Ezekkel a diplomákkal kereshetsz majd a legjobban: itt a lista

Pénzcentrum
2016. január 21. 10:30

Már kevesebb, mint egy hónapig lehet jelentkezni a szeptemberben induló alap-, osztatlan- és mesterképzésekre, valamint a felsőoktatási szakképzésekre. A Pénzcentrum megnézte, milyen szakok a legnépszerűbbek most, és mit érdemes tanulni, ha az egyetem után biztos és jól fizető állást szeretnénk.

Bár már egy hónap sincs hátra az egyetemi jelentkezések beadásáig, még mindig sokan gondolkodnak azon, hogy milyen szakokat jelöljenek meg. A kételyek eloszlatása érdekében a Pénzcentrum csinált egy körképet, amiben az átlagos kiadásoktól a legnépszerűbb szakokon át a legpiacképesebb képzésekig mindent igyekeztünk górcső alá venni.

A legjobb felsőoktatási intézmények rangsorában idén sincs nagy meglepetés, a HVG 2016-os felsőoktatási rangsorának élén a Semmelweis Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem áll.

Ezek a legnépszerűbb szakok

A legnépszerűbb szakokra nem egyszerű a bejutás, a ponthatárokat általában évente megemelik. A Felvi.hu listája szerint alap- és osztatlan mesterképzésben ezeket a szakokat jelölték meg a legtöbben első helyen:

  • gazdálkodási és menedzsment (3136 fő)
  • óvodapedagógus (3084 fő)
  • gépészmérnöki (3051 fő)
  • mérnökinformatikus (2911 fő)
  • jogász (2886 fő)
  • ápolás és betegellátás (2834 fő)
  • pszichológia (2594 fő)
  • turizmus-vendéglátás (2560 fő)
  • általános orvos (2342 fő)
  • kereskedelem és marketing (2001 fő)

Azonban a népszerűség mellett sok más tényezőt is figyelembe kell vennünk, mielőtt szakot választunk. Érdemes lehet lecsekkolni a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) listáját is azokról a szakokról, melyek bár elindulnak majd szeptemberben, a bizottság megítélése szerint mégsem megfelelő minőségűek a képzések.

Az sem mindegy, mennyi az annyi

Az expertmarket.co.uk egy nemrég megjelent felmérése szerint Magyarországon a legköltségesebb a felsőoktatás a fizetésekhez képest. Míg Amerikában átlagosan a fizetés feléből kijön az egyetemi tandíj, addig Magyarországon a jövedelmeknek közel 92 százalékát költik taníttatásra. A ranglista szerint itthon a teljes egyetemi képzés kicsivel több, mint 9,5 millió forint.

Tavaly egyébként a fogorvosi képzés volt a legdrágább, a teljes tandíj intézménytől függően 9,5-13,5 millióba fájt, míg egy általános orvosi képzésért 11,4-12,2 millió forintot kellett kicsengetni.

A helyzet azonban ennél jóval árnyaltabb, ugyanis a lista készítői nem vették figyelembe az összes magyar felsőoktatási intézményt, és azt sem, hogy állami ösztöndíjjal is lehet tanulni az itthoni egyetemeken, főiskolákon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az önköltséges szakok legtöbbje körülbelül 200-400 ezer forintba kerül félévenként.

Az Eduline gyűjtése szerint 2015-ben ennyibe került a tíz legnépszerűbb alap- és osztatlan képzés:

  • gazdálkodási és menedzsment - 160-300 ezer forint/félév
  • jogász - 220-250 ezer forint/félév
  • kereskedelem és marketing - 170-289 ezer forint/félév
  • pénzügy és számvitel - 160-350 ezer forint/félév
  • turizmus-vendéglátás - 175-264 ezer forint/félév
  • igazságügyi igazgatási - 170-195 ezer forint/félév
  • gépészmérnöki - 190-325 ezer forint/félév
  • óvodapedagógus - 120-200 ezer forint/félév
  • emberi erőforrások - 160-249 ezer forint/félév
  • nemzetközi gazdálkodás - 170-300 ezer forint/félév
Ezeket fontos tudni a jelentkezésről
Már kevesebb, mint egy hónapig lehet jelentkezni a szeptemberben induló alap-, osztatlan mester- és mesterképzésekre, valamint a felsőoktatási szakképzésekre. Három helyet díjmentesen lehet megjelölni és összesen hat helyre lehet kérelmet beadni. Az eljárás szabályait tartalmazó online tájékoztató és a felsőoktatási intézmények által meghirdetett képzések a www.felvi.hu oldalon érhetőek el. A felvételizők kizárólag a honlapról elérhető e-felvételin keresztül nyújthatják be jelentkezéseiket. A végleges jelentkezéseket legkésőbb február 15-én éjfélig kell rögzíteni, a jelentkezés hitelesítésének határideje február 23.

Mit mond a szakértő?

Jelenleg Magyarországon kapkodnak az informatikusokért - fejlesztők, programozók, rendszergazdák, gyakorlatilag nincs az az informatikával kapcsolatos végzettség, ami ne lenne keresett. Ha valaki erősebb reálvénával van megáldva, akkor érdemes a mérnök pályán elgondolkodnia, leginkább az informatikával összefüggő szakokon.

Ha az informatikai tudás mellett angoltudással is rendelkezik a frissdiplomás, rengeteg ajtó nyílik meg előtte.

Gazdasági vonalon a gazdasági informatikus szak lehet jó választás -ez olyan gazdasági szakembereket képez, akik otthon vannak a gazdasági tevékenységgel kapcsolatos informatikai hátterekkel is.

Jó üzlet a nyelvtanulás is: angol mellett egy, esetleg még két idegen nyelv elsajátításával és folyékony kommunikációs szinttel már pályakezdőként is szép fizetésre számíthatnak a fiatalok. Magyarországon egyre több az üzleti szolgáltató központ, amely a legkülönbözőbb nyelveken szolgáltat partnereinek - az ügyfélszolgálati teendőktől a pénzügyi aktivitásokon át egészen a vezetői szintekig. Bölcsész szakok közül egyébként általánosságban szinte csak a nyelvi szakokkal összefüggőeket szoktam ajánlani a fiataloknak: andragógia, szociológia és hasonlók nagyon érdekesek tudnak lenni már az után tanulva, hogy szerzett a fiatal egy piacképes szakmát, viszont nem ad túl jó esélyeket az indulásra a fiataloknak

- mondta el a Pénzcentrumnak Huszka Ágnes, a Trenkwalder közvetítési csoportvezetője.

Orvosi, egészségügyi pályán folyamatos a kereslet, illetve a későbbi elhelyezkedés biztosított. A jogász-képzés is egy folyamatosan népszerű képzési forma: azonban a joghallgatóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy nagy a verseny a piacon, sokan versenyeznek a junior pozíciókért, és nehéz úgy jó pozícióba kerülni, ha az ember mögött nincs kialakult jogi háttér (pl. jogász családból származik).

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm