2020. augusztus 14. péntek Marcell
HR Centrum

Ezek a legjobban és a legrosszabbul fizetett szakmák Magyarországon


Ismét emelkedtek az átlagkeresetek, a legfrissebb adatok szerint idén májusban a nettó 174 300 forintot kerestünk. Utánajártunk, mely szakmákkal lehet a legtöbbet és a legkevesebbet keresni, és annak is, hogy ezek a kereseti kilátások mennyire befolyásolták a fiatalok pályaválasztását.

A KSH legfrissebb adatai szerint idén májusban a bruttó átlagkereset 262 100 forint volt, ami 6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Ehhez a növekedéshez hozzájárult:

  • a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelése,
  • valamint a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék is hatással volt.

Ha az idei év január-május időszakát nézzük, akkor az átlagkereset bruttó 257 700 forint volt, és a nettó 171 300 forint (családi adókedvezmény nélkül). A szektorok bérei között viszont igen nagy különbségek vannak, míg például egy pénzügyes, vagy biztosítós bruttó 529 600 forintot is megkeresett, addig egy egészségügyi és szociális területen dolgozó csak bruttó 149 600 forintot. Ágazatokat tekintve a pénzügyi szektor mellett a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondícionálás, a távközlés, az információ - technológia és egyéb információs szolgáltatás, az információ és kommunikáció, valamint a tudományos kutatás, fejlesztés területén lehet a legjobban keresni.

A negatív toplistán a mezőgazdaság, a textilipar, a vendéglátás, és az építőipar jár az élen, a szociális területen dolgozók mellett, tehát ezen ágazatok dolgozói keresik a legkevesebb pénzt - a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint.

A fenti táblázat szerint légiforgalmi irányítóként, államigazgatási vezetőként, valamint bróker és pénzügyi ügynökként lehet a legmagasabb fizetéseket megkeresni. Az informatikai és a mérnök foglalkozások ugyan nem kerültek fel a top ötös listára, de nem sokkal maradtak le róla. 

Mennyire vették ezt figyelembe a felvételizők?

Ha ezt összevetjük azzal, hogy mely szakok voltak a legnépszerűbbek az idei felsőoktatási felvételin, akkor azt látjuk, hogy a fiatalok nagy csoportja jól fizető foglalkozást szeretne magának a jövőben, hiszen a gazdálkodás, a mérnök informatikus, a gépészmérnök, a kereskedelem és marketing, valamint a pénzügy is bekerült a top 10-be. 

Ugyanakkor semmiképp sem állíthatjuk, hogy a fiatalokat kizárólag az anyagiak érdekelték, amikor pályát választottak, hiszen nagyon népszerűek voltak az oktatási és az egészségügyi szakok is.

A fiatalok pályaválasztását és karriertörekvéseit az elmúlt években nagyon sok kutatás vizsgálta. A felmérésekről gyakran az a konklúzió születik, hogy az Y- és Z-generáció tagjait sokkal jobban motiválják az anyagi javak, a vezető beosztás és a gyorsabb előrelépés, mint az idősebbeket. Ugyan minden arra mutat, hogy a korábbi generációk által kialakított világrend szerint a fiatalok nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a fent említett javaknak, ennek ellenére mások segítése, és a gyermekek fejlesztése is vonzó életpálya számukra.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
legacykft
2020. 08. 14. 09:00
Minek neked szélesebb vezetői eszköztár?

A vezetőfejlesztés gondolata gyakran akkor merül fel valaki kapcsán, amikor kihívásai támadnak...

ajovomunkahelye
2020. 08. 13. 08:50
Erős munkavállalói élménnyel zárjuk a járvány első hullámát

Világszerte elégedett munkavállalók és eltökélt, fejlődni vágyó vállalatok – kimagaslóan...

vezetoi-coaching
2020. 08. 12. 08:55
Útban a Plan C-hez... Az egészség dimenzió egy megközelítése...

Plan C… Mi is az a Plan C? Nos, az élet egésze, nem csak a munka, nem csak a magánélet, hanem...

perfekt
2020. 08. 12. 07:41
Nyugdíjasként közszolgálati jogviszonyban

Az új Tbj. (2019. évi CXXII.) törvény hatályba lépésével valamennyi munkavégzésre irányuló...

coachco
2020. 08. 10. 15:01
Madarat tolláról... egy barátság története

Amikor szaporodnak a baráti társaságban a hatvanas születésnapok, akkor az már komoly. [...] Bővebben!

hrdoktor
2020. 08. 10. 06:33
Hogyan hat a kék fény az alvásunkra?

Az irodai dolgozók gyakorlatilag egész nap valamilyen monitort néznek és munka után is kijelzőről-kijelzőre...

happyhunter
2020. 08. 02. 19:54
Kutyás kalandok az irodában

Kutyabarát munkahely vagyunk, a Jobsgarden már régóta nyitott arra, hogy az itt dolgozók magukkal...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.