6 °C Budapest

Ez a 15 legjobban fizetett szakma jelenleg Magyarországon

2017. augusztus 23. 05:52

Bármennyire is hihetetlen, de bőven van olyan szakma Magyarországon, amelyben több mint 1 millió forint a havi fizetés. Mutatjuk a friss statisztikát és a korcsoportonkénti átlagokat.

Közzétette honlapján az egyéni bérek és keresetek legfrissebb (2016-ra vonatkozó), foglalkozások (FEOR) szerinti bontásban is elérhető statisztikáit a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ). A kimutatás alapján továbbra is a légiforgalmi irányítók viszik haza a legtöbbet, de nem panaszkodhatnak a politikusok, a könyvelők, és az alternatív gyógymódot alkalmazó szakemberek sem.

Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a 2015-ös adatokhoz képest a legtöbb szakmában erőteljesen csökkentek a bruttó átlagértékek; a légiforgalmi irányítók például tavaly még közel 1,8 milliós, míg a politikusok bő 1,2 millió forintos bruttóval szerepeltek. Az esetleges módszertani (a honlapon jelenleg nem elérhető a friss statisztikák módszertana) változással kapcsolatban kerestük az NFSZ-t, cikkünk megjelenéséig azonban nem sikerült megszólalót találnunk.

A tavalyi, szintén több száz foglalkozást tartalmazó jelentés módszertana szerint az NFSZ a következők szerint számolt: "A megfigyelt hónapban számfejtett rendszeres keresetelemek bruttó összege, melyhez hozzáadjuk az előző évi nem havi rendszerességű prémiumok, jutalmak, 13. havi fizetés 1/12-ed részét. Az egyes soroknál az oda tartozó elemek megfelelő adatainak az egyénenkénti létszámsúlyokkal számított súlyozott számtani átlaga jelenik meg" - írták a 2015-ös adatokra vonatkozó módszertani megjegyzések között.

20 év alatti kisfőnökök, hatvanas bankárok

Ha túltettük magunkat a módszertan esetleges változásán, érdems korcsoport szerinti bontásban is megvizsgálni a legjobban fizetett szakmák toplistáját. A top 15-ben például kizárólag az "Informatikai és telekommunikációs tevékenységet folytató egység vezetője" FEOR-néven futó foglalkozásban akadnak 20 év alattiak; az ő fizetésük azonban erősen elmarad a szakma korcsoportok nélküli átlagától (bruttó 705 000 Ft/hó).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 61 év feletti korcsoportban viszont több szakmában is szép summát visznek haza a szenior szakemberek. A top 15-ben csak két olyan foglalkozás akad - a légiforgalmi irányítóké, mondjuk ez nem annyira meglepő, illeve az alternatív gyógymódot alkalmazó szakembereké -, ahol már nem aktívak a szakma képviselői 61 év felett.

A foglalkozásonkénti korcsoportátlagok alapján továbbá az is megállapítható - legalábbis a 15 legjobban fizetett szakmán belül -, hogy míg az első 4 évtizedben, tehát az 50. életév betöltéséig folyamatosan növekednek az átlagfizetések, addig az ötveneseknek, illetve hatvanasoknak már valamennyivel szerényebb havi bruttóval kell beérniük, mint a csúcson lévő 31-50 éves korcsoportnak.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem