2020. október 27. kedd Szabina
HR Centrum

Ezek a legfontosabb változások szeptembertől - itt a lista!

  • Pénzcentrum.hu
  • 2013. szeptember 2. hétfő 05:21

A nyár végével nem csak a rövidülő nappalok, s az egyre hidegebb időjárás hoznak változást. Hétköznapjainkat, ahogy az ősszel gyakorta lenni szokott, jó néhány fontos változás is kíséri. A Pénzcentrum.hu mutatja, mi minden változott szeptember elsejével.


Szeptembertől fizethetjük a magasabb összegű tranzakciós illetéket

Már augusztus elsejétől a magasabb összegű tranzakciós illetéket fizetik a bankok az államkassza felé, de szeptemberig megúsztuk az áthárításokat. Ebben a hónapban számíthatunk arra, hogy minden elektronikus tranzakció esetén 3 ezreléket, míg a készpénzfelvételért 6 ezreléket fizetünk. Ez 100 ezer forint esetén 300, illetve 600 forint. A bankkártyás fizetés a legtöbb szolgáltatónál ingyenes maradt, használjuk tehát minél többet. Nézzük meg bankunk honlapját, ahol megtaláljuk az új díjakat tartalmazó hirdetményt.

Ezek a legfontosabb változások idén az iskolákban

Szeptember 2-án nemcsak a tanítás kezdődik meg a köznevelési intézményekben, hanem számos fontos változást is hoz az új tanév az állami iskolákban. Akadnak minden diákot, illetve szülőt érintő változások, valamint olyanok, melyek idén egyelőre csak az 1., 5. és 9. évfolyamos tanulmányaikat megkezdőkre vonatkoznak. A köznevelési törvény már hatályos, illetve a tanév kezdetével most életbe lépő legfontosabb változásaihoz KATTINTS IDE!

Újra ki lehet váltani háromhavi gyógyszeradagot

Módosulnak a gyógyszerrendelés és -kiváltás szabályai, így az 50 ezer forintnál alacsonyabb fogyasztói árú, krónikus betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek esetében az orvos három hónap időtartamra is elláthatja a beteget gyógyszerrel úgy, hogy a három vényen nem kell feltüntetni a gyógyszer kiváltásának legkorábbi időpontját. A vények három hónapos érvényességi idején belül a beteg dönthet, hogy egyszerre vagy receptenként kívánja a számára felírt gyógyszereket kiváltani. A legnagyobb költségű (50 ezer forint feletti árú) gyógyszerekért - meghatározott eseteket leszámítva - viszont továbbra is harmincnaponként kell elmenni a patikába. Októbertől pedig lehetőség lesz arra is, hogy ha egy beteg külföldön kívánja kiváltani gyógyszerét, akkor kérésére az orvos olyan tartalommal állítsa ki a vényt, amely a külföldi gyógyszertárak számára megkönnyíti a gyógyszer kiadását.

Szeptember elsejével a gyógyszertárakban dolgozók létszámát a gyógyszertár nyitvatartási ideje, valamint a befogadott vények száma határozza meg. Az új szabályozás értelmében - amely öt kategóriába sorolja a gyógyszertárakat nyitvatartási idejük alapján - heti negyven óra nyitvatartási idő alatt egy gyógyszerészt, 41 és 48 óra közötti nyitvatartási idő között a gyógyszerészen kívül egy szakasszisztenst kell alkalmazniuk a patikáknak. A 49 és 60 óra között nyitva tartó patikákban már két gyógyszerésznek és egy szakasszisztensnek kell lennie, a 61-70 órás nyitvatartási időt vállaló gyógyszertáraknak pedig már három gyógyszerészt és három szakasszisztenst kell alkalmazniuk. Az e felett nyitva tartó helyeknek pedig négy-négy alkalmazottat kell foglalkoztatniuk. Ezenfelül, ha a gyógyszertárban beváltott havi vények átlaga meghaladja a háromezret, akkortól háromezer vényekként további egy gyógyszerész vagy szakasszisztens foglalkoztatására kötelezett a patika.

Szeptember 1-jétől, egy új uniós szabály hatálybalépését követően a csúcsára állított fekete, egyenlő oldalú háromszög jelöli majd azokat az új gyógyszereket, amelyek esetleges mellékhatásairól az engedélyeztetés után is további adatgyűjtés szükséges. A jel semmi esetre sem jelenti azt, hogy ezek a készítmények ne volnának biztonságosak, hiszen átestek a szigorú ellenőrzési és engedélyeztetési eljáráson, minőségükhöz, biztonságosságukhoz és hatékonyságukhoz sem férhet kétség, de hosszabb távon felmerülhetnek a termékismertetőben nem szereplő mellékhatások, ezért ezeket a termékeket a piacra kerülést követően is figyelik az illetékes hatóságok - indokolja az új szabályt a bizottság. A fekete háromszög a csomagoláson nem jelenik meg, csak a készítményekhez mellékelt betegtájékoztatón.

Szeptembertől ezért is bírságolnak: 150 ezer forintod is bánhatja

Szeptember elsejétől szabálysértésnek számítanak a segélyhívó számokra érkező hamis bejelentések. A rendőrség ötezertől százötvenezer forintig terjedő bírságot szabhat ki. A szigorításra azért volt szükség, mivel a 2012 decembere óta vezetett statisztikák szerint a hívások több mint 60 százaléka obszcén, rosszindulatú kapcsolatfelvétel, nem segélyhívás.

A nyugdíjasokat érintő változások


Csaknem százezer, a kommunista időszakban meghurcolt embernek nő a juttatása szeptembertől; a kormány döntése értelmében több mint 16 százalékkal emelkednek a kárpótlási célú kiegészítések az '56-os forradalom hősei vagy a munkaszolgálatosok esetében. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) korábbi tájékoztatása szerint több mint 88 ezren jogosultak politikai rehabilitáció címén az ezentúl többet jelentő kiegészítésre.

Szeptembertől országossá bővül az eredetileg a fővárosban útjára bocsátott, időseket segítő mintaprogram, amelynek célja, hogy az idős emberek az önálló életvitelüket otthonukban a lehető leghosszabb ideig fenn tudják tartani. a program a 80 év felettiek életkorából és egészségi állapotából fakadó problémákra, kiemelten a magány enyhítésére nyújt megoldást 30 községben és városban. Erre a célra 3700 közfoglalkoztatási státust biztosít az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A közfoglalkoztatottak a már meglévő helyi szociális ellátórendszerrel együttműködve, annak irányításával segítik majd az idősgondozást. Ráadásul az önkormányzatok együttműködnek majd a helyi középiskolákkal is, és lehetőséget adnak tanulóiknak, hogy a köznevelési törvény által előírt 50 órás közösségi szolgálatot az idősgondozás területén teljesíthessék. folyamatot segítendő a Budapesti Munkaügyi Központ hatósági megállapodást ír alá a Segítő Kezek az Aktív Évekért Nonprofit Kft.-vel, illetve a projekt kiegészül a Belügyminisztérium két, már meglévő kezdeményezésével, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács áldozatvédelmi és a tanyasi térségeket támogató programjával.

Drágább lesz a TAXI

Egységes díj kerül bevezetésre a taxiknál, így 450 forint alapdíjat mindenképp ki kell fizetnünk, valamit a további 280 forintot is kilométerenként utazáskor. Ha a taxi 15 km/óra alatt vánszorog, akkor további 70 forintot is percenként. A taxirendelet miatt megszűnnek a kedvezmények és a fix tarifák is.

Fontos változások a budapesti tömegközlekedésben

Szeptember végén startol a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által kiépített új forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszer, a Futár. A projekt leglátványosabb eleme a 263 megállóhelyi, csomóponti utastájékoztató berendezés lesz. A 6,7 milliárdos - uniós támogatással megvalósuló - beruházás fővállalkozója a Synergon, a rendszer lelkét" a német IVU szállítja, míg a közterületi kijelzőket a szintén német Lumino. A Futár a BKV két elavult, több mint 20 éves, egymással átjárást nem biztosító forgalomirányítási, illetve utastájékoztatási rendszerét váltja fel.

A 2013/2014-es tanév 2013. szeptember 2-án, hétfőn kezdődik, amelyhez igazodva változik a budapesti tömegközlekedési járatok menetrendje is: életbe lép a tanítási időszakban érvényes közlekedési rend. Így hétköznapokon általában külön menetrend érvényes a hétfőtől csütörtökig eső időszakra és más a pénteki napokra. Ezen felül több menetrendi változásra is számítani lehet szeptemberben a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járathálózatán:

  • Szeptember 7-től a Budai várba közlekedő 16-os, 16A és 116-os buszok követési ideje a reggeli és a délutáni csúcsidőben sűrűsödik, a 16A betétjárat az eddiginél korábban, 19.30 óra körül leáll, a Belvárosig közlekedő 16-os járat 19.00 és 22.00 óra között pedig sűrűbben közlekedik. Éjszakai járat is indult szeptember első szombatjától 916-os jelzéssel az Astoriáról.
  • Augusztus 31-éről szeptember 1-jére virradó éjszakától a 908-as és 992-es éjszakai autóbuszoknak módosul az útvonala: a cinkotai hév-állomásnál nem térnek be a járatok az Állomás térre, hanem a Vidám vásár utcában állnak meg a buszok.
  • Szeptember 14-től a 7-es és 7A buszok menetrendje úgy módosul, hogy a hajnali és a késő esti órákban jobb kapcsolatot biztosítsanak a 3-as metró Ferenciek terei állomásához, a kisebb forgalmú időszakokban pedig a 7-es vonalcsoporton a mindenhol megálló alapjáratok és a gyorsjáratok egyenletesebben követik egymást.
  • Szeptember 16-tól új menetrend lép életbe az 59 és 59A villamos vonalán, a 61-es villamoséhoz igazodik majd az új közlekedési rend. A villamosok menetrendjének változása miatt a 8-as, az 53-as és 102-es autóbuszok menetrendje is megváltozik, ezekhez igazodva pedig a 112-es busz vonalán is új menetrendet vezetnek be.
  • Szintén szeptember 16-tól a Budapest-Esztergom vasútvonal felújítása miatt a 118-as busz rövidített útvonalon, a Szentlélek tér és Óbuda autóbuszgarázs között közlekedik.
  • A 9-es és a 86-os buszok vonalán szeptember 21-én lép életbe az új menetrend, amelyet a tapasztalati közlekedési adatokkal, statisztikailag mért menetidő adatokkal finomítottak, így az óbudai szakaszon egyenletesebb lehet a követési távolság.
  • A 47-es és 49-es villamosok közlekedési rendje azért változik, mert a kiskörúti villamos zöldhullám bevezetése miatt gyorsabban közlekednek a villamosok.

 

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2020. 10. 26. 08:19
A számviteli törvény 2021. évi változásai. (1. rész)

Előző cikkünkben – a 13238. sz. törvényjavaslat alapján – összefoglaltuk a számvitelről...

hrdoktor
2020. 10. 26. 04:57
Bőrtanácsok a HRDoktortól

Bőrünk állapota jelzi a külvilág felé az ember belső egyensúlyát, táplálkozási szokásait...

vezetoi-coaching
2020. 10. 25. 10:33
Ki miért választ coachot és miért (és mennyit fizet érte...)?

No, van egy új, érdekes magyar felmérés  (a Business Coach Kft a készítő) a coachingról, ennek...

legacykft
2020. 10. 16. 19:19
7 tipp, hogyan őrizd meg a belső békéd

Emlékszel még arra, amikor értetlenül hallgattad a felnőtteket a rohanó - őrült? - világról...

coachco
2020. 10. 16. 16:57
Mikor stoppoltál utoljára?

Nem tudom, a mai fiataloknak milyen arányban lehet stoppos élményük, közülük kik azok, akik még...

hrbonbon
2020. 10. 08. 13:45
A vezető tudatossága – amikor te magad vagy a megoldás egy problémára, és amit ez elárul rólad

Miért lettél vezető? James Bond kényszerített? Nem gondolom! Egy interjún a Megbízó regionális...

ajovomunkahelye
2020. 09. 15. 08:35
A járvány meghozta a változást: a digitalizáció áll a középpontban

A járványhelyzet nemcsak a mindennapi életünket, de a munka világát is véglegesen megváltoztatta....

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó