16 °C Budapest

Ez változik júliustól: itt a lista!

Pénzcentrum
2013. július 1. 11:33

Július elsejével ismét fontos változások köszöntenek ránk. Mától indul a nemzeti dohányboltok rendszere, olcsóbbak lesznek a roaming díjak az Európai Unión belül, és az autósoknak is jobban kell figyelniük. Mutatjuk a részleteket.

Folytatódó rezsicsökkentés

Július elsején lépett hatályba a rezsicsökkentés 2.0. Mától ugyanis kevesebbet kell fizetni a szennyvízszippantásért, a kéményseprésért és csökken a víz, a csatorna, a szemétszállítás díja, valamint a PB-gáz ára.

Örülhetnek a fogyasztók annak is, hogy csökkennek telefonálás költségei az Európai Unión belül. A mobilinternetezésért a jelenlegi díjak egyharmadával kell majd kevesebbet fizetni július 1-jétől az Európai Unión belül, az indított mobilhívások ára majdnem 15 százalékkal, a fogadott hívásoké megközelítőleg 10, az SMS-küldéseké 8,2 százalékkal csökken.

A héten derült fény arra is, hogy az idén többet költhetnek fürdőzésre a magyarok. Július 1-jétől ugyanis a SZÉP-kártya mindhárom "zsebéből" lehet gyógyfürdő- és strandbelépőt fizetni.

Nyitnak a dohányboltok, drágul a cigaretta

Mától útnak indul a nemzeti dohányboltok rendszere. Ettől kezdve a fogyasztók lényegesen kevesebb helyen - körülbelül 7000 boltban - vásárolhatnak dohányterméket, július 15-től pedig életbe lép a 10százalékra emelt árrés-szabály, ami drágítja a cigarettát. A Magyar Nemzeti Bank friss kalkulációi szerint egy doboz ára 900 forint fölé emelkedhet a jelenlegi 800 forint körüli szintről.

Btk. és Ptk.

Július elsején lép életbe az új, sok tekintetben szigorúbb Büntető törvénykönyv (Btk.). A törvény eddig nem létező bűncselekményeket vezet be, például a színlelt gazdasági tevékenységgel elkövetett gazdasági csalást, de büntethető lesz a gépjármű kilométer-számlálójának hamisítása. Szigorúbb szabályok lépnek érvénybe az ittas vezetés területén is: 0,8 ezrelék helyett már 0,5 ezrelék feletti véralkoholszint is bűncselekménynek minősül.

Változnak a Ptk. pénzfizetésre vonatkozó szabályai. A tartozást ezentúl főszabályként 30 napon belül kell teljesíteni. Gazdálkodó szervezetek között a fizetési határidő ennél lehet több is, de nem haladhatja meg a 60 napot főszabály szerint. 60 napot meghaladó tartozás esetén a jogosult megtámadhatja a szerződési feltételt. Késedelmes fizetés esetén a kötelezett köteles 40 eurónak megfelelő forintot fizetni a jogosultnak. Emellett a Ptk. módosítása miatt a pénztartozások után járó késedelmi kamat számításának módja is több ponton változik.

Az új büntetőkódex értelmében 2013. július 1-től erősebben lépnek fel az ittas vezetőkkel szemben Magyarországon. A bűncselekmény megállapításához immár elegendő lesz 0,5 ezrelékes véralkohol szint a korábbi 0,8 ezrelék helyett, a szankció pedig kötelezően a járművezetéstől eltiltás lesz. A részlettekhez KATTINTS IDE!

Horvátország csatlakozik

A horvátországi nyaralást tervezőket érintheti, hogy hétfőtől déli szomszédunk is az Európai Unió tagállamává válik. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy megszűnik a határon a vámvizsgálat, gyorsabb lesz a személyi okmányok ellenőrzése, ezzel pedig rövidül a sorban állás ideje. Arra még két évet várni kell, hogy a turisták megállás nélkül átutazhassanak Horvátországba, mert az ország nem tagja a schengeni övezetnek.

Itt az 5/30-as jegy a Budapesten!

Július 1-jétől előre megvásárolható, a felhasználás kezdő dátumától számított 30 napon belül tetszőlegesen kiválasztott öt napon, 24 órás intervallumban felhasználható új, napijegy típusú jegytömb. Az egyes szelvények az utas által megjelölt kezdő időponttól (hónap, nap, óra, perc) számított 24 órán át jogosítanak utazásra. Az új jegytípus ára 4550 forint/tömb.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
(Forrás: Facebook/BKK - Budapesti Közlekedési Központ)

Nem jár majd nyugdíj és fizetés egyszerre a közszférában

A kormány tavaly év végén tette közzé azt a határozatát, amely kimondta, meg kell szüntetni a nyugdíjas korú közalkalmazottak és kormányzati dolgozók jogviszonyát. Az egyetemeken, főiskolákon oktatók azonban mentességet kaptak a kötelező nyugdíjazás alól, és rögzítették, hogy indokolt esetben mások is továbbfoglalkoztathatóak. Az Országgyűlés tavaly decemberben döntött ugyanakkor arról is, hogy az állami szférában dolgozó továbbfoglalkoztatott nyugdíjas korúak nem kaphatnak egyszerre nyugdíjat és fizetést. A dupla ellátást április 30-ig kellett bejelenteni a nyugdíjfolyósítónak, július 1-jétől pedig már nem jár a nyugdíj annak, aki amellett dolgozik. Az öregségi nyugdíj szünetelése alatt a dolgozó továbbra is nyugdíjasnak minősül. Ha megszűnik a munkaviszonya, ezt igazolnia kell, és újra kézhez kapja a nyugdíját.

Júliustól nem dobják be az ajánlott leveleket!

A korábbi gyakorlattól eltérően az ajánlott küldemény kizárólag személyesen vagy meghatalmazott, illetve helyettes átvevő, például hozzátartozó által vehető át a címhelyen vagy a kijelölt postán. Levélszekrény útján tehát a jövőben nem, postafiókon keresztül pedig csak személyes átadással kézbesíthető, növelve a kézbesítés biztonságát - áll a Magyar Posta közleményében. További változás, hogy az a küldemény, amely mérete vagy alakja miatt nem fér be a postaládába, kizárólag könyvelt küldeményként, például ajánlott levélként, csomagként adható postára.

A törvényi változások és a letéti küldemények számának növekedése miatt az eddigiekhez képest több postán lesznek átvehetők a könyvelt, például ajánlott küldemények, az értesítés kiállításától számított ötödik munkanapig. Postai küldeményátvétel - kivéve utalvány - esetén a lakcímét ezen túl már harminc napnál nem régebbi közüzemi számlával is igazolhatja az ügyfél.

Digitális átállás

Több éves előkészítő munka után az analóg földfelszíni sugárzás lekapcsolása 2013-ban két ütemben történik meg, 2013. július 31-én és 2013. október 31-én a lekapcsolási térképen jelzett területeken. Ettől kezdve Magyarországon már csak a korszerű digitális adások vételére lesz lehetőség.

(Forrás: digitalisatallas.hu)


A digitális átállás után a hagyományos szoba- vagy tetőantennával és régi típusú televízióval csak akkor lesznek elérhetőek a jelenlegi csatornák, ha a nézők egyszeri költséggel beszereznek egy megfelelő vevőkészüléket, úgynevezett set-top-boxot. A manapság forgalmazott televíziók nagy része már eleve beépítve tartalmazza ezt a vevőegységet. Ha tehát valaki új tévét vásárol, érdemes rákérdeznie arra, hogy a készülék tartalmazza-e ezt a vevőegységet (DVB-T MPEG-4 HD tuner).

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem