2020. augusztus 12. szerda Klára
HR Centrum

Ezekkel a diplomákkal lehet a legjobban keresni: itt a friss lista


A diplomások nagy része szaktudást igénylő munkakörben helyezkedik el a legfrissebb adatok szerint. A keresetekben képzési területenként és a képzési idő tekintetében is óriási különbségek vannak. Érdekes azonban, hogy míg általában nagyobb szaktudással többet keresünk, van olyan szakma, ahol alapképzéses diplomával magasabb bérünk lehet, mintha mesterképzésre jártunk volna.


Megjelent a Diplomás Pályakövetési Rendszer legfrissebb, 2014-es évről készített elemzése. Ebből kiderül, hogy a frissdiplomások 78 százaléka tudott elhelyezkedni az egyetem után, és szakképzettséget igénylő munkakörben dolgozik. Átlagjövedelmük pedig nettó 147 375 forint. Összehasonlításképp a KSH adatai szerint a magyar átlagkereset 2014-ben 155 717 forint volt.

Ennél jóval magasabb nettó átlagfizetéseket tapasztalhatunk azonban az egyes képzési területeken. Az alapképzésben végzettek például informatikai területen 181 188 forintot visznek haza, műszaki területen 170 ezer forintot lehet átlagosan keresni, míg közigazgatási, rendészeti és katonai feladatok ellátásával alapképzéses diplomával 164 ezer forintot lehet keresni. Ezzel szemben mesterképzéses vagy osztatlan képzéses diplomával már jóval nagyobb jövedelemre tehetünk szert. Informatikai területen 218 ezer forintos keresetünk lehet magasabb szakképzettséggel, műszaki területen majdnem nettó 202 ezer forintot vihetünk haza, és a közigazgatásban majdnem 214 ezer forintos az átlagbér.

De az is érdekes, hogy míg alapszakos végzettséggel jogi területen dolgozók majdnem 145 ezer forintot keresnek, addig az osztatlan, illetve mesterképzésesek átlagbére csak majdnem 142 ezer forint. Ugyanígy a hitéleti területen is kevesebbet lehet keresni magasabb szakképzettséggel.A most megjelent adatokat csak bajosan lehet összevetni a tavalyiakkal, hiszen idén a szakmában való elhelyezkedést is figyelembe véve mutatták be az adatokat. Egészen pontosan azt is figyelembe vették, hogy a vizsgált csoportok végzettjeinek hány százaléka dolgozik diplomát igénylő munkakörben. Így adott esetben 20-30 ezer forint különbség is mutatkozik a nettó fizetésekben a tavaly megjelent adatokhoz képest. Például míg a 2014-re vonatkozó friss adatok szerint egy pedagógus átlagosan nettó alig 100 ezer forintot visz haza, addig a 2013-ban nettó 125 ezer forint volt az átlagkereset ezen a területen.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Betesz a koronavírus a kollégista létnek: erre készülhetnek ősszel a diákok
A koronavírus, ahogy szinte mindent, a kollégiumi életet is átrajzolja.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
vezetoi-coaching
2020. 08. 12. 08:55
Útban a Plan C-hez... Az egészség dimenzió egy megközelítése...

Plan C… Mi is az a Plan C? Nos, az élet egésze, nem csak a munka, nem csak a magánélet, hanem...

perfekt
2020. 08. 12. 07:41
Nyugdíjasként közszolgálati jogviszonyban

Az új Tbj. (2019. évi CXXII.) törvény hatályba lépésével valamennyi munkavégzésre irányuló...

coachco
2020. 08. 10. 15:01
Madarat tolláról... egy barátság története

Amikor szaporodnak a baráti társaságban a hatvanas születésnapok, akkor az már komoly. [...] Bővebben!

hrdoktor
2020. 08. 10. 06:33
Hogyan hat a kék fény az alvásunkra?

Az irodai dolgozók gyakorlatilag egész nap valamilyen monitort néznek és munka után is kijelzőről-kijelzőre...

legacykft
2020. 08. 07. 09:00
Döntések bűvkörében

Mit egyek ebédre, rizs vagy tészta? Mit nézzünk a moziban? Melyik jelöltet vegyük fel a két nagyon...

happyhunter
2020. 08. 02. 19:54
Kutyás kalandok az irodában

Kutyabarát munkahely vagyunk, a Jobsgarden már régóta nyitott arra, hogy az itt dolgozók magukkal...

jobangel
2020. 07. 27. 12:56
Jobangel máshol...

Kedves Olvasóim! Egyelőre(?) itt, mostantól nem frissül tovább a Jobangel blog. Írásaim a jövőben...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.