjtése szerint a külföldi állásajánlatokat hirdető oldalakon valóban több ezer ilyen lehetőséget lehet találni. Például az EURES (az Európai Bizottság munkaerőpiaci portálja) oldalán több mint 5000 Egyesült Királyságba szóló ápolói ajánlatot lehet találni. Ugyanígy Németországba szólóból 6500-at, de Belgiumba csak 613-at, Ausztriába pedig 244-et.

A szakember szerint ha valaki még csak most gondolkodik a pályaválasztáson, és biztonságra törekszik, érdemes az egészségügyi pálya felé orientálódnia.

Öt, tíz, vagy akár húsz év múlva is óriási szükség lesz egészségügyi dolgozókra

- véli Tanay. Az emberek tovább élnek, aktívabb életre vágynak, ehhez pedig egészség kell. Most úgy néz ki, hogy több tízezer ember fog hiányozni 2020-ra az egészségügyből.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem